• Anglický jazyk v 6. A
          • Anglický jazyk v 6. A

            30. 5. 2022

            Dňa 25.5.2022 naša hodina anglického jazyka prebiehala inak ako zvyčajne.

            Rozhodli sme sa spojiť vedomosti získané v triede s našimi šikovnými rukami a výsledkom bol pravý anglický „apple crumble“. Každý, kto mal ruky šúpal (peel), krájal (slice), miešal (mix), varil (boil)... a  po 30 minútach nedočkavého čakania sme z oven vybrali voňavý cake. Užili sme si kopec zábavy – dokonca aj v anglickom jazyku 😊, veď nie nadarmo sa hovorí „GOOD FOOD is GOOD MOOD“. Netrvalo dlho a brušká boli plné a taniere prázdne a my sme odchádzali s pocitom dobre vykonanej práce.

            Trieda 6.A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Anglický jazyk v 6. A.

        • Exkurzia - Banská Štiavnica
          • Exkurzia - Banská Štiavnica

            29. 5. 2022

            Máj je už tradične mesiacom exkurzií a na jednu sa vydali aj naši deviataci v sprievode šiestakov. Ich cieľom bolo jedno z najkrajších slovenských miest – Banská Štiavnica. Najskôr sfárali do štôlne Bartolomej, kde sa dozvedeli, ako baníci v minulosti pracovali, čo sa stalo s koňmi, ktoré pomáhali, ale aj to, koľko zlata a striebra sa v Štiavnici vyťažilo. Po zaujímavej prehliadke sa rozdelili na dve časti – šiestaci šli spoznávať históriu mesta a protitureckých bojov do Nového zámku a deviataci navštívili Banku lásky – interaktívnu expozíciu venovanú Sládkovičovej Maríne. A veru, stálo to za to! Okrem zaujímavostí, Sládkovičovho rukopisu či rôznych tajomstiev sa im predstavila i samotná Marína a prezradila informácie, ktoré mali ostať skryté... Po prechádzke mestom a objavení miestnych kulinárskych špecialít naši žiaci ešte vystúpili na banskoštiavnickú kalváriu, odkiaľ sa pokochali nádhernými výhľadmi na okolie. Podarilo sa im tak spoznať najznámejšie pamiatky Banskej Štiavnice, ktorých je tu veru neúrekom.

            Petra Palubjaková

        • Spoznaj Slovensko - Bratislava
          • Spoznaj Slovensko - Bratislava

            23. 5. 2022

            Čoraz krajšie počasie priam volá na výlety, preto sme sa vybrali na ďalší aj v rámci krúžku Spoznaj Slovensko. Tentokrát sme zavítali do Bratislavy. Po dlhej ceste vlakom a prechádzke Novým Mestom sme dorazili do cieľa – chceli sme vidieť vedecko-zábavné centrum Aurelium. Keď sme však došli na miesto, zistili sme, že majú celý deň zatvorené kvôli natáčaniu relácie. Po chvíľke rozhodovania sme sa dohodli, že navštívime Prírodovedné múzeum Slovenského národného múzea. Dnu nás čakala zaujímavá výstava venovaná stvoreniu sveta, antropogenéze, ale veľa sme sa dozvedeli aj o faune a flóre nášho okolia. Po prehliadke sme sa prešli Hviezdoslavovým námestím, aby nás potom miestny sprievodca prehovoril na jazdu vláčikom po meste. Poukazovali nám najznámejšie pamiatky, pokochali sme sa výhľadmi z hradného kopca a špehovali, či neuvidíme nejakého známeho poslanca pri parlamente. Po obede sme sa prešli centrom, aby sme videli ďalšie zaujímavosti a vysilení, no bohatší o zážitky sme sa pobrali domov. Nečakané plány niekedy vyjdú ešte lepšie ako pôvodné. To platilo aj o tomto dni. A že sme nevideli Aurelium? Aspoň máme dôvod opäť sa do Bratislavy vrátiť...

             Petra Palubjaková

        • ŠT2 v Bojniciach
          • ŠT2 v Bojniciach

            20. 5. 2022

            Bojnice sú čarovné mestečko pre ľudí každého veku, a tak sa i naša špeciálna trieda 19. mája 2022 vybrala na predčasný koncoročný výlet do ZOO Bojnice. Dlhé cestovanie vlakom sme si krátili, hlavne mladšia časť našej triedy, lúštením osemsmerovky, hraním hier Dobble alebo Abecedy. V Bojniciach sme boli hneď očarení úžasným zámkom, a potom nás čakal krásny čas v zoologickej záhrade, kde sme mali možnosť vidieť zvieratá, ktoré z učebníc poznáme, ale i také, o ktorých sme v živote nepočuli, Bol to nevšedný zážitok. Najväčšiu radosť sme mali z medveďov, samozrejme, z bezpečnej vzdialenosti a ohrady, z rôznych opíc, ktoré nám rady zapózovali a zo slonov. Ich nový pavilón je naozaj krásny a veľký. Prežili sme krásny a podnetný deň, z ktorého si každý zo žiakov našej triedy odnáša pekné zážitky do ďalších vyučovacích dní 😊.

            Ivana Gabrišová

        • Oznámenie
          • Oznámenie

            12. 5. 2022

            V zmysle § 3 ods. 10 vyhlášky č. 231/2009 Z.z. o podrobnostiach o organizácii školského roku na základných školách, na stredných školách, na základných umeleckých školách, na praktických školách, na odborných učilištiach a na jazykových školách a podľa  § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov  v znení neskorších  predpisov, Vám oznamujem, že  z dôvodov  bezproblémového organizačného zabezpečenia celoslovenského externého testovania žiakov  5. ročníka základných škôl Testovanie 5 – 2022,  na deň  18. máj 2022  udeľujem voľno žiakom 6. – 9. ročníka.

            Žiaci 1. stupňa a špeciálnych tried budú mať riadne vyučovanie, rovnako ŠKD bude v prevádzke.

            Sučany, 12.05.2022                Mgr. Marta Lamošová

                                                           riaditeľka školy

        • Hravá literatúra
          • Hravá literatúra

            17. 5. 2022

            Už niekoľko mesiacov sme sa na hodinách literatúry venovali rozprávkam. Naučili sme sa veľa zaujímavostí. Jednou z foriem rozprávky je aj dramatická podoba. Súvisí s bábkami. Poznáme 3 druhy bábok: maňušky (prstové), marionety (ovládané zhora) a javajky – na paličkách. A práve takéto sme si vyrobili sami. Súviseli s našou obľúbenou inonárodnou rozprávkou O červenej sliepočke (5.A) a Veterný kráľ (5. B).  Aj keď sme sa s jej dramatizáciou trošku natrápili, napokon sme boli veľmi šťastní a na seba aj pyšní. Potešili sme ňou našich prváčikov aj druháčikov, ktorých učia naše bývalé pani učiteľky. Všetkým sa naše vystúpenie aj naše bábky veľmi páčili. Odmenili nás potleskom.

        • Slávik Slovenska
          • Slávik Slovenska

            13. 5. 2022

            Po dvoch rokoch  priestory ZUŠ v Martine opäť ožili spevom krásnych ľudových piesní. Konal sa jubilejný 30. ročník súťaže v speve slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska. Našu školu reprezentovali speváčky Nelka Aiznerová (6. A) v 2. kategórii a Ninka Hlavatá (8. B) v 3. kategórii. Obedve sa umiestnili na krásnom 2. mieste. K úspechu im srdečne blahoželáme a prajeme, aby im to aj naďalej dobre spievalo.

        • Hodžov novinový článok 2021
          • Hodžov novinový článok 2021

            13. 5. 2022

            Každý rok sa naša základná škola vďaka nadaným žiakom zapája do náročnej celoslovenskej súťaže Hodžov novinový článok. Témou bolo: Ako žiť a vnímať svet otvorenými očami. Spomedzi 5 prác sme mali ocenené až dve – Júlia Hüberová bola ocenená v zlatom pásme a Terézia Staňová v bronzovom pásme. Výsledky z minulého školského roka prišli až teraz. Obidve žiačky už pokračujú v štúdiu na strednej škole. K oceneniu im srdečne blahoželáme. Prajeme im ešte veľa ďalších úspechov.

        • Exkurzia Liptov
          • Exkurzia Liptov

            12. 5. 2022

            V skorých ranných hodinách sme sa stretli pred školou. Čakala nás exkurzia na Liptove.

             Ako prvé sme navštívili Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši. Začali sme prehliadkou mučiarne. Boli nám predstavené rôzne pomôcky a prístroje na mučenie ľudí v stredoveku a za čias Jánošíka. Už vtedy bol rozdiel , či ste bohatý alebo chudobný, čo sa zohľadňovalo aj pri výške trestov a spôsobov mučenia. Boli sme radi, že sme v tej dobe nežili. Mohli sme si vyskúšať, ako sa leží na dereši alebo, aký pocit má človek zatvorený v klade. Dalo sa to vydržať, lebo sme vedeli, že o pár minút budeme z toho vyslobodení a neskriví sa nám vlas na hlave. Prehliadka múzea pokračovala expozíciami súdnej siene a tematickej izby Janka Kráľa. V súdnej sieni sme si vyskúšali taláre a zahrali sa na sudcov tej doby. V izbe Janka Kráľa sme obdivovali nábytok a prepis listu samotným Jankom Kráľom, vyskúšali sme si sedenie v drevených laviciach, ktoré “drali“ naši predkovia.

            Potom sme si prezreli námestie a pešiu zónu, občerstvili sme a pokračovali prehliadkou Rázusovie domu vo Vrbici. Martin Rázus a jeho o 17rokov mladšia sestra Mária  tu strávili detstvo a mladosť vo veľmi skromných podmienkach, čo sa odrazilo aj na ich zdravotnom stave.

            Pamätné a pietne miesto , kde odpočívajú osloboditelia Liptovského Mikuláša sme si pozreli v Lesoparku Háj-Nicovô. Okrem iného sme mali z tohto miesta prekrásny výhľad na Tatry a mesto Liptovský Mikuláš.

            Poslednou zastávkou bol Evanjelický drevený artikulárny kostol sa nachádza v obci Svätý Kríž na strednom Liptove, v závere Krížskej doliny. Bol postavený majstrom Jozefom Langom v obci Paludza a po jej zatopení pri budovaní Liptovskej Mary bol premiestnený do obce Svätý Kríž. V súvislosti s výstavbou vodného diela bol rozobratý a zreštaurovaný a v pôvodnej podobe znovu postavený v katastri obce Svätý Kríž, na území starého Veľkopaludzského chotára, čím bola zachovaná autentičnosť pôvodného krajinného prostredia tejto vzácnej kultúrnej pamiatky. Presťahovanie začalo v roku 1974 a slávnostná posviacka zrekonštruovaného kostola bola 22.8.1982.

            Kostol pochádza z roku 1729 a je to jedna z najväčších drevených stavieb na Slovensku, ale aj v rámci Strednej Európy. Budova má krížový pôdorys s dvojposchodovými emporami, dosadajúcimi na silné drevené stĺpy. Na strope a chóre sú rastlinné a figurálne maľby, na ktorých vidno odev ľudu, mešťanov a šľachticov zo 17. a 18. storočia. Kostol slúžil obyvateľstvu troch obcí. Artikulárne kostoly nemohli mať vežu so zvonom, pri ich výstavbe sa nemohlo použiť železo ani kameň a stavať sa mohli len mimo hraníc obcí. Drevená zvonica bola pristavaná ku kostolu až po vydaní tolerančného patentu Jozefa I. v roku 1781.

            Poobdivovali sme krásu tvorivosti a vynaliezavosti našich predkov, urobili pár záberov na pamiatku, nasadli do autobusu a ponáhľali sa domov.

            Počasie vyšlo na jednotku, nikto sa nezranil, videli sme niečo nové z nášho krásneho Slovenska a jeden pekný deň bol za nami.                                    J. Janíková

        • Staroveký Rím na hodinách dejepisu u šiestakov
          • Staroveký Rím na hodinách dejepisu u šiestakov

            2. 5. 2022

            To, že Rímska ríša bola veľmi vyspelou civilizáciou, určite všetci viete. Vďaka Rimanom máme množstvo vynálezov. Vedeli ste napríklad, že vynašli noviny, cesty, akvadukty či vyhrievané podlahy? A keďže naši šiestaci sú veľmi zvedaví a pahltní po nových informáciách, na hodinách dejepisu sme sa vrátili do staroveku a pokúsili sa niektoré zo spomínaných vecí vyrobiť. Všetky sú vystavené na prvom poschodí. A či sa podarili, môžete posúdiť podľa nasledujúcich fotografií.

            Mgr. Petra Palubjaková

        • Spoznaj Slovensko - Spišská Nová Ves
          • Spoznaj Slovensko - Spišská Nová Ves

            2. 5. 2022

            Hoci počasie počas veľkonočných sviatkov nebolo také, aké by sme si priali, využili sme voľné dni na spoznávanie ďalšej časti Slovenska. Vybrali sme sa do Spišskej Novej Vsi. Prešli sme námestím, poobzerali si jeho dominanty a zaujímavosti a došli sme až do zoologickej záhrady. I keď je táto zoo veľmi malá, má čo ponúknuť. V kontaktnej časti sme sa poprechádzali pomedzi ovce a kozy, pokričali sme na seba s levom či pokochali sa krásnymi pávími perami... Vyskúšali sme všetky atrakcie, ktoré zoo ponúka a určite ju odporúčame všetkým. Pokojný sviatočný deň sme si naplno užili a už teraz sa tešíme na ďalší zaujímavý výlet.

            Mgr. Petra Palubjaková

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje