• Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

            13. 10. 2023

            Aj v tomto školskom roku sa naša škola zapojila do súťaže "Hovorme o jedle". Súťaž bude prebiehať celý budúci týždeň. Naši žiaci sa do súťaže zapájajú prostredníctom výtvarnej a fotografickej súťaže, o výsledkoch Vás budeme informovať.  (https://www.opotravinach.sk/talks)

            Veľmi obľúbenou súbežnou aktivitou sa v posledných rokoch stali dni zladené do farieb jedál, ktoré nám pani kuchárky počas celého týždňa navaria na obed. Inak tomu nebude ani budúci týždeň.

            Každý deň príďte oblečení vo farbách (alebo im podobným) prislúchajúcim ku konkrétnemu jedlu a vytvoríme spoločné fotografie našich/Vašich inšpirácií.

            Pondelok: (špagety) = ČERVENÁ farba

            Utorok: (ryba so zemiakovou kašou) = RUŽOVÁ/ORANŹOVÁ/ŽLTÁ farba

            Streda: (ryžový nákyp) = BIELA farba

            Štvrtok: (mäso dusené v keli) = ZELENÁ farba

            Piatok: (riaditeľské voľno) = akákoľvek farba :) 

             

            Tešíme sa na spoluprácu a dobrú zábavu! :)

          • Školský Mozgožrút

            13. 10. 2023

            Prvý zábavno-vedomostný kvíz tohto školského roku je za nami. Svoje sily si opäť zmerali viaceré tímy a statočne odpovedali na otázky z rôznych tém. Výsledky boli po celý čas veľmi tesné a o všetkom sa rozhodlo až v záverečném kole. Víťazmi sa napokon stal tím Pokémoni, druhé miesto obsadili Pančáky & Gregy, na treťom mieste skončil tím BaKieho. Niektoré témy si na budúce kolo pripravili sami súťažiaci a my už teraz pracujeme na tom, aby boli spracované. Tešíme sa na ďalší kvíz!

          • Aktivity Žirafkovej triedy

            13. 10. 2023

            Slnečný jesenný deň a výtvarné aktivity Žirafkovej triedy 1.A na školskom dvore priniesli radosť z tvorenia. Výsledkom snaženia žiakov sú originálne výtvarné práce a úsmev na ich tvárach. Učenie je hra, učenie je radosť.

            Ivana Roštárová

        • Spoznaj Turiec - Sklabinský hrad
          • Spoznaj Turiec - Sklabinský hrad

            12. 10. 2023

            Naša základná škola sa nachádza v prekrásnom prostredí Turčianskej kotliny.

            Poznáme však náš región Turiec? Poznajú ho naši žiaci?

            Aby sme poznanie krásy ich domoviny rozšírili, rozhodli sme sa ponúknuť žiakom 3. a 4. ročníka v popoludňajších hodinách v tomto školskom roku dobrovoľné turisticko–poznávacie výlety, zamerané najskôr na hrady nášho regiónu.

            Prvý náš spoločný výlet sa uskutočnil v stredu 11. októbra, kedy sa 24 žiakov, 4 pani učiteľky, 1 ocino a 1 psík vybrali na cca 10 kilometrový okruh z Turčianskej Štiavničky na Sklabinský hrad a inou trasou späť do Turčianskej Štiavničky.

            Cesta bola krásna, jesenno-farebná, ale miestami i blatistá či s prekážkami v podobe zrezaných stromov.

            A ako to zvládli naši žiaci? Naozaj vynikajúco. Niekomu sa kráčalo ľahšie, niekomu ťažšie, ale nikto sa nevzdal, a tak sme v lepšom čase, ako sme čakali, prišli na Sklabinský hrad.

            Tam sme sa dočkali našej odmeny. Krásneho výhľadu na hrad a jeho okolie, či pekného času stráveného na ňom. Mohli sme sa preniesť do dávnych čias hradov a zámkov, objavovať jeho zákutia a históriu a zároveň sa nadchýnať krás jesennej prírody, v ktorej sa zrúcanina Sklabinského hradu nachádza. Po obhliadke v múzeu, kde sme sa v dvoch miestnostiach, v ktorých sú zachované staré meštianske a ľudové nábytky, dobové fotografie hradu, portréty majiteľov, zbrane a nálezy, dozvedeli viac o bohatých dejinách hradu Sklabiňa, sme sa vybrali späť do Turčianskej Štiavničky. Inou trasou, cez lúku, ktorá nám ukázala pekný výhľad na okolité dediny i Martin, a nakoniec sme príjemným lesom zišli až do Štiavničky.

            Bolo to pekné popoludnie, v ktorom sme mohli objavovať krásu nášho okolia i zažiť pekné spoločenstvo.

            Ak ste ešte na Sklabinskom hrade neboli, určite choďte. A my, čo sme už na ňom boli?

            My sa už teraz tešíme na ďalšie objavovanie toho, čo všetko v Turci máme.

                                                                                                           Ivana Gabrišová

             

          • KRAUSS MAFFEI a ich veľké ❤ pre ZŠ

            10. 10. 2023

            Počas víkendu sa v Základnej škole Slovenského národného povstania udiali zázračné priestorové transformácie. Akoby čarovným prútikom zamestnanci firmy Krauss Maffei premenili 50 ročné plochy stien a kovových konštrukcií na svetlú oázu pokoja a harmónie.

            Na fantastickej realizácii, v súzvuku veselej nálady, sa spolupodieľali aj zamestnankyne a zamestnanci našej vzdelávacej inštitúcie. Dobrovoľníci zo spoločnosti Krauss Maffei, okrem iného, zasponzorovali základnej škole štedrú finančnú pomoc, ktorá bola využitá na nákup materiálno-technického zabezpečenia na zveľadenie priestoru.

            Spoločne sa vytvorilo veľkolepé dielo, ktoré sa zachová, a ktoré bude symbolizovať VEĽKOSŤ dobrosrdečnosti ľudí žijúcich v okolí obce Sučany.

            Všetkým zúčastneným z celého srdca ĎAKUJEME a veríme, že pocit zo šľachetne vykonanej práce budeme šíriť míľovými krokmi do ďalekého okolia. Nech nám je tento veľkorysý skutok dobrým príkladom i naďalej :-).

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

            9. 10. 2023

            26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít.

            Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

            Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov 2023, ktoré má tento rok motto „Povedzte ÁNO jazykom!“ sme sa aj my na hodinách anglického jazyka venovali nielen anglickému jazyku, ale aj  46 „veľkým európskym jazykom a ich dialektom“. Vytváraním mnohojazyčných plagátov a trénovaním základnej konverzácie sme si teda poriadne poohýbali naše jazýčky 😊, bránice sme precvičili vtipmi v rôznych jazykoch a cestovateľka Lara s nami pobehala európske krajiny.

            Veď nie nadarmo sa hovorí: „Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom.“

        • Hviezda školy
          • Hviezda školy

            9. 10. 2023

            Tento rok sa v našej škole uskutoční už 2. ročník súťaže „Hviezda školy“. Snažili sme sa upraviť pravidlá tak, aby každá trieda 2. stupňa dostala šancu na zlepšenie a mohla tak získať ocenenie a chuť zlepšovať sa.

            Prípravu na vyučovanie, prácu na hodine a súdržnosť počas vyučovacích hodín budú hodnotiť učitelia, ktorí v triedach vyučujú.

            Poriadok v triede budú hodnotiť Vami zvolení zástupcovia Školského parlamentu. Na druhom poschodí na nástenke bude vyhodnocovacia tabuľka, kde si budete môcť svoje výsledky pozrieť.

            Trieda, ktorá v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom získa vyšší počet bodov (aj keď nevyhrá), sa stane skokanom mesiaca. V júni bude záverečné vyhodnotenie a trieda, ktorá bude mať svoju oblohu pokrytú najväčším počtom hviezd, bude opäť odmenená.

            Tešíme sa na Vašu aktívnu účasť a nezabudnite: iba spoluprácou a pričinením sa každého z Vás máte možnosť vytvoriť z Vašej triedy miesto, kde sa budete cítiť príjemne a bezpečne približne 25 hodín týždenne.

        • Už tento piatok - Riaditeľské voľno
          • Už tento piatok - Riaditeľské voľno

            2. 10. 2023

            Riaditeľstvo Základnej školy Slovenského národného povstania Vám oznamuje, že v zmysle zákona § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje

            dňa  20. 10. 2023

            žiakom Základnej školy Slovenského národného povstania riaditeľské voľno.

            Školský klub detí, školská kuchyňa a školská jedáleň budú mimo prevádzky.

            Odôvodnenie:

            Riaditeľské voľno je udelené žiakom z organizačných a prevádzkových dôvodov.

             

            Mgr. Petra Zacharová, MBA

            riaditeľka školy

        • Les v múzeu?
          • Les v múzeu?

            5. 10. 2023

            Čo myslíte - nájdeme les a lesné zvieratká v múzeu?

            Špeciálna trieda 2 bola v stredu 4.10.2023 zistiť odpoveď na túto otázku až v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Tento dátum si ich triedna pani učiteľka nevybrala náhodne.

            Práve 4. októbra si pripomínáme sv. Františka z Assisi, ktorý je patrónom ochrancov prírody, zvierat a vtákov a v kalendári preto nájdeme tento deň označený ako Svetový deň ochrany zvierat.

            A áno, lesné zvieratká nájdeme aj v múzeu. Presvedčili sme sa o tom na svoje vlastné oči. A keby len oči, ale do spoznávania lesa a lesných zvierat boli zapojené všetky naše zmysly. V múzeu sme počas 120 minút stihli mať vlastivedu, výtvarnú, telesnú i hudobnú výchovu. Pani Ľ. Drusková, múzejná pedagogička, si pre našich žiakov pripravila naozaj bohatý program zameraný na spoznávanie lesa a jeho zvieracích obyvateľov. A to naozaj rôznymi formami.

            Hovoreným slovom cez rozprávky či hádanky, názornými ukážkami, spoločenskými či pohybovými hrami, výtvarnými činnosťami aj pracovnými listami. Priestor na nudu by ste tu veru nenašli!

            Bol to podnetný čas pre našich žiakov, kedy sa aj mimo školských lavíc mohli dozvedieť viac o našej prírode.

            Predsa aj známy maliar Vincent Van Gogh raz povedal:,,Ak skutočne milujete prírodu, všade nájdete krásu." A krásu okolo seba i v sebe sa snažíme hľadať rôznymi spôsobmi.

            V škole i mimo školy. A už teraz sa tešíme na ďalší vzdelávací program v múzeu.                                                                                                

             Ivana Gabrišová

          • Účelové cvičenie - 2. stupeň

            26. 9. 2023

            Žiaci druhého stupňa v septembri absolvovali účelové cvičenie. To bolo tentokrát poňaté športovou formou, a tak si okrem poskytovania prvej pomoci či správania sa na dopravnom ihrisku vyskúšali tímovú spoluprácu, ale aj to, akí sú flexibilní a či majú presnú mušku. Všetkým sa nám tento deň páčil a tešíme sa na ďalšie aktívne strávené dni.

            FOTO: Elizabeth Šprláková, 9. B

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje