• Exkurzia Bratislava

            30. 11. 2022


            Naše pani učiteľky nám tentokrát naplánovali výlet do Bratislavy. Vstávali sme veľmi skoro a cestovali sme tri hodiny vlakom. Po dlhej a únavnej ceste sme však šťastne dorazili do Incheby na výstavu Cosmos Discovery. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o všetkých misiách, ktoré doposiaľ vyštartovali do vesmíru, vyskúšali sme si, aké stiesnené pocity musia mať kozmonauti vo vesmírnej lodi, zostali sme v úžase nad stravou, ktorú majú počas letu vermírom k dispozícii. To najlepšie nás však čakalo na konci. Vyskúšali sme si totiž virtuálnu realitu. Jazdili sme na motorke, vo vesmírnej lodi, skúšali jazdu dolu hlavou, niektorí absolvovali prechádzku medzi strašidelnými postavami. Po výstave sme sa šli naobedovať do obchodného centra, kde sme stretli tiktokera Oskibaramiho. Všetci sme sa s ním pofotili a myslím, že sme sa všetci tešili, že sme stretli niekoho známeho. Nasledovala prechádzka mestom, kde sme spoznali najkrajšie pamiatky Bratislavy a niektorí sme potom navštívili štúdio Fun rádia, kde sme boli na chvíľu súčasťou živého vysielania so Sajfom. Poslali sme odkaz všetkým, môžete si ho vypočuť v prílohe. Chvíľu sme si pokecali so Sajfom a ostatnými pracovníkmi rádia, a potom sme unavení, no spokojní, nasadli do vlaku a vydali sa na dlhú cestu domov.

            Kristína Anna Buzinkayová, 7. B

            sucany_(1).mp3

        • Siedmaci na lekárskej fakulte
          • Siedmaci na lekárskej fakulte

            30. 11. 2022

            Poskytnúť prvú pomoc je potrebné vedieť. Nikdy neviete, kedy to bude nejaký človek potrebovať. My sme sa rozhodli navštíviť školu, kde sa študenti učia byť lekármi. Najprv sme si na simulátore, ktorý znázorňoval človeka, vyskúšali ako správne podať prvú pomoc. Následne sme odišli do inej triedy, kde bolo mnoho a naozaj mnoho ďalších zaujímavých vecí. Keď chirurg operuje napríklad žlčník, nerozreže celé brucho, ale malými dierkami vopchá akési dva klieštiky. My sme si to vyskúšali (samozrejme nie na živej osobe), zobrali sme si klieštiky a prevliekali šnúrky, prehadzovali guličky či iné zaujímavé veci. Mohli sme počúvať srdcia našich kamarátov, ale aj umelej figuríny. Skúsili sme si zobrať krv a ďalšie zaujímavé veci. Veľmi nás to bavilo a odniesli sme si krásny zážitok. Škoda že takéto zaujímavé výpravy nemáme častejšie.

                                                                                       Kristína Buzinkayová

          • Medzinárodný deň školských knižníc

            24. 11. 2022

            Dňa 24. októbra sa naša základná škola zapojila do celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Žiaci sa v tento deň stali pátračmi, hercami v rozprávkach, bábkohercami, kvízomoľmi, kamarátmi Herryho Pottera, súťažili prostredníctvom zábavného kvízu Kahoot, merali si sily v  čitateľskom  dueli, pracovali  so zakódovanými informáciami, tvorili komixové leporelá, dotvárali príbehy, vyrábali záložky, piekli koláče v školskej kuchynke podľa osvedčených receptov, absolvovali čitateľský maratón, vyskúšali si žiť život ľudí v minulosti.

            Priebeh dňa zaznamenávali žiaci 7. ročníka  prostredníctvom kamery, výsledkom čoho je videozáznam, ktorý predstavuje reklamu na našu školskú knižnicu a tiež pozvánku k jej aktívnemu, čo najčastejšiemu využívaniu. Na priloženom linku je možné si reklamu pozrieť.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň školských knižníc.

        • Dajme knihám novú šancu
          • Dajme knihám novú šancu

            23. 11. 2022

            Milí žiaci a rodičia!

            Dňa 5.12.2022 (v pondelok) sa uskutoční Burza detských kníh, určená pre prvý stupeň.

            Naším cieľom je DAŤ KNIHÁM NOVÚ ŠANCU!

            Preto Vás prosíme, ak máte doma na poličke knižky, ktoré už nepotrebujete alebo ste ich už prečítali, aby ste ich po dohode s rodičmi doniesli do školy do 30. 11. Zbierať ich bude pani vychovávateľka Rebeka Ohurniaková vo veľkej družine. Dňa 5.12.2022 ich budeme spolu s druhákmi predávať za symbolické ceny. Ak sa podarí predať knižku, ktorú ste doniesli, vrátime Vám polovicu sumy, za ktorú sme knižku predali. Knižky ale nemôžu byť poškodené, obliate alebo roztrhnuté. Do knižiek vložte papier s menom a názvom všetkých  knižiek, ktoré ste doniesli. Ak máte nejaké otázky, obráťte sa na našu pani vychovávateľka Rebeku.

            Ďakujeme a prajeme pekný deň.

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

            21. 11. 2022

            Aj tento rok sa zapájame do dobročinnej zbierky, ktorou na Vianoce potešíme seniorov. Stačí, ak do škatule od topánok (klasický rozmer, nie väčšia ani menšia) vložíte veci zo zoznamu, priloženého v prílohe. Zabaľte zvlášť vrch a zvlášť spodok krabičky, aby sa dala ľahko otvoriť a prineste ju do školy pani učiteľke Palubjakovej. Zbierka trvá do 5. 12. 2022, následne veci odovzdáme koordinátorke, ktorá ich zanesie seniorom v našom okolí. 

            Viac info o tom, čo krabička môže/nemôže obsahovať: https://www.kolkolasky.sk/pokyny/

            Za Vaše kabičky plné lásky vopred ďakujeme.

          • Večerná škola pre rodičov o videohrách

            18. 11. 2022

            Vážení rodičia,

            odporúčame Vám online podujatie, ktoré organizuje Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch:

            „Videohry – strašiak, alebo užitočný nástroj?“, ktoré sa bude konať 24.11.2022  17:30 – 19:00.

            Informácie o večernej škole získate prostredníctvom Facebook podujatia:  https://fb.me/e/38iXphycH

            Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/89617910813

            Téma: Sú videohry pre naše deti iba rizikom, alebo nájdeme aj ich benefity?

            Lektorom bude Mgr. Michal Božík, psychológ a výskumník z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

            Michal vo svojom príspevku rozoberie riziká, spojené s hraním videohier. Potom sa pokúsi pomenovať najčastejšie mýty, spojené s hraním hier. V druhej časti sa pozrieme na benefity, ktoré hranie videohier môže prinášať. Na záver načrtne stručné možnosti toho, ako sa postaviť k videohrám z pohľadu rodiča, tak aby zvolené výchovné postupy viac neškodili, ako pomáhali. A čo by to bola prednáška o hrách, ak by sme sa spolu nejakú hru aj nezahrali.

            V prípade dotazov, prosím Vás kontaktujte Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch,  Zuzana Prípadová – mobil: +421 908 914 636, e-mail: Zuzana.Pripadova@employment.gov.sk .

             

        • Plavecký odkaz od štvrtákov
          • Plavecký odkaz od štvrtákov

            22. 11. 2022

            Ahojte, všetci,

            počas jedného všedného dňa plného učenia nás pani učiteľka informovala, že pôjdeme na plavecký výcvik. Boli sme veľmi milo prekvapení. Odvtedy sa dni vliekli akosi pomalšie, no nakoniec sme sa predsa len dočkali.

            V pondelok 14. novembra sme konečne vyrazili.  Trochu sme sa cestou v autobuse báli, no zároveň sme horeli zvedavosťou, ako to tam asi vyzerá. Hneď na začiatku kurzu vyskúšali trénerky naše zručnosti a rozdelili nás do troch skupín. Plavci, strední plavci a neplavci. Každý deň sme tam mali super rozcvičku, počas ktorej sme sa hrali na vodníka, robili vlny, bublinky a medúzu na bruchu aj chrbte.  Na začiatku bola pre nás voda studená, a preto sme sa tešili do dolného bazéna s teplou vodou. V ňom nás trénerky naučili najprv splývať, správne dýchať vo vode a  kopať nohami. Postupne sme sa naučili plávať kraula a znak. Naše pani učiteľky nás pri tom stále pozorovali. Piatok bol najlepší z celého týždňa. Zopakovali sme si všetko, čo sme sa naučili a mohol začať závod. Našou úlohou bolo preplávať celú dĺžku plaveckého bazéna na čas. Za odmenu nás  pustili na tobogány, vodnú šmýkačku a divokú rieku. Pani inštruktorky pre nás doniesli hračky do vody a mohli sme plávať, kde a ako sme chceli. Na záver nám darovali vstupenky, lízanky, diplomy a rozlúčili sa s nami.

            Odchádzali sme unavení, no zároveň spokojní a šťastní, že sme sa niečo nové naučili a popritom aj zabavili. Za plaveckým nám bude smutno. Bolo to proste super.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

          • Varením pomáhame

            21. 11. 2022

            Bola jeseň a s ňou dozreli mnohé druhy zeleniny a ovocia. My sme sa rozhodli z typickej jesennej zeleniny uvariť polievku. Tým myslím tekvicovú polievku. Navarili sme ju pre ľudí bez domova.
            Postup je jasný. Nakrájame tekvicu na kúsky, ktoré potom dáme do hrnca a zalejeme vriacou vodou. Kým tekvica zmäkne, nakrájame toustový chlieb a zapečieme, aby bol fajn chrumkavý. Počkáme, kým tekvica zmäkne, vymixujeme a pridáme korenie, dosolíme.
            My sme ju ochutnali a bola výborná (niet divu, veď recept je od pána učiteľa Hrka😋). Pán učiteľ ju potom zaniesol ľuďom v núdzi. Niektorí už čakali s tanierom a lyžičkou, aby si pochutnali na našej polievke. Myslím, že im veľmi chutila🤗. Teraz si asi od varenia v škole dáme oddych. No na Vianoce možno znovu niečo vykuchtíme.

            Kristína Anna Buzinkayová, 7. B

        • Deti ticho pred násilím neochráni!
          • Deti ticho pred násilím neochráni!

            16. 11. 2022

            S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Práve preto od roku 2014 vždy v novembri sa organizuje celoslovenská Bubnovačka – „Aby bolo deti lepšie počuť!“. Podujatie, ktoré má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            Myšlienka podujatia „Aby bolo deti lepšie počuť“ zaznie Slovenskom a Českom aj vďaka vám už po deviaty krát 18. novembra 2022 v čase 10:00 – 11:00, aby sme pripomenuli, že Hlas detí je dôležitý! Patronát nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová a Klára Laurenčíková, splnomocnenkyňa vlády Českej republiky pre ľudské práva.

            Počas minulých rokov sa do podujatia zapojilo viac ako 132 000 detí a dospelých.

            PREČO BUBNUJEME V NOVEMBRI?

            November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.
            18. november je Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním,

            19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí,

            20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace na Slovensku v oblasti ochrany detí pred násilím zvolili práve 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ!

            Pridajte sa k nám a dajte – či už tlieskaním, dupaním, bubnovaním – vedieť, že aj Vám záleží na ochrane detských práv.

                                                                                          VÁŠ ŠKOLSKÝ PARLAMENT

             

          • Športový deň

            16. 11. 2022

            V stredu 26.10.2022 sa na našej škole uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov prvákov a tretiakov. Žiaci deviatych ročníkov prišli pomáhať pani učiteľkám z prvého stupňa. Na športový deň sa tešili nielen prváci a tretiaci, ale aj naši deviataci. Pri každej disciplíne svojich mladších spolužiakov milo privítali, vysvetlili a povzbudzovali. Testovanie prebiehalo vo viacerých disciplínach: skok do diaľky z miesta, chvostíková naháňačka, člnkový beh, či výdrž v zhybe na hrazde a iné. Poslednou disciplínou bol BEEP TEST - viacstupňový vytrvalostný člnkový beh. Sme radi, že všetci žiaci testovanie zvládli najlepšie ako mohli, a hlavne, že mali z cvičenia radosť.

                                                                                                             Radka Socháňová, 9. B

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Športový deň.

        • Odlož mobil, vezmi vôdzku
          • Odlož mobil, vezmi vôdzku

            16. 11. 2022

            Žiakov 4. B triedy dnes poctil návštevou vzácny hosť, psík menom Erinka. Spolu so svojou majiteľkou Katkou, prišli do priestorov školskej knižnice ukázať, aké úžasné a prospešné pre nás a naše telo je odložiť na chvíľku svoje mobily a potešiť sa so svojimi zvieracími miláčikmi. 

            Spolu s novou kamarátkou Erinkou si štvrtáci na hodine slovenčiny precvičili vybrané slová, riešili hlavolamy, zdolávali prekážky, vyskúšali si základy výcviku psíka a na záver si aj zasúťažili. Za každú dobre odvedenú prácu bola samozrejme Erinka odmenená maškrtkou od žiakov. No ani žiaci neodišli naprázdno. Erinka im počas celej návštevy venovala naplno svoju pozornosť, vďaka čomu vyčarila každému jednému krásny úsmev na tvári a v ich detských dušičkách zanechala dobrú náladu a pocit šťastia, ktoré pretrvávali počas celého dňa. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Canisterapia.

        • Spoznaj Slovensko - Banská Bystrica
          • Spoznaj Slovensko - Banská Bystrica

            8. 11. 2022

            5. novembra sme sa stretli vo Vrútkach, a odtiaľ sme išli vlakom do Banskej Bystrice. Cez okno vlaku sme mohli obdivovať výhľady na nádhernú prírodu a prešli sme cez 22 tunelov. O pol jednej sme vystúpili z vlaku a objavovanie Banskej Bystrice sa mohlo začať. :) Ako prvé sme navštívili Múzeum Slovenského národného povstania. Pred múzeum bol pomník venovaný všetkým, ktorí položili svoje životy v 2. svetovej vojne s večným ohňom na ich počesť. Následne sme si zasúťažili proti sebe na Námestí Slovenského národného povstania a pokračovali sme do obchodného centra, kde sme sa naobedovali. Náš výlet sme ukončili večernou prechádzkou po námestí Banskej Bystrice. Video z výletu si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/shorts/0VBpVvPiKKU

            Tešíme sa na ďalší výlet z krúžku Spoznaj Slovensko.

            Valerio Tomka, 7. A

        • Colníci u nás v škole
          • Colníci u nás v škole

            7. 11. 2022

            Jedného dňa k nám do školy prišli zamestnanci Colného úradu v Žiline. Netušila som, čo vôbec takí colní zamestnanci robia. O všetkom nám porozprávala hovorkyňa Colného úradu v Žiline mjr. Ing. Božena Chríbiková a ja som zistila, čo je ich každodenná rutina - kontrolujú napr. omamné látky v autách, či iných nákladných vozidlách. Používajú cvičené psy, aby odhalili, kde sa nachádzajú. Mnohí ľudia sú na návykových látkach závislí, a potom si poškodia zdravie a zas niektorí o to zdravie pripravujú iných. Pašovanie týchto látok je trestné, takže len málokto sa odváži ich prepašovať cez colnicu. K ďalším veciam, čo sa nesmú pašovať patria aj kožené veci vyrobené z chránených zvierat. Zvieratá sa nemajú zabíjať kvôli ľudskému oblečeniu a obzvlášť tie chránené, pretože ich je na zemi veľmi málo a keby sa začal znižovať počet, postupne by vyhynuli. Cena takýchto výrobkov je veľmi vysoká, môže to byť  až 10 000 eur a viac. Nechápem, prečo ľudia chcú, aby zvieratá platili za ich potreby.

            V ďalšom pani hovorkyňa hovorila o ich uniformách, predviedli nám aj  sviatočnú. Tá bola veľmi pekná, podľa mňa. Tie ďalšie, bežné uniformy, tak tie mi pripadali dosť obyčajné, podobné tým, čo majú policajti. Pri zásahu colníci používajú aj rôzne obranné prostriedky ako napr. putá kovové aj  textilné. Vyzerali úplne inak, ako som si ich predstavovala. Ešte som nikdy predtým nevidela nikoho ich mať na rukách. Odvážna pani riaditeľka si ich dobrovoľne dala nasadiť na ruky. Samozrejme, že sa nedali odstrániť inak ako prestrihnutím  klasickými nožnicami. Zaujímavou súčasťou výstroje boli nepriestrelné vesty. Tie im slúžia na to, aby ich pri zásahu nezasiahla guľka do hrude. Zo zbraní  nám ukázali a povedali o pištoli. Z koľkých nábojov sa skladá, na akú diaľku sa s ňou strieľa. Zvyšok bol už celkom podobný výstroji, akú majú ostatné zložky. No bola tu ešte jedna vec, ktorou sa colníci a finančná správa, pod ktorú patria, od polície  líšia. Je to znak. Ten ich má zobrazených dvoch hadov. Dozvedeli sme sa tiež, že patrónmi colníkov sú svätý Matúš a svätý Michal.

            Medzi veci, s ktorými sa colníci zaoberajú,  je aj clo. Je to povinná peňažná platba vyberaná pri prechode tovaru cez colnú hranicu. Kontrolujú, či je tovar prenášateľný a či má vodič zaplatené clo. Asi najzaujímavejšou časťou tejto prezentácie boli ukážky práce so psom. Psíky slúžia colníkom najmä na hľadanie psychotropných a omamných látok. Sú špeciálne cvičené a na prezentácii nám ukázali ich super schopnosti. Belgický  ovčiak  všetky skryté látky bez problémov našiel, boli sme ohromení. Na záver si pani hovorkyňa pripravila pre nás kvíz, zistila tak, či sme pozorne počúvali prezentáciu. Tí, čo vedeli odpovedať na otázky, si mohli vytiahnuť z krabice nejakú odmenu - zápisníky, fľaše a aj ruksaky zo znakom colnej polície. Som veľmi nadšená, že sme sa s triedou mohli naučiť niečo viac o práci colníkov. Budem rada, ak naša škola podnikne takéto projekty aj v budúcnosti. Som vďačná všetkým zamestnancom Colného úradu v Žiline, ktorí prišli do školy prezentovať svoje povolanie.

                                                                                   Andrea Hušľová, 9.B

        • Exkurzia – Mochovce, Brhlovce a Vyhne
          • Exkurzia – Mochovce, Brhlovce a Vyhne

            4. 11. 2022

            Ahojte, spolužiaci, 3.11.2022 sme sa 2 ročníky –  8. a 9.  zúčastnili exkurzie. Vyrážali sme skoro ráno a spoza okien autobusu sme rozospato sledovali hmlistú krajinu a zubaté slnko. Cesta bola dlhá, no mnohí z nás si ju spríjemnili pozeraním filmov, počúvaním hudby a rozprávaním sa. Po 2,5 hodinách cesty sme konečne uvideli vysoké komíny jadrovej elektrárne. Navštívili sme Energoland, v ktorom sme sa dozvedeli mnoho informácií o výrobe elektrickej energie v jadrovej elektrárni a spotrebe energie v Európe. Následne sme nasadli do autobusu a cestovali do Brhloviec. Videli sme kamenné obydlia tvorené z tufu a tufitu.

            Nasadli sme do autobusu a cestovali približne hodinku do Vyhní. Tam sme mali prechádzku na Kamenné more. Niektorí z nás sa dokonca vybrali aj vyššie pozrieť na ten krásny výhľad aj zhora. Po menšej turistike nás čakala zábavná cesta domov. Ďakujeme pani učiteľkám Hudákovej a Majkovej a pani riaditeľke Lamošovej za nezabudnuteľný zážitok. FOTO

            Lujza Pálffyová a Romana Móricová,  9.A

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje