• Súťaž ENGLISHSTAR

            27. 2. 2024

            Milí žiaci,

            aj tento rok máte možnosť zapojiť sa do medzinárodnej súťaže ENGLISHSTAR.

             

            Je to súťaž v anglickom jazyku pre žiakov základných škôl a 8.ročných gymnázií. Jej hlavným poslaním je propagovať a popularizovať anglický jazyk ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivovať žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov. Súťaž umožní žiakom zábavnou formou porovnávať svoje vedomosti s rovesníkmi z iných škôl, predviesť okoliu svoje schopnosti a dosiahnuť za ne uznanie a poskytovať učiteľom anglického jazyka materiály využiteľné na zatraktívnenie a skvalitnenie vzdelávania.

             

            Súťaž bude prebiehať dňa 25.4.2024. Zúčastniť sa môžu žiaci 1. – 9. ročníka. V prípade záujmu kontaktujte Vášho vyučujúceho anglického jazyka do konca marca. Štartovné je 5,20 Eur a prihlásenie je záväzné.

             

            Viac informácií o súťaži, ako aj vzorové testy nájdete na http://www.englishstar.sk/

             

            Tešíme sa na Vašu účasť.

             

          • Príprava jedál s "nemčinou"

            16. 2. 2024

            Naši žiaci sa zišli v učebni, ale tentoraz nie len na klasickú hodinu nemeckého jazyka, ale na skutočný zážitok - varenie. V rámci vzdelávania sa rozhodli pre nekonvenčnú metódu, ktorá mala spojiť ich záujem o nemecký jazyk s praktickou zručnosťou varenia. Samotné varenie sa stáva prostredím, kde žiaci môžu prejaviť svoju kreativitu a spoluprácu. Rozdelení do tímov sa pustia do prípravy jedál pod vedením pani učiteľky, ktorá zároveň upriamuje ich pozornosť na používanie nemeckých slov a fráz. Pri príprave Menu ako Vorspeise, Eintopf, Pizzaschnecken a Mohn - Kirschkuchen mit Streusel sa učia nielen o kultúre a tradíciách nemeckej kuchyne, ale aj o dôležitosti komunikácie a tímovej práce. Po ukončení varenia nasleduje spoločná degustácia, počas ktorej sa žiaci navzájom rozprávajú o svojich zážitkoch, ktoré nadobudli. Tento inovatívny prístup k výučbe nemeckého jazyka nielenže zvyšuje motiváciu a záujem žiakov, ale tiež ich pripravuje na reálne situácie, v ktorých by mohli nemecký jazyk v budúcnosti používať.

            Varenie sa tak stáva nielen spôsobom, ako sa zlepšovať v cudzom jazyku, ale aj príležitosťou na tvorivú a interaktívnu výučbu.

             

            Ďakujeme za inšpiratívnu a zaujímavú hodinu!

            Žiaci z 8. B

        • Vajanského Martin
          • Vajanského Martin

            15. 2. 2024

            Už dlhé desaťročia každoročne na jar prebieha súťaž v prednese poézie a prózy, ktorá je na celom Slovensku známa ako Hviezdoslavov Kubín. V regióne Turiec má pomenovanie Vajanského Martin, na počesť významného slovenského spisovateľa, ktorý u nás prežil celý život – Svetozára Hurbana Vajanského.

            Aj u nás v škole sa stretli šikovní žiaci, aby nám zarecitovali vybrané diela a vniesli tak život do napísaného tetu. Verte, že nie je jednoduché postaviť sa pred odbornú porotu a spolužiakov z iných tried. Naši recitátori sa s tým však výborne popasovali, ale ako to už v súťažiach býva, ocenené mohli byť len prvé tri priečky. O ne sa tentokrát podelili títo žiaci:

            I. kategória (žiaci 2. – 4. ročníka)

            Próza:  1. miesto: Šimon Fojtík (4. B)

                         2. miesto: Annika Káčerová (4. A)

            Poézia: 1. miesto Daniel Moncel (4. A)

                         2. miesto Barbora Pančáková (4. A)

                         3. miesto: Zoja Buociková (3. A)

                         3. miesto: Lucia Kroščenová (4. A)

            II. kategória (žiaci 5. – 6. ročníka)

            Próza:  1. miesto – Nikola Domiňáková (6. A)

                         2. miesto – Dávid Rataj (6. A)

                         3. miesto – Juliana Volnová (5. B)

            Poézia: 1. miesto – Šimon Matejka (5. A)

                          2. miesto – Matej Kamenský (6. A)

            III. kategória (žiaci 7. – 9. ročníka)

            Próza:   2. miesto – Nina Olešová (8. A)

                          3. miesto – Kristína Anna Buzinkayová (8. B)

            Poézia:  2. miesto – Ema Ťaptíková (8. B). Lukáš Beláčik (8. A)

                          3. miesto – Katarína Cicková (8. B), Viktória Mutňanská (7. C)

            Recitátori a recitátorky, ktorí/é skončili na 1. miestach, nás budú v marci reprezentovať na regionálnom kole. Všetci im držíme palce.

             

        • Valentín
          • Valentín

            13. 2. 2024

            Čoskoro – presne 14. februára – sa svet zahalí do ružovej a červenej farby a najobľúbenejším geometrickým tvarom bude srdce.

            Cisár Klaudius II. zakázal budúcim vojakom uzatvárať manželstvá z obavy, že by títo muži nedosahovali v armáde také dobré výsledky ako slobodní muži. Podľa niektorých legiend cisár dokonca všetky zasnúbenia a manželstvá zrušil. Valentín však tajne sobášil zamilované páry kresťanským obradom. Porušenie zákazu bolo dôvodom, prečo dal cisár Valentína uväzniť a popraviť.

            Pred svojou popravou vraj Valentín stihol prinavrátiť zrak a sluch postihnutej dcére svojho žalárnika a podľa novšej legendy sa kňaz a dievča do seba zamilovali. Traduje sa, že Valentín poslal deve pred smrťou lístok s nápisom „Od Tvojho Valentína“.

            Tak, ako býva našou krásnou tradíciou, aj tento rok môžete vyjadriť svoju lásku, obdiv a poďakovanie niekomu, na kom Vám záleží a koho máte radi – vhodením do valentínskej schránky, ktorá je umiestnená vedľa zborovne.

            V stredu, 14. februára, budú naše šarmantné Valentínky rozdávať poštu. Kto chce, môže prísť v tento deň oblečený do červenej alebo ružovej farby.

             

            Váš školský parlament

        • Kvízový piatok
          • Kvízový piatok

            12. 2. 2024

            V piatok 9. 2. 2024 sa po dlhšej odmlke, spôsobenej rôznymi inými aktivitami, ktoré sme mali v škole, stretli priaznivci súťaže Školský Mozgožrút, aby si v príjemnej atmosfére opäť preverili svoje vedomosti, zabavili sa a strávili pohodový piatočný podvečer. Toto kolo bolo veľmi vyrovnané a až do poslednej chvíle sme nevedeli, kto bude víťazom. Napokon sa na stupeň víťazov dostal aj nový tím, ktorý sa súťaže zúčastnil prvýkrát. Aj to môže byť inšpiráciou pre Vás, ktorí ešte stále zbierate odvahu, aby ste sa nášho kvízu zúčastnili - šancu má naozaj každý a pripojiť sa môžete v ktoromkoľvek kole - napríklad aj v marci :)

        • Karneval - 1. stupeň
          • Karneval - 1. stupeň

            9. 2. 2024

            Fašiangy sú obdobím veľkej hojnosti a radosti. Z domov sa šíri vôna zabíjačkových špecialít a sladkého vyprážaného pečiva. Ľudia sa zabávajú, konajú sa plesy, fašiangové sprievody a karnevaly. Aj na našej základnej škole sme verní tradíciám, a preto sme pre deti 1. stupňa, opäť po roku, zorganizovali karneval. Deti sa na tento deň veľmi tešili a spolu so svojimi rodičmi si vyrobili originálne masky. Pani učiteľky tiež nezaháľali. Starali sa o dobrú náladu a pripravili pre deti rôzne zábavné súťaže. Do tanca hral náš "dvorný" DJ Mirko Mihálik. Pani kuchárky sa zase postarali o sladkú odmenu na záver. Všetkým za to veľmi pekne ďakujeme!

            Náš karneval bol plný zábavy, tanca a súťaží. Na všetkých sa budeme tešiť opäť o rok! 

            Eva Stehlíková

        • Lyžiarsky kurz
          • Lyžiarsky kurz

            9. 2. 2024

            Od 29. januára do 2. februára sa 50 žiakov prvého stupňa zúčastnilo lyžiarskeho kurzu vo Valčianskej doline. Všetci si zaslúžia veľkú pochvalu. Začiatočníci aj zdatnejší lyžiari sa vďaka náročným, ale trpezlivým a láskavým inštruktorom každý deň zlepšovali a napredovali. Záverečné preteky si užili deti aj diváci. Medailu, diplom a lízatko si zaslúžili všetci. Bonusom boli aj koláčiky.

            Ďakujem aj pani učiteľkám Segečovej, Peckovej, Sloukovej a Závatzkej, ktoré v každom počasí sprevádzali lyžiarov. Pomáhali vyzúvať, obúvať, zapínať, prezliekať, hľadali, čo chýbalo, povzbudzovali, keď dochádzali sily a odvaha.

            Vážime si aj podporu rodičov, vďaka ktorej sme mohli zorganizovať lyžiarsky kurz. A čo ďalej? Dajte nám vedieť, či toto naše snaženie malo zmysel a máme organizovať lyžiarsky kurz aj v budúcnosti.

            Organizátorka lyžiarskeho kurzu Ivana Roštárová

             

        • Bojnický zámok – ŠT2
          • Bojnický zámok – ŠT2

            8. 2. 2024

            ,,Niet krajších rozprávok než tie, ktoré napíše sám život." (Hans Ch. Andersen)

            A aj žiaci ŠT2 sa v stredu 7. 2. 2024 vybrali prežiť taký rozprávkový čas v každodennom živote. Ich cieľom sa stali Bojnice a ich úlohou spoznávať zákutia tamojšieho zámku. Ale aby sa tam dostali, museli absolvovať dlhšiu cestu vlakmi zo Sučian do Prievidze. A že je to dlhé cestovanie?

            Nám sa tak vôbec nezdalo. Mali sme počas cesty veru čo obzerať, pretože naše Slovensko je krásne. Bol tiež čas lúštiť osemsmerovku či hrať Abecedu v kocke, pri ktorej sme strávili naozaj veselý čas. A ani nevieme ako, obe cesty nám rýchlo a v radostnej atmosfére ubehli.

            A samotný Bojnický zámok? Ten je neuveriteľný! Nielen navonok, ale i zvnútra. Mali sme možnosť vidieť množstvo predmetov, obrazov či zariadenia z minulosti, spoznať históriu tohto zámku a tak zažiť jeho krásu a atmosféru. Našu prehliadku sme zakončili v unikátnej prírodnej travertínovej jaskyni, ktorá sa nachádza priamo pod zámkom. A tá nám naozaj vzala dych.

            Ak ste ešte neboli v Bojnickom zámku, určite ho odporúčame navštíviť. A môžete tak ako my, využiť aj to, že vstup doň je vždy v prvú stredu v mesiaci bezplatný. Vstúpiť na chvíľu do rozprávky sa určite oplatí!

            Ivana Gabrišová

        • Deep Drumer
          • Deep Drumer

            6. 2. 2024

            Dňa 25. januára 2024 sa v budove Deep Dance Centra uskutočnil koncert bicích nástrojov. Žiaci hudobného odboru SZUŠ DEEP zahájili prvú tohtoročnú koncertnú činnosť. Išlo už o druhý ročník podujatia s názvom DEEP DRUMMER. Na koncerte sa predstavili talentovaní žiaci hrajúci na bicích nástrojoch pod vedením nášho úžasného a veľmi obľúbeného pedagóga Paľka Kočnera.

            Podujatia tohto druhu poskytujú žiakom dostatočný priestor nielen na ukážku svojho talentu, ale aj zlepšenie schopností vystupovať pred publikom, a bez stresu a zbytočného strachu odprezentovať svoj hudobný vstup. 

            Naši talentovaní hudobníci sa prišli odprezentovať do Martina skvelými výkonmi. Do mesta Martin merali cestu aj žiaci z elokovaného pracoviska ZŠ SNP Sučany, nechýbali rôzne rockové piesne, dokonca sme načreli aj do „metalu“.

            Celý program, už tradične odmoderovala skúsená učiteľka literárno-dramatického odboru, Sima Bagalová, ktorá toto skvelé podujatie opäť oživila aj svojim spevom v skladbe od ABBA (Mamma Mia). Spolu so svojim pedagogickým kolegom Mirkom Stachom (hra na gitaru) hudobne doprevádzali našu talentovanú Zojku Jančovičovú v hre na bicích nástrojoch.

            Celý večer vládla úžasná nálada, všetkým účinkujúcim žiakom sa vystúpenie mimoriadne vydarilo a spokojní rodičia a rodinní príslušníci sa malým aj veľkým bubeníkom odvďačili vrelým potleskom.

            Záver podujatia patril skladbe od Metallica (Enter Sadman), kde sa predviedli bratia Kučerovci. Na bicích nástrojoch si zahral Adamko a na gitare ho doprevádzal brat Miško. Kapelu ďalej doplnil basou Marko Hvizdák, na gitare si zahral pedagóg Mirko Stacho a spevom to „odpálila“ Sima Bagalová.

            Čerešničkou na torte bolo odovzdanie bubeníckych paličiek a diplomu s uvedením titulu Deep Drummer všetkým účinkujúcim žiakom.

            „Už predošlým ročníkom sa vytvorila veľká rodina milovníkov bicích nástrojov, ktorá je stále otvorená novým členom. Už teraz sa teším na ten ďalší ročník tohto obľúbeného podujatia a ďakujem SZUŠ Deep, že tu môžem vychovávať tieto nesmierne talentované deti. Chcel by som sa týmto poďakovať všetkým mojim úžasným žiakom, ich rodičom a v neposlednom rade sa chcem veľmi pekne poďakovať spoločnosti MH Group MT, s.r.o. za zakúpenie špeciálnych brazílskych bubnov. Tie budú použité na bubnovú show, ktorú pomaly pripravujem s mojimi žiakmi,“ zhodnotil na záver učiteľ bicích nástojov Pavel Kočner.

            ARCHÍV: SZUŠ Deep Martin

            AUTOR: Ing. Sabina Petrovičová

             

        • Jazykový kurz trochu ináč
          • Jazykový kurz trochu ináč

            2. 2. 2024

            Keďže sme sa na hodinách jazykového kurzu rozprávali o jedle a stolovaní, rozhodli sme sa spestriť si naše hodiny návštevou pizzérie. Po predložení jedálneho lístka sme si sami objednali pizzu aj nápoje. Bolo to veľmi milé a zaujímavé. Stihli sme sa aj porozprávať o príprave pizze, zásadách správneho stolovania, ale aj o trávení voľného času. Pizza nám veľmi chutila. Niektorí sme ochutnali aj veľmi ostrú pizzu. Bolo to zábavné. Už teraz sa tešíme na ďalšie príjemné hodiny mimo školy /kino, Žilina.../

            I. Miklosh, T. Khropun, O. Levytskyi

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje