• Medzinárodný deň detí

            31. 5. 2023

            Obec Sučany a ZŠ SNP pozývajú všetky deti na akciu "Medzinárodný deň detí", ktorá sa bude konať 2.6.2023 so začiatkom o 9:00 h v areáli ZŠ SNP a na multifunkčnom ihrisku. Na deti čakajú rôzne hravé úlohy, ukážky výcviku psov, vozenie na koníkoch, nafukovacie atrakcie, autíčka, hudba a dobrá zábava

        • Exkurzia Národná banka Slovenska a Národná Rada – Bratislava
          • Exkurzia Národná banka Slovenska a Národná Rada – Bratislava

            29. 5. 2023

            Dňa 22.5. 2023 sa žiaci 8. ročníka zúčastnili exkurzie do Národnej banky a Národnej Rady Slovenskej republiky v Bratislave.

            Program sme odštartovali interaktívnou výstavou „Od slovenskej koruny ku euru“, kde sa žiaci dozvedeli ako vznikla eurozóna, aké sú ochranné prvky bankoviek, ako vznikajú a končia bankovky a mnoho ďalších informácii o peniazoch.

            V budove Národnej banky sme si pozreli aj výhľad  na celú Bratislavu z posledného 31. poschodia.

            Exkurzia pokračovala návštevou budovy Národnej Rady Slovenskej republiky, kde sme si okrem iného mali možnosť pozrieť zasadaciu miestnosť parlamentu.
            Výlet sme ukončili prechádzkou cez Bratislavský hrad a Slavín.

        • ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK 2023
          • ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK 2023

            25. 5. 2023

            Dňa 17. mája 2023 sa v našej škole uskutočnila zbierka organizovaná humanitárnou organizáciou UNICEF, ktorá už od roku 1946 pomáha deťom na celom svete.

            Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli a stále pomáhajú liečiť rany na duši detí, ktoré vyrastajú v krajinách postihnutých humanitárnou krízou, a to aj deťom na Slovensku.

            Tento rok sa v našej škole vyzbieralo 184,25 EUR.

            Ďakujeme za podporu každému z Vás.


            Školský parlament

        • Spoznaj Slovensko - Strečno
          • Spoznaj Slovensko - Strečno

            21. 5. 2023

            V máji sme sa vydali na náš ďalší výlet. Po celodenných výletoch v našich najväčších mestách sme sa tentokrát vydali len do obce "za kopcom" - do Strečna. Počasie nám vyšlo naozaj výborne, a tak sme nachytali náš prvý tohtoročný bronz. Najskôr sme prechod cez vodu skúsili kompou, potom sme sa vydali na dobrodružstvo na pltiach, kde nám pltníci porozprávali zaujímavosti o okolí, a napokon sme zdolali 151 infarktových schodov, aby sme vyšli strmým kopcom priamo na hrad. Tam sme si užili súkromnú prehliadku a podozvedali sa o histórii tohto hradu, ale i regiónu. Zoznámili sme sa so Žofiou Bosniakovou, najznámejšou majiteľkou hradu, ktorá nás potom sprevádzala rôznymi úlohami, ktoré sme plnili. Ukázali sme, že sme naozaj šikovní a veľa si pamätáme. Po dobrom občerstvení sme opäť zdolali Váh, aby sme sa posledným pohľadom pred vstupom do železničného tunela rozlúčili s týmto malebným regiónom.

            Petra Palubjaková

        • Mozgožrút č. 2
          • Mozgožrút č. 2

            21. 5. 2023

            Takýto názov pre naše zábavno-vedomostné kvízy vymysleli samotní súťažiaci, ktorí sa v polovici mája opäť stretli, aby si preverili svoje vedomosti a ukázali, že majú výborný postreh. V kvíze ich čakalo 8 rôznych tém, pričom každá obsahovala 5 otázok. Dokopy tak museli zodpovedať 40 otázok + ich potrápila aj bonusová otázka, ktorá napokon rozhodla o víťazovi. Toto kolo bolo naozaj tesné a až 3 tímy skončili s rovnakým výsledkom. Víťazom však môže byť len jeden, a tým sa tentokrát stal tím s názvom Pančáky. Druhé miesto obsadil tím BaKieho a 3. miesto sa ušlo tímu KriTeMa. Všetky tímy si zapísali svoje výborné skóre do priebežnej tabuľky ligy, ktorá bude vyhodnotená v júni. Už teraz sa tešíme na ďalšie kolo a príjemný podvečer s našimi súťažiacimi.

            Petra Palubjaková

             

        • Slávik Slovenska 2023
          • Slávik Slovenska 2023

            19. 5. 2023

            16. mája sa konal v priestoroch ZUŠ Martin 31. ročník súťaže v speve ľudovej piesne Slávik Slovenska, ktorej garantom je pán Peter Dvorský. Súťažilo sa v 3 kategóriách s 2 piesňami, pričom jedna je s hudobným sprievodom a druhá a cappella, taktiež jedna musí byť zo Spevníčka SS 2023. Tentokrát bol výber piesní naozaj dosť náročný, nakoľko  piesne boli neznáme.

            Našu školu reprezentovala v 1. kategórii Barborka Pančáková /tretiačka/, ktorá sa speváckej súťaže zúčastnila prvýkrát. Umiestnila sa na krásnom 2. mieste. V 3. kategórii si 1. miesto vyspievala už naša skúsená spevácka deviatačka Ninka Hlavatá, ktorá postupuje do krajského kola /29. 5. v Žiline/. Za spevácky výkon ich čakala sladká odmena.

            Obidvom speváčkam gratulujeme a Ninke držíme palce, aby jej to v Žiline dobre spievalo.

        • Oslava Dňa matiek
          • Oslava Dňa matiek

            17. 5. 2023

            „Všetky kvety do rúk mamy, skladám ako drahokamy.

            Za jej lásku, plnú nehy, za zelené detské brehy.

            Za jej štedrosť, starostlivosť, za dni šťastné, za dni hravé.

            Za rozprávky nad kolískou, za to, že vždy stojí blízko.“

             

            Deň matiek je významným dňom pre ženy každého veku. Je to deň keď im môžeme poďakovať za všetko a pripomenúť im, že na nich nezabúdame. Aj my sme si s našimi seniormi z Domu dobrého pastiera pripomenuli krásny sviatok – Deň matiek. Radostné chvíle spríjemnili žiaci našej školy pod vedením pani vychovávateľky Ohurniakovej a pani učiteľky Szabovej. Pripravené divadielko, tanečné vystúpenie poprepletané spevom a recitovaním detí rozcítili ich srdiečka a rozplakalo od šťastia nejedno oko. 

            Milé mamy, staré mamy a prababičky, prajeme Vám, aby ste zo svojich detí, vnúčat a pravnúčat mali vždy len radosť a potešenie. V mene Vašich detí Vám ďakujeme za každé pekné a milé slovo, pohladenie, úsmev a povzbudenie. Buďte nám vždy zdravé, milé a veselé a strávte s nami ešte dlhé roky.

        • Zábavno-vedomostný kvíz č. 2
          • Zábavno-vedomostný kvíz č. 2

            3. 5. 2023

            Kvízové večery pre celé rodiny pokračujú!
            19. 5. sa v našej škole opäť stretnú všetci, ktorí si chcú preveriť svoje vedomosti, dozvedieť sa nové zaujímavosti alebo sa len tak zabaviť a oddýchnuť si. O 17:30 to celé vypukne! Svoj tím (s názvom a počtom členov 2 - 6) zaregistrujte odpoveďou na správu v edupage alebo mailom na palubjakova@zssucany.sk.

            Tešíme sa na Vás! :)

        • Noc múzeí a galérií
          • Noc múzeí a galérií

            17. 5. 2023

            V sobotu 19. mája 2023 sa na celom Slovensku uskutočnil 19. ročník celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. V tento deň boli múzeá a galérie pre návštevníkov otvorené do neskorých nočných hodín. Cieľom podujatia bolo nielen prezentovať kultúrne a prírodné dedičstvo našej krajiny, ale aj pochopiť význam múzeí pri jeho ochrane. Pre návštevníkov bol pripravený zaujímavý program.

            A tak sa aj deti z 3. B triedy vybrali za kultúrou do neďalekého Martina. Spolu so svojimi rodičmi a triednou pani učiteľkou navštívili Slovenské národné múzeum a Prírodovedné múzeum Andreja Kmeťa v Martine, kde si mohli vyskúšať lukostreľbu, vypočuli si zaujímavosti o bylinkách a ich zázračnej moci,  naučili sa, ako sa v minulosti  spracovával ľan. Svoje šikovné ruky mohli využiť na tvorivých dielničkách, trpezlivosť si trénovali pri ryžovaní zlata alebo  sa len tak mohli potešiť so živými zvieratkami, napr.: pohladkať dvojmesačné líščie mláďatko, sovu, ježka,  tí odvážnejší aj hada. Skrátka, zážitkov na jeden večer bolo neúrekom!

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc múzeí.

        • ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK 2023
          • ZBIERKA MODRÝ GOMBÍK 2023

            13. 5. 2023

            "Na svete je veľa detí, ktoré sa trápia. Buďte ich nádejou.“

            Smútok, strach a utrpenie nepoznajú hranice.

            Od 15. do 21. mája môžete byť nádejou pre deti, ktoré sa trápia. Už 17. rok spája zbierka MODRÝ GOMBÍK dva svety – ten náš a ten, v ktorom sa deti ocitli v núdzi a sú odkázané na našu pomoc. Príspevkom do tohtoročnej zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 pomôžete zlepšiť duševné zdravie nielen deťom žijúcim v humanitárnych krízach, ale aj deťom na Slovensku.

            Aj na našej škole bude prebiehať zbierka Modrý gombík – a to v stredu 17. mája 2023.

            Počas vyučovania navštívia jednotlivé triedy šikovné členky školského parlamentu a vy budete mať možnosť prispieť ľubovoľnou sumou a získať nielen modrý gombík ako odmenu za ochotu podporiť túto ušľachtilú myšlienku, ale aj dobrý pocit, že aj vy ste súčasťou pomoci deťom, ktoré to potrebujú najviac.

            Váš príspevok do zbierky MODRÝ GOMBÍK 2023 pomôže vrátiť deťom úsmev na tvár.

            Ďakujeme za podporu každému z VÁS.

             

             

             

        • OK vo vybíjanej
          • OK vo vybíjanej

            15. 5. 2023

            Aj tento školský rok žiačky 5. - 7. ročníka spojili sily a vytvorili tím, ktorý to dotiahol ďalej, ako sme predpokladali. Ráno sme nasadli na autobus a odviezli sa na miesto, kde sa to všetko stalo. Vyhrali sme prvý, druhý a prišiel tretí zápas. Posledný, ktorý rozhodne o všetkom. Bolo to naozaj veľmi napínavé.
            SME VO FINÁLE!!! Veľmi sme sa z toho tešili, no opäť bolo treba trénovať na finále, ktoré nás čakalo o niekoľko týždňov.
            Prišiel deň D a my sme boli plné očakávania, ako to všetko dopadne. Do krajského kola sme sa síce nedostali, ale pozor! Záviselo to od počtu vybitých hráčok, čiže nás od víťazstva delili 2 hráčky. No byť 3. zo 16 tímov je úžasný pocit. Ďakujeme dievčatám za reprezentáciu školy a tešíme sa na ďalšie úspechy.

            Kristína Anna Buzinkayová, 7. B

        • Lyžiarsky výcvik - 7. ročník
          • Lyžiarsky výcvik - 7. ročník

            15. 5. 2023

            Ako každá siedmacka trieda, aj my sme sa vybrali na lyžiarsky výcvik. Veľmi sme si ho užili, no aj tak nás trošku mrzelo to počasie, ktoré sme mali. Všetci nedočkaví sme čakali pred školou, kedy sa KONEČNE dostaneme na svah. Hoci sme veľmi nevychytali počasie, aj tak sme zažili mnoho zábavy. Tí, čo na lyžiach nikdy nestáli, na konci týždňa lyžovali ako zmyslov zbavení. V piatok sme si zasúťažili, prejedli sa parených buchiet, zasmiali sa a hlavne sme si to užili. Stála sa aj nemilá vec, keď si naša spolužiačka zlomila nohu. Našťastie je v poriadku a už konečne spoločne s nami chodí do školy. Ďakujeme našim učiteľom aj inštruktorom, že pre nás zorganizovali dni plné pohybu a radosti.

            Kristína Anna Buzinkayová, 7. B

        • Exkurzia – Sklársky skanzen – Valašská Belá a Čičmany
          • Exkurzia – Sklársky skanzen – Valašská Belá a Čičmany

            13. 5. 2023

            Viete, ako naši predkovia ručne tvarovali a fúkali sklo?

            Aj takéto informácie sa dozvedeli naši šiestaci na prírodovednej exkurzii.

            Sklársku pec predkovia rozpálili na 1200°C. Keď v nej bolo sklo tekuté ako med, použili sklársku píšťalu. Cez ňu vedeli fúkať duté tvary. Kovové pinzety, nožnice a drevené formy im pomáhali tvarovať žeravé sklo.

            Tajomné sklárske remeslo im takto odhalil Peter Dolinaj, sklársky majster ľudovej umeleckej výroby.

            Ďalšia zastávka bola v Múzeu plátna, tkáčstva a výšivky. Žiaci si mohli vyskúšať tkanie kobercov, výrobu plátna a výšivky, ktoré patria medzi najstaršie remeslá na Slovensku.

            Exkurziu  zavŕšili v obci Čičmany, ktorá je známa svojou zachovalou ľudovou architektúrou.

             

        • Zážitkové vyučovanie etickej výchovy
          • Zážitkové vyučovanie etickej výchovy

            12. 5. 2023

            Dňa 24.4.2023 sme sa žiaci 5. a 6. ročníka s pani učiteľkami rozhodli stráviť hodiny etickej výchovy netradičným spôsobom. Spoločne sme sa vybrali do kina Moskva v Martine, ktoré premietalo film Ako som sa naučila lietať. Príbeh dvanásťročného dievčaťa, ktoré strávilo dovolenku pri mori s babkou, bol nielen zábavný a vtipný, ale aj poučný. Mohli sme si uvedomiť, aká dôležitá je rodina a udržanie dobrých vzťahov medzi najbližšími. A tiež pravidelné krémovanie opaľovacím krémom. Utužovanie našich vzťahov sme si mohli precvičovať pri cestovaní a nakupovaní v obchodnom centre. Akcia mala veľký úspech, a tak všetci dúfame, že si to ešte niekedy zopakujeme.

            Mgr. Daniela Gregová

        • Zdravé chrbátiky
          • Zdravé chrbátiky

            11. 5. 2023

            Po roku k nám opäť na hodiny telesnej a športovej výchovy zavítala pani fyzioterapeutka. Hravou formou vedie našich druhákov, tretiakov a štvrtákov k posilňovaniu chrbtice a k správnemu držaniu tela v rôznych polohách. Ďakujeme OZ Za zdravší život a pani fyzioterapeutke Mgr. Zuzane Holej.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravé chrbátiky.

        • Filmový večer
          • Filmový večer

            8. 5. 2023

            V priebehu mája naši žiaci mohli hlasovať za film, ktorý by chceli vidieť v školskom kine. Víťazným filmom sa stala rozprávka Raya – posledný drak. Ten si 5. mája mohli prísť pozrieť do školy v podvečerných hodinách. Divákov bolo naozaj dosť, čo nás uistilo v tom, že sa takáto akcia deťom páči a určite v nej budeme pokračovať, s iným filmom, aj nabudúce. Ďakujeme všetkým za účasť a tešíme sa na ďalšie premietanie.

            Fotky: Ctibor Pročka

        • Výlet za dejepisom - 9. ročník
          • Výlet za dejepisom - 9. ročník

            8. 5. 2023

            Na konci apríla sme sa vydali na výlet do neďalekej Žiliny. Skoro ráno sme nasadli na vlak a našou prvou zastávkou bola Pamätná izba Vrba - Wetzler. Spomína sa v nej na dvoch mužov, ktorí ako prví Slováci ušli z koncentračného tábora v Osvienčime počas druhej svetovej vojny. Vypočuli sme si ich príbeh a pozreli si  priestory, v ktorých napísali správu, ktorá sa stala významnou pre objasnenie hrôz, ktoré sa udiali. Po prehliadke sme prešli do Mestského divadla v Žiline. Predstavenie "A je tu zas" bolo veľmi zaujímavé. Herci nás zábavne vtiahli do príbehu, i keď hlavná postava - Adolf Hitler, ktorý sa prebudil v súčasnosti - na smiech nebola. 

            Celý výlet bol veľmi poučný a zaujímavý. Aj takýmto spôsobom sme si utvrdili poznatky z hodín dejepisu.

            Lujza Pálffyová, 9. A

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje