• Školský ples

            28. 11. 2023

            Vážení rodičia a priatelia školy!

            Srdečne Vás pozývame na 1. ročník Školského plesu, ktorý sa uskutoční 13. 1. 2024 v Robotníckom dome v Sučanoch. Rezervácia lístkov možná cez QR kód na plagáte, na email sekretariátu školy alebo telefonicky 0911 341 525. Lístky budú v predaji na sekretariáte školy každý deň v čase 7:00 - 15:00 do 10. 1. 2024.

            Tešíme sa na Vás!

        • Zmena poplatku ŠKD od 1. 12. 2023
          • Zmena poplatku ŠKD od 1. 12. 2023

            30. 11. 2023

            Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že podľa Všeobecne záväzného nariadenia č. 8/2023 z dňa 3. 11. 2023 bola výška príspevku na čiastočnú úhradu nákladov na činnosť ŠKD pre zákonného zástupcu žiaka určená na 18 € na mesiac s platnosťou od 1.12.2023.  

            Zákonný zástupca uhrádza finančný príspevok vždy do 15. dňa nasledujúceho mesiaca.

            Zaplatiť môžete priamo cez EduPage v záložke platby, alebo prevodom na účet ŠKD: SK39 0200 0000 0016 7439 0353. Do poznámky uveďte Meno a Priezvisko žiaka.

            Ďakujeme.

          • Pasovanie prvákov

            29. 11. 2023

            28. 11. mali žiaci prvého ročníka výnimočný večer. Najstarší žiaci, deviataci, im spolu s pani učiteľkami pripravili úlohy, ktoré museli pred zrakmi svojich rodičov a starých rodičov plniť. Trošku sa popasovali, no nakoniec všetky úlohy zvládli na jednotku a mohli byť tak pasovaní za riadnych prvákov. Rodičia a aj prvácke pani učiteľky môžu byť na nich právom hrdí.

            Mgr. Lucia Vrábelová

            Foto: Ctibor Pročka

        • Kúzelník v ŠKD
          • Kúzelník v ŠKD

            26. 11. 2023

            Dňa 24.11.2023 k nám do ŠKD prišiel Kúzelník Michal a spestril deťom čas v klube. Deti boli veľmi šťastné, predstavenie sa im páčilo. S úžasom na Michala pozerali a rozmýšľali, ako niektoré kúzla urobil. Užili sme si veľa zábavy a silného smiechu. Po ukončení posledného čísla sa s ním deti nevedeli rozlúčiť. Veríme, že sa deťom predstavenie páčilo a užili si nezvyčajné poobedie.

            Rebeka Ohurniaková

            Foto: Ctibor Pročka

             

          • CAN hliadka

            19. 11. 2023

            Od novembra 2023 pôsobí v našej škole CAN hliadka - skupina odborných/pedagogických zamestnancov školy, ktorí majú za úlohu pomáhať pri identifikácii podozrenia násilia na dieťati v škole a jeho ďalšom riešení.

            Členmi CAN hliadky v našej škole sú:

            • Mgr. Gabriela Pančáková
            • Mgr. Lucia Slezáková
            • Mgr. Eva Stehlíková
        • Literárno-dejepisná exkurzia pre deviatakov
          • Literárno-dejepisná exkurzia pre deviatakov

            19. 11. 2023

            Hoci sa november môže zdať ako sychravý mesiac, v ktorom by každý najradšej trávil čas doma, môžeme si ho spríjemniť hoci i takými zážitkami, ako je školská exkurzia. Na jednu takú sa vybrali naši deviataci, ktorých sprevádzali aj niekoľkí siedmaci a ôsmaci. Ich hlavným cieľom bola Špania Dolina - rázovitá banícka obec, ktorá vznikla výsledkom baníckej činnosti. A práve o nej sme sa dozvedeli zaujímavé informácie v Historickej škole Jozefa Mistríka - rodáka z tejto obce, ktorý bol tiež významným jazykovedcom. A tak sme spojili historickú tému s jazykovednou a vyskúšali sme sa z pravopisu, krasopisu (poniektorí i škrabopisu), veď písanie brkom nie je vôbec jednoduché! Zistili sme zaujímavé informácie o banskom regióne a vyskúšali sme si, ako sa v minulosti učili žiaci v starej škole, kde boli spojené viaceré ročníky. 

            Nadobudnuté vedomosti si šli žiaci mlaších ročníkov upevniť do Thurzovsko-fuggerovskej zážitkovej expozície v Banskej Bystrici, kde si vyskúšali, čo ponúka jedna z najmodernejších expozícií na Slovensku. To, čo predtým počuli v starej škole, tentokrát videli prostredníctvom virtuálnej reality či interaktívnych modelov. 

            Deviataci zatiaľ trávili čas v Múzeu SNP, kde si prezreli expozíciu a dozvedeli sa o krutostiach, ktoré museli trpieť niektoré skupiny obyvateľstva počas druhej svetovej vojny. 

            Následnú prechádzku Banskou Bystricou si všetci užili a aj keď nám celý čas pršalo, prežili sme príjemný, zážitkami naplnený deň. 

        • Novembrový Mozgožrút
          • Novembrový Mozgožrút

            19. 11. 2023

            Začiatkom novembra sa v škole opäť stretli všetky súťaženiachtivé tímy, aby opäť zbierali body do kvízovej ligy Školského Mozgožrúta. Keďže boli avizované najmä detské témy, sme radi, že všetky tímy svoju prípravu zobrali naozaj zodpovedne a v každom tíme bolo dostatok detí na to, aby vedeli odpovedať na otázky z Labkovej patroly, ale napríklad aj z Mira Jaroša. Asi najnapínavejším bolo kolo hádaniek a rôznych rébusov, kde si veru všetci potrápili svoje oči, ale aj ostatné zmysly. V galérii si môžete pozrieť obrázok z tejto témy, ktorá dala všetkým poriadne zabrať. Zvieratko, ktoré je v ňom skryté, sa nepodarilo odhaliť nikomu. Výborná nálada sprevádzala kvíz od začiatku až do konca, a tak sme sa všetci zhodli, že posledný tohtoročný kvíz si urobíme vo sviatočnom šate - celý bude venovaný vianočnej atmosfére, ktorú si pripravíme aj my. Už teraz sa tešíme na 21. decembra. Ak by sa chcel pridať niekto, kto doteraz nenabral odvahu, budeme len radi :)

          • ŠT2 v Bábkovom divadle v Žiline

            8. 11. 2023

            V piatok 3. novembra sa žiaci ŠT2 vybrali spoznávať svet.

            Tak ako sa Smelý Zajko od známeho spisovateľa Jozefa Cígera Hronského rozhodol putovať neznámym krajom a dokázať, že on nie je nijaký bojko, aj my sme sa odhodlali na to, že napriek upršanému piatku si tento divadelný deň nenecháme dažďom pokaziť.

            Čakalo nás totiž predstavenie v Bábkovom divadle v Žiline s názvom… Áno, Smelý Zajko.

            Bolo to pekné rozprávkové podujatie, v ktorom sme mohli vidieť ako hravo a ľahko sa dokáže stať zvieratko hrdinom a premôcť svojho najväčšieho nepriateľa – vlastný strach. A to isté platí, samozrejme, aj o nás – o deťom, i o dospelých.

            Ak totiž prekonáme strach, ktorý niekedy každý z nás cíti, uvidíme naozaj neobyčajné veci. Tak, ako ich zažil aj Smelý Zajko v tejto legendárnej rozprávke.

            Super výkony bábkohercov, kvalitné spracovanie bábok, hudba, kulisy, striedanie svetla a tmy – to všetko len umocnilo zážitok z predstavenia, ktorý sme si odniesli domov.

            A už teraz sa tešíme na ďalšie predstavenie. A dovtedy, povzbudení Smelým Zajkom,  popracujeme na prekonávaní strachu. Pridáte sa k nám? 😊

            Ivana Gabrišová

          • Tekvicový pondelok

            8. 11. 2023

            So začiatkom novembra sa spája Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých. Počas tohto obdobia si ľudia zvyknú zaspomínať na svojich príbuzných a známych, ktorí s nimi už nie sú. Navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky na hroboch a ukladajú kvetinové výzdoby. Sviatok všetkých svätých alebo tiež Všechsvätých je venovaný pamiatke zosnulým. V minulosti bol venovaný tým svätým, ktorí sa v rámci cirkevného kalendára neoslavovali jednotlivo. Pôvod siaha do štvrtého storočia k východným cirkvám, keď sa oslavoval prvú nedeľu po Turícach. Až v prvej polovici deviateho storočia ho pápež Gregor IV. ustanovil na 1. november a rozšíril ho na celú cirkev.

            Podobný charakter má aj Pamiatka zosnulých alebo Dušičky, ktorá pripadá na 2. novembra. Tento deň zaviedli už koncom desiateho storočia. Od 13. storočia sa slávil v celej západnej cirkvi na pamiatku duší v očistci. Verilo sa, že omše, modlitby a dobré skutky môžu prispieť k oslobodeniu duší z očistca. V tomto období sa preto vykonávali zádušné omše a spoločné modlitby za mŕtvych.

            Na Slovensku bolo na Dušičky zvykom obdarovať chudobných ľudí a žobrákov jedlom a peniazmi, aby sa modlili za duše zomretých. V minulosti zvykli ľudia na Orave a Liptove v noci z 1. na 2. novembra nechávať na stole časti večere pre duše zosnulých alebo im pripravili chlieb či pálenku. V knihe Rok vo zvykoch nášho ľudu píše etnologička Emília Horváthová, že k ďalším zvykom patrí pálenie sviečok na hroboch a kladenie vencov či kvetinová výzdoba.

            Tekvice si vydlabávali už aj naši predkovia. Svietiace tekvice by sme pred 100 až 150 rokmi našli aj pred ich domami. Ľudia si nimi skrášľovali interiéry aj exteriéry a už aj v tej dobe to vyzeralo veľmi efektne. V našich končinách sa im však hovorilo svetlonos. Na svetlonosa sa podľa legiend premenil po smrti človek, ktorý v kostole kradol sviečky alebo si upíjal z omšového vína. Takisto deti, ktoré umreli a neboli pokrstené. Pri našich svetlonosoch išlo o to, aby svetlo sviečky cez tekvicu presvitalo.

            Dievčatá z našej školy spolu s p. učiteľkou Janíkovou sa v čase  jesenných prázdnin rozhodli „prispieť svojou troškou do mlyna“ a na akcii usporiadanej Komunitným centrom v Sučanoch, kde deti s rodičmi vyrezávali tekvice, maľovali deťom tváre rôznymi tematickými motívmi. Na záver sa cez obec prešiel malý lampiónový sprievod. Nuž, aj takéto bývajú prázdniny. :D

          • Polievka na zahriatie duší

            6. 11. 2023

            Pán učiteľ Hrk sa v spolupráci so žiačkami ôsmeho ročníka, podobne ako minulý rok, rozhodol, že na konci októbra zorganizuje tradičné varenie tekvicovej polievky na zahriatie tela, ale aj duše. Polievka sa im vydarila a spoločne ju potom zaniesli do kempu pre ľudí bez domova Priestor pre život v Priekope. Aj takýmto spôsobom sa snažíme pomáhať núdznym a sme radi, že naši žiaci tiež prikladajú ruky k dielu.

          • DOD

            6. 11. 2023

            23.10.2023 sa naši deviataci zúčastnili Dňa otvorených dverí Spojenej školy v Martine. Žiakov pani učiteľka Spojenej školy previedla viacerými učebňami školy. Žiakom, ktorí majú záujem o štúdium na tejto škole, boli predvedené aj ďalšie odborné učebne manuálnej práce.

            Text a foto: Elizabeth Šprláková, 9. B

        • Dušičky s prvákmi
          • Dušičky s prvákmi

            2. 11. 2023

            Naše lienky si v škole vyskúšali, ako slávime Sviatok všetkých svätých nielen u nás, ale aj v iných krajinách. Jeden deň sme boli zapáliť sviečky na miestnom cintoríne a uctili si tak pamiatku vojakov. Presne tak, ako trávia tento sviatok rodiny na Slovensku. Na druhý deň  si vyzdobili triedu duchmi, strašidlami, pavúkmi, vyrezali tekvicu a oslávili Halloween v Amerike.  Na ďalší deň nás čakalo tvorenie zdobeného oltáru - ofrendas, kde lienky maľovali cukrové lebky, vyrábali kvety, spravili hostinu. Vďaka tomu sme sa preniesli na chvíľu aj do Mexika. V závere sme sa zhodli, že aj keď tento sviatok slávia v rôznych krajinách inak, výsledok je rovnaký a to spomienka na našich blízkych, ktorí tu už s nami byť nemôžu. 

                                                                                   Triedna učiteľka Lucia Vrábelová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lienky.

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje