• Školské kolo Pytagoriády 2022/2023
          • Školské kolo Pytagoriády 2022/2023

            21. 12. 2022

            7.12.- 8.12.2022 sa na celom Slovensku, teda aj na našej škole, uskutočnili školské kolá matematickej súťaže - PYTAGORIÁDA. Žiaci mali v priebehu 60 minút vyriešiť 15 úloh. Aby sa stal žiak úspešným riešiteľom a postúpil do okresného kola, musel správne vyriešiť minimálne 10 úloh. Okrem toho sa dali body získať za ušetrené minúty – za každé 4 minúty žiak získal 1 bod. A tu je zoznam našich úspešných riešiteľov: ÚSPEŠNÍ

             

          • Exkurzia Špania Dolina

            20. 12. 2022

            Hoci za oknami vládne treskúca zima, neodradilo nás to, a v tomto čarokrásnom období sme objavovali krásy Slovenska. Dejepisná exkurzia pre 7. ročník sa tentokrát konala v Španej Doline – obci pri Banskej Bystrici. Pre svoje panoramatické pohľady je obľúbeným turistickým miestom v lete, ale má čo ponúknuť aj v zimnom období. Po prechádzke a oboznámení sa s okolím sme navštívili Historickú školu Jozefa Mistríka. Jozef Mistrík bol významný slovenský jazykovedec a grafológ a v tomto duchu sa nesie aj program školy. Naši žiaci si vyskúšali, aké to bolo sedieť v školských laviciach pred vyše 100 rokmi – písali brkom, dostávali trstenicou, za čo ešte museli poďakovať..., ale dozvedeli sa aj zaujímavé informácie o histórii tohto regiónu. Vedeli ste, že Jakub Fugger bol svojho času najbohatším mužom na svete? Jeho spoločnosti dokázali konkurovať celosvetovým firmám a aj vďaka nemu sa regiónu mimoriadne darilo. Veď v „Medenej Bystrici“ sa toho ťažilo neúrekom! Po zaujímavej prehliadke sme prešli do Banskej Bystrice, kde sme sa pokochali vianočnou atmosférou. Cesta vlakmi mala tiež svoje čaro, preto ak váhate s výletmi v tomto období, snáď Vás naše fotky presvedčia, že stoja za to.

            Petra Palubjaková

          • Oznámenie o prerušení vyučovania

            16. 12. 2022

            Oznamujem Vám, že na základe odporúčania Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine, po dohode so zriaďovateľom obce Sučany v zastúpení starostom p. Martinom Rybárom, ako aj na základe informácií pediatričky MUDr. Evy Konvitovej, ktorá potvrdila výskyt chrípky a akútnych respiračných ochorení u žiakov  Základnej školy SNP v Sučanoch, ktorý už presiahol 30% ,

             

            prerušujem výchovno-vzdelávací proces

            od 19. 12. 2022 až do začiatku vianočných prázdnin.

             

            Vyučovanie sa opäť začne dňa 09. 01. 2023.

             

            V Sučanoch, 16.12.2022                                                                    Mgr. Marta Lamošová

          • Žiaci ŠT2 v Bábkovom divadle v Žiline

            16. 12. 2022

            Kto z nás by nepoznal Perinbabu?

            Samozrejme, nie osobne 😊 ale z televízie či možno aj z divadla. A tak sa aj žiaci druhej špeciálnej triedy našej školy, vybrali v tomto predvianočnom čase na divadelné predstavenie ,,Perinbaba“ do Bábkového divadla v Žiline. Okrem návštevy vianočných trhov a neodmysliteľnej návštevy obchodného centra Mirage, ktoré máme vždy cestou,  bola našim hlavným cieľom návšteva divadla. A aké samotné predstavenie bolo?

            Úžasné, jedinečné, obohacujúce, skvelé! Naozaj zaujímavými a podnetnými divadelnými prostriedkami rozprávalo príbeh o láske komedianta Jakuba a mladej richtárovej dcéry Alžbetky. Predstavenie, ktoré človeka, žiaka či učiteľa, zaujme od začiatku do konca, a odchádza z neho naozaj obohatený a povzbudený na duchu. V tomto bábkovom divadle sme boli už na viacerých divadelných predstaveniach, ale myslím, že predstavenie ,,Perinbaba“ bolo zatiaľ to najlepšie, čo sme v ňom videli. A to našu triedu tvorí naozaj rôznorodá skupina žiakov, ale v tomto sme sa zhodli 😊.

            Vrelo odporúčame všetkým, žiakom, rodičom i pani učiteľkám! Nech i Vás toto predstavenie povzbudí v tom, že dobro má vždy posledné slovo.

            Ivana Gabrišová

          • Zrušenie Vianočného vystúpenia

            14. 12. 2022

            Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že Vianočné vystúpenie detí z 1. stupňa našej ZŠ, ktoré sa malo uskutočniť dňa 15.12.2022 o 16:30 hod., sa z dôvodu vysokej a stále stúpajúcej chorobnosti žiakov a pedagógov ruší. O náhradnom termíne vystúpenia Vás budeme včas informovať. Ďakujeme za porozumenie.

          • Olympiáda v anglickom jazyku

            9. 12. 2022

            Dňa 15.11.2022 si žiaci našej školy zmerali svoje vedomosti a jazykové zručnosti v olympiáde v anglickom jazyku. Sedemnásť žiakov súťažilo dvoch kategóriách.

            V kategórii 1A (5., 6., 7. ročník) sa na prvých troch miestach umiestnili:

            1. miesto – Tereza Giertová (7.B)
            2. miesto – Lukáš Beláčik (7.A), Vanessa Široká (7.A), Lucia Belanová (7.B)
            3. miesto – Eliška Pohlová (6.B)

            V kategórii 1B (8., 9. ročník) boli najúspešnejší:

            1. miesto – Jakub Kozák (9.B)
            2. miesto – Tomáš Gerec (9.B)
            3. miesto – Andrea Hušlová (9.B)

            Víťazi oboch kategórií postupujú do okresného kola, na ktorom im budeme držať palce.

                                                  Mgr. Gabriela Pančáková

        • Dávame do pozornosti
          • Dávame do pozornosti

            5. 12. 2022

            V spolupráci Ministerstva kultúry SR s Národným koordinačným strediskom pre riešenie problematiky násilia na deťoch pri MPSVaR vznikol leták, ktorého cieľom je zvýšenie informovanosti o možných rizikách nevhodného ovplyvňovania detí a mládeže svetonázorovými skupinami, resp. o rizikách pôsobenia negatívnych spirituálnych spoločenstiev na deti a mládež, a zároveň poskytovanie informácií o možnostiach pomoci a príslušné kontakty.

        • Etická výchova trochu inak
          • Etická výchova trochu inak

            2. 12. 2022

            Ako deviatakov nás čaká v tomto roku ťažké rozhodnutie: vybrať si tú správnu školu, na ktorej budeme pokračovať v štúdiu.

            Počas nasledujúcich mesiacov k nám zavítajú predstavitelia stredných škôl a oboznámia nás so životom a štúdiom na ich škole. Našim žiakom prišli predstaviť svoju prácu študenti zo SOU obchodu a služieb v Martine pod vedením p. učiteľky Ďuríkovej.

            A tá neprišla sama. Spoločnosť jej robili študentky – tri  Kristínky. Predviedli nám ukážky prípravy šalátu, nosenie tanierov a ako správne stolovať. Naoko to vyzeralo ľahko, avšak skutočnosť bola iná. Vedieť na jednej ruke odniesť 3 taniere si vyžadovalo veľkú dávku sústredenia a šikovnosti. Pani Ďuríková nám vysvetlila, ako sa majú správne držať poháre na víno, na čo sa používajú rôzne druhy príborov, tanierov, pohárov,... .

            Mohli sme si vyskúšať, ako si študenti trénujú nosenie tanierov a ochutnali sme aj nimi pripravený šalát. Oboznámili sme sa s technikou flambovania, frapovania. Pani Ďuríková nám porozprávala , kde všade ich študenti chodia na prax do hotelov po celom Slovensku a tí šikovnejší aj do zahraničia.

            Svoje vedomosti a zručnosti si môžu rozširovať na kurzoch barmanov, sommeliérov a baristov.

            Spoznali sme aj nové slová:

            Kuvert             reštauračný poplatok

            Sommeliér      čašník ktorý podáva nápoje

            Barman           čašník ktorý pripravuje miešané nápoje

            Barista             čašník ktorý pripravuje kávu

            Commis débarassuér  čašník odnáša použitý inventár

            Tranchér         čašník ktorý kráje,delí špeciality,mäso

            Maitre d hôtel  vedúci reštaurácie,usádza,víta hostí.

            Frapovanie      ochladzovanie pohára

            Flambovanie   aromatizovanie a dokončovanie pokrmu ohňom

            Musíme skonštatovať, že to bola zaujímavá a poučná návšteva, keďže sme sa dozvedeli aj veci, ktoré sme si doteraz pri návšteve v reštaurácii nevšimli. Určite sa budeme inšpirovať stolovaním, ktoré si môžeme vyskúšať aj doma.                                                             žiaci  9.B

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje