• Zbierať papier sa oplatí!

            22. 1. 2024

            Po prázdninách nám firma Brantner poslala vyhodnotenie jesenného zberu papiera. Najúspešnejším žiakom školy sa stal Tomáš Bella zo 6. A triedy, ktorému sa podarilo priniesť do školy 104,10 kg papiera, čím si vyslúžil víťazstvo. Okrem rôznych darčekových predmetov získal aj nákupnú poukážku do elektroobchodu. Ceny boli naozaj hodnotné, čo Vás môže motivovať k zbieraniu papiera a jeho donáške do školy v ďalšom zbere, ktorý bude prebiehať na jar. :)

        • Medzinárodný deň objatí
          • Medzinárodný deň objatí

            19. 1. 2024

            Kedy ste naposledy niekoho objali? Je to už dávno alebo je objímanie bežnou súčasťou vášho dňa? Pri príležitosti Medzinárodného dňa objatí, ktorý pripadá na dátum 21. 1., máme možnosť pripomenúť si zázračnú silu objatia. Skúste objať niekoho blízkeho, ale aj menej blízkeho, najmä toho, kto to podľa vás potrebuje a nebude mu to prekážať. Objatie nič nestojí a navyše vedie k obojstranne výhodným výsledkom. Jedinečný dotyk objatia v nás buduje dôveru a pocit bezpečia. Pomáha otvorenej a úprimnej komunikácií. Učí nás, že láska plynie oboma smermi. Učí nás dávať a prijímať. Podporuje empatiu a porozumenie. Objatie nás učí spomaliť a byť prítomný v danom okamihu. Cez objatie sa prepájame so svojimi pocitmi a s tým, ako nám naozaj je. Pomáha nám byť v úprimnom a autentickom kontakte s druhými ľuďmi i so sebou samým. V období nedostatku vzájomného osobného kontaktu, kedy mnoho ľudí trpí pocitmi osamelosti a smútku, má každé objatie, každý prejav náklonnosti či ľudskosti mimoriadny význam. Preto, ak môžete, objímajte sa, dávajte najavo ľuďom vo svojom okolí, že vám na nich záleží. Deň objatí je výbornou príležitosťou a zároveň aj malou pripomienkou toho, na čo v bežné dni často zabúdame.

        • 1. Školský ples
          • 1. Školský ples

            18. 1. 2024

            V sobotu 13. 1. 2024 sa v Robotníckom dome v Sučanoch tancovalo, spievalo, jedlo, pilo, jednoducho zabávalo tak, ako sa na správnom plese patrí. Naša škola sa totiž rozhodla založiť novú tradíciu - organizovanie školského plesu, na ktorom sa môžu stretnúť nielen zamestnanci školy, rodičia, ale aj priatelia a všetci tí, ktorí majú chuť zažiť príjemný spoločenský večer. A prvý ročník plesu taký naozaj bol. Na svoje si prišiel hádam každý a všetci odchádzali spokojní. Brány robotníckeho domu sme zavreli po šiestej hodine ráno, čo svedčí o naozaj vydarenej akcii. Bohatý kultúrny program, výborný DJ, bohatá tombola a skvelé jedlo zabezpečili, že sa podobnú akciu pokúsime vytvoriť aj budúci rok. Ďakujeme všetkým zúčastneným a, samozrejme, všetkým sponzorom, vďaka ktorým mohol ples dopadnúť nad očakávania. Tešíme sa na Vás o rok! :)

            FOTO: Ctibor Pročka

        • Pomôžem Ti učiť sa
          • Pomôžem Ti učiť sa

            16. 1. 2024

            Turčianska knižnica v Martine odštartovala novú aktivitu, ktorá je určená žiakom základných škôl. Študenti Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha sa v čase od 15.00 hod. do 16.00 hod., každý utorok, venujú tým, ktorí v predmetoch biológia, fyzika, matematika, slovenský jazyk, nemčina a angličtina  niečomu nerozumejú.

            Stačí prísť v určený deň a čas do centrálnej knižnice na Divadelnej ulici č. 5 (vedľa Slovenského komorného divadla), kde už sú pripravení mladí dobrovoľníci. Neváhajte využiť ich služby.

        • "Projektové stredy"
          • "Projektové stredy"

            16. 1. 2024

            Milí žiaci!

            S tvorbou referátov či projektov na vyučovanie má skúsenosť už asi každý z vás. Možno aj vám sa už stalo, že sa vám doma do toho nechcelo alebo ste nemali podmienky na to, aby ste vytvorili kvalitný projekt. Preto vám ponúkame možnosť vyrobiť si ho v škole. Každú stredu vám bude po 6. vyučovacej hodine k dispozícii počítačová učebňa, aby ste si mohli v pokoji vyhľadať informácie a vytvoriť prezentáciu.

            Stačí, aby ste prišli po 6. hodine pred zborovňu a s pani asistentkou pôjdete do počítačovej učebne a budete pracovať na zadanej úlohe.

             

        • Perinbaba v divadelnom podaní
          • Perinbaba v divadelnom podaní

            16. 1. 2024

            Perinbaba patrí medzi najznámejšie zimné rozprávky a keďže sme sa počas tejto zimy poriadnej snehovej nádielky ešte nedočkali, vybrali sa naši žiaci 2. a 4. ročníka a žiaci ŠT2 spolu so svojimi pani učiteľkami vidieť Perinbabu aspoň v Bábkovom divadle v Žiline.

            A zážitok to bol veru nádherný – na tom sme sa zhodli všetci zúčastnení.

            Za 70 minút nám herci, spolu s krásne prevedenými bábkami, predostreli príbeh lásky Jakuba a richtárovej dcéry Alžbetky, ktorým chceli šťastie prekaziť Zubatá i zlá macocha s jej hlúpou dcérou Dorou, ktoré svojím správaním vytvárali veľa humorných situácií.

            Opäť sme sa aj vďaka tomuto príbehu presvedčili, že láskou, pravdivosťou a dobrom sa dajú zlo a klamstvo poraziť a vinníci bývajú potrestaní.

            Predstavenie Perinbaba hrajú v tomto divadle už od roku 2009 a stále v ňom niečo vylepšujú, čo malo za výsledok to, že sme z divadla odchádzali naozaj spokojní, veselí a obohatení o nový kultúrny zážitok.

            Je to jedna z najkrajších slovenských rozprávok, ktorú určite stojí za to vidieť aj v divadelnom podaní. Ak budete mať takú možnosť, neodmietnite ju. 😊

            Ivana Gabrišová

        • Spomienka na velikána
          • Spomienka na velikána

            16. 1. 2024

            Dnešná hodina slovenčiny je výnimočná, lebo by sme si chceli uctiť básnika, ktorý pred 15 rokmi opustil náš svet.

            Pán básnik ticha, empatickej lásky a pokory, Milan Rúfus. Bol to básnik, ktorý patril k najvýznamnejším predstaviteľom modernej slovenskej poézie.

             Aj my, žiaci základnej školy, sme sa sním stretli na hodinách literatúry. Navštívili sme aj jeho dom v Závažnej Porube, ktorý nás ešte viac ponoril do množstva nádherných diel. Milan Rúfus nebol len básnikom, ale aj hrdým otcom jeho dcéry Zuzanky. Jej čistá duša bola inšpiráciou pre napísanie Modlitbičiek, ktoré vstúpili do sŕdc deťom aj dospelým .

             Čítaním jeho diel ožíva jeho odkaz aj v týchto časoch.

             

            ,,Človek je spisovateľ vlastnej knihy,

            ktorá sa volá život. Záleží len od

            fantázie človeka, aký bude jej príbeh.“

            Žiaci 8. A

        • Konzultačné popoludnie
          • Konzultačné popoludnie

            11. 1. 2024

            Vážení rodičia, 

            dovoľujeme si Vás pozvať na konzultačné popoludnie pred prichádzajúcim polročným hodnotením žiakov, ktoré sa uskutoční v utorok 16. 1. 2024 od 13:30 - 17:00. Učitelia si vytvoria rezervačný systém, aby ste sa mohli prihlásiť na presný čas. 

            Tešíme sa na Vás! 

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje