• Zbierať papier sa oplatí!

            22. 1. 2024

            Po prázdninách nám firma Brantner poslala vyhodnotenie jesenného zberu papiera. Najúspešnejším žiakom školy sa stal Tomáš Bella zo 6. A triedy, ktorému sa podarilo priniesť do školy 104,10 kg papiera, čím si vyslúžil víťazstvo. Okrem rôznych darčekových predmetov získal aj nákupnú poukážku do elektroobchodu. Ceny boli naozaj hodnotné, čo Vás môže motivovať k zbieraniu papiera a jeho donáške do školy v ďalšom zbere, ktorý bude prebiehať na jar. :)

        • Medzinárodný deň objatí
          • Medzinárodný deň objatí

            19. 1. 2024

            Kedy ste naposledy niekoho objali? Je to už dávno alebo je objímanie bežnou súčasťou vášho dňa? Pri príležitosti Medzinárodného dňa objatí, ktorý pripadá na dátum 21. 1., máme možnosť pripomenúť si zázračnú silu objatia. Skúste objať niekoho blízkeho, ale aj menej blízkeho, najmä toho, kto to podľa vás potrebuje a nebude mu to prekážať. Objatie nič nestojí a navyše vedie k obojstranne výhodným výsledkom. Jedinečný dotyk objatia v nás buduje dôveru a pocit bezpečia. Pomáha otvorenej a úprimnej komunikácií. Učí nás, že láska plynie oboma smermi. Učí nás dávať a prijímať. Podporuje empatiu a porozumenie. Objatie nás učí spomaliť a byť prítomný v danom okamihu. Cez objatie sa prepájame so svojimi pocitmi a s tým, ako nám naozaj je. Pomáha nám byť v úprimnom a autentickom kontakte s druhými ľuďmi i so sebou samým. V období nedostatku vzájomného osobného kontaktu, kedy mnoho ľudí trpí pocitmi osamelosti a smútku, má každé objatie, každý prejav náklonnosti či ľudskosti mimoriadny význam. Preto, ak môžete, objímajte sa, dávajte najavo ľuďom vo svojom okolí, že vám na nich záleží. Deň objatí je výbornou príležitosťou a zároveň aj malou pripomienkou toho, na čo v bežné dni často zabúdame.

        • 1. Školský ples
          • 1. Školský ples

            18. 1. 2024

            V sobotu 13. 1. 2024 sa v Robotníckom dome v Sučanoch tancovalo, spievalo, jedlo, pilo, jednoducho zabávalo tak, ako sa na správnom plese patrí. Naša škola sa totiž rozhodla založiť novú tradíciu - organizovanie školského plesu, na ktorom sa môžu stretnúť nielen zamestnanci školy, rodičia, ale aj priatelia a všetci tí, ktorí majú chuť zažiť príjemný spoločenský večer. A prvý ročník plesu taký naozaj bol. Na svoje si prišiel hádam každý a všetci odchádzali spokojní. Brány robotníckeho domu sme zavreli po šiestej hodine ráno, čo svedčí o naozaj vydarenej akcii. Bohatý kultúrny program, výborný DJ, bohatá tombola a skvelé jedlo zabezpečili, že sa podobnú akciu pokúsime vytvoriť aj budúci rok. Ďakujeme všetkým zúčastneným a, samozrejme, všetkým sponzorom, vďaka ktorým mohol ples dopadnúť nad očakávania. Tešíme sa na Vás o rok! :)

            FOTO: Ctibor Pročka

        • Pomôžem Ti učiť sa
          • Pomôžem Ti učiť sa

            16. 1. 2024

            Turčianska knižnica v Martine odštartovala novú aktivitu, ktorá je určená žiakom základných škôl. Študenti Gymnázia Viliama Paulinyho-Tótha sa v čase od 15.00 hod. do 16.00 hod., každý utorok, venujú tým, ktorí v predmetoch biológia, fyzika, matematika, slovenský jazyk, nemčina a angličtina  niečomu nerozumejú.

            Stačí prísť v určený deň a čas do centrálnej knižnice na Divadelnej ulici č. 5 (vedľa Slovenského komorného divadla), kde už sú pripravení mladí dobrovoľníci. Neváhajte využiť ich služby.

        • "Projektové stredy"
          • "Projektové stredy"

            16. 1. 2024

            Milí žiaci!

            S tvorbou referátov či projektov na vyučovanie má skúsenosť už asi každý z vás. Možno aj vám sa už stalo, že sa vám doma do toho nechcelo alebo ste nemali podmienky na to, aby ste vytvorili kvalitný projekt. Preto vám ponúkame možnosť vyrobiť si ho v škole. Každú stredu vám bude po 6. vyučovacej hodine k dispozícii počítačová učebňa, aby ste si mohli v pokoji vyhľadať informácie a vytvoriť prezentáciu.

            Stačí, aby ste prišli po 6. hodine pred zborovňu a s pani asistentkou pôjdete do počítačovej učebne a budete pracovať na zadanej úlohe.

             

        • Perinbaba v divadelnom podaní
          • Perinbaba v divadelnom podaní

            16. 1. 2024

            Perinbaba patrí medzi najznámejšie zimné rozprávky a keďže sme sa počas tejto zimy poriadnej snehovej nádielky ešte nedočkali, vybrali sa naši žiaci 2. a 4. ročníka a žiaci ŠT2 spolu so svojimi pani učiteľkami vidieť Perinbabu aspoň v Bábkovom divadle v Žiline.

            A zážitok to bol veru nádherný – na tom sme sa zhodli všetci zúčastnení.

            Za 70 minút nám herci, spolu s krásne prevedenými bábkami, predostreli príbeh lásky Jakuba a richtárovej dcéry Alžbetky, ktorým chceli šťastie prekaziť Zubatá i zlá macocha s jej hlúpou dcérou Dorou, ktoré svojím správaním vytvárali veľa humorných situácií.

            Opäť sme sa aj vďaka tomuto príbehu presvedčili, že láskou, pravdivosťou a dobrom sa dajú zlo a klamstvo poraziť a vinníci bývajú potrestaní.

            Predstavenie Perinbaba hrajú v tomto divadle už od roku 2009 a stále v ňom niečo vylepšujú, čo malo za výsledok to, že sme z divadla odchádzali naozaj spokojní, veselí a obohatení o nový kultúrny zážitok.

            Je to jedna z najkrajších slovenských rozprávok, ktorú určite stojí za to vidieť aj v divadelnom podaní. Ak budete mať takú možnosť, neodmietnite ju. 😊

            Ivana Gabrišová

        • Spomienka na velikána
          • Spomienka na velikána

            16. 1. 2024

            Dnešná hodina slovenčiny je výnimočná, lebo by sme si chceli uctiť básnika, ktorý pred 15 rokmi opustil náš svet.

            Pán básnik ticha, empatickej lásky a pokory, Milan Rúfus. Bol to básnik, ktorý patril k najvýznamnejším predstaviteľom modernej slovenskej poézie.

             Aj my, žiaci základnej školy, sme sa sním stretli na hodinách literatúry. Navštívili sme aj jeho dom v Závažnej Porube, ktorý nás ešte viac ponoril do množstva nádherných diel. Milan Rúfus nebol len básnikom, ale aj hrdým otcom jeho dcéry Zuzanky. Jej čistá duša bola inšpiráciou pre napísanie Modlitbičiek, ktoré vstúpili do sŕdc deťom aj dospelým .

             Čítaním jeho diel ožíva jeho odkaz aj v týchto časoch.

             

            ,,Človek je spisovateľ vlastnej knihy,

            ktorá sa volá život. Záleží len od

            fantázie človeka, aký bude jej príbeh.“

            Žiaci 8. A

        • Konzultačné popoludnie
          • Konzultačné popoludnie

            11. 1. 2024

            Vážení rodičia, 

            dovoľujeme si Vás pozvať na konzultačné popoludnie pred prichádzajúcim polročným hodnotením žiakov, ktoré sa uskutoční v utorok 16. 1. 2024 od 13:30 - 17:00. Učitelia si vytvoria rezervačný systém, aby ste sa mohli prihlásiť na presný čas. 

            Tešíme sa na Vás! 

          • Školský ples

            28. 11. 2023

            Vážení rodičia a priatelia školy!

            Srdečne Vás pozývame na 1. ročník Školského plesu, ktorý sa uskutoční 13. 1. 2024 v Robotníckom dome v Sučanoch. Rezervácia lístkov možná cez QR kód na plagáte, na email sekretariátu školy alebo telefonicky 0911 341 525. Lístky budú v predaji na sekretariáte školy každý deň v čase 7:00 - 15:00 do 10. 1. 2024.

            Tešíme sa na Vás!

        • Oznámenie o zatvorení školy
          • Oznámenie o zatvorení školy

            18. 12. 2023

            Vážení rodičia!
            Na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Martine ostáva škola zatvorená do piatku 22. 12. 2023. Riadne vyučovanie bude pokračovať po Vianočných prázdninách, t. j. 8. 1. 2024.
            Prajeme Vám krásne prázdniny plné oddychu, relaxu a zdravia. 

        • Tvorivý advent šiestakov
          • Tvorivý advent šiestakov

            20. 12. 2023

            Predvianočné obdobie si rozhodli spríjemniť aj žiaci 6. ročníka, ktorí sa s triednymi pani učiteľkami vybrali v utorok 12. 12. 2023 do Martina. Ich cieľom boli dve inštitúcie, Turčianska galéria a Turčianska knižnica. Pre mnohých žiakov to bolo po prvýkrát, čo prekročili prahy týchto významných budov. V hudobnom oddelení ich privítala pani lektorka s programom vianočných piesní, kde si mohli nielen zaspievať, ale aj sa dozvedieť o zaujímavom pôvode jednotlivých slovenských i svetových piesní. Potom sa presunuli do tvorivého ateliéru Kocúr v Turčianskej galérii, kde si jedna trieda mohla pozrieť výstavu na tému Krajina a následne si vyskúšať umeleckú techniku koláž. Druhá trieda sa zatiaľ zamýšľala nad otázkou slovenskej identity a snažila sa z údených syrových nití posplietať hmatateľnú - nie červenú - ale syrovú nitku slovenskej histórie, ktorá sa krehko tiahla naprieč dejinami. Výsledná práca je súčasťou výstavy a môžete si ju pozrieť na prvom poschodí galérie do februára 2024. Po namáhavej práci ich čakala aj odmena - možnosť prejsť sa po vianočne vyzdobených obchodoch a naplniť si prázdne brušká. Aj napriek tomu, že Martin nie je ďaleko od Sučian, z exkurzie sa všetci vrátili poriadne zničení :)

            Daniela Gregová

        • Dôležitý oznam!
          • Dôležitý oznam!

            17. 12. 2023

            Vážení rodičia!
            Na základe zisťovanie stavu chorobnosti Vašich detí, ktorá stále presahuje 36%, zostáva škola v pondelok 18. 12. 2023 zatvorená. Situáciu budeme monitorovať a v pondelok pošleme informácie o ďalšom postupe. Ďakujeme za porozumenie.

        • Literárno-dejepisná exkurzia - 8. ročník
          • Literárno-dejepisná exkurzia - 8. ročník

            15. 12. 2023

            Hoci boli naši ôsmaci na výlete v Bratislave už viackrát, vždy je v nej niečo, čo ešte nevideli a čo stojí za návštevu. Preto sa do nej vybrali opäť začiatkom decembra. Program mali viac než nabitý. Najskôr si prezreli budovu RTVS – obrátenú pyramídu, kde videli nahrávacie štúdiá, nádhernú architektúru tohto miesta, zúčastnili sa živého vysielania Rádia Slovensko a zažili, čo znamená príprava na tlačovú konferenciu. Po prehliadke pokračovali ďalšou. Ich kroky totiž viedli na výstavu Malý princ, ktorá je práve nainštalovaná v Pistoriho paláci. Zážitkovou formou si prešli celým príbehom, zoznámili sa s letcom, líškou, zemepiscom, lampárom či obchodníkom a zistili, že hoci ide o príbeh, ktorý autor napísal v minulom storočí, jeho myšlienky sú nadčasové a aktuálne aj v súčasnosti.

            Po prechádzke vianočnými trhmi sa, pekne vyobliekaní, vybrali do Divadla Nová scéna, kde si pozreli muzikál Cyrano z predmestia. Keďže šlo o derniéru tejto hry, po predstavení na nich čakalo prekvapenie – autogramiáda a fotenie s hlavnými protagonistami a autorským tímom. Dočkali sa tak spomienkových fotografií s hercami a spevákmi, ktorých poznáme z viacerých titulov.

            Plní endorfínov šli večer do ubytovne, aby sa aspoň trochu vyspali, pretože na druhý deň ich tiež čakal náročný deň – prechádzka z Devínskej Novej Vsi do Rakúska, kde na nich čakal slovenský sprievodca, ktorý im veľmi milo, vtipne a veku prispôsobene porozprával o histórii zámku Schloss Hof, o jeho obyvateľoch, ale aj o zvykoch cisárskeho dvora. Očarení nádherným miestom sa vybrali na prechádzku späť do Bratislavy, kde ešte prežívali vianočnú atmosféru v nákupnom centre. V podvečerných hodinách sa unavení, ale plní zážitkov vrátili naspäť domov. Aj takáto môže byť literárno-dejepisná exkurzia.

            Petra Palubjaková

        • Vianoce v Budatínskom hrade (ŠT2)
          • Vianoce v Budatínskom hrade (ŠT2)

            14. 12. 2023

            Vianoce, hrad, múzeum, vtáky – že Vám to nejde nejako dohromady? Čo to má všetko spoločné? Žiaci ŠT2 by Vám to hneď vysvetlili 😊.

            Pretože sa v stredu 13.12. vybrali zažiť vianočnú atmosféru v prostredí Budatínskeho hradu. Pani múzejná pedagogička Tánička si tu pre našich žiakov v rámci podujatia ,,Vianoce v múzeu“ prichystala naozaj bohatý program – obhliadku betlehemov a ozdôb zo zbierky Považského múzea, rozprávku s maňuškami o Gašparkovi v kaplnke hradu, tvorivé dielne, kde si vyrábali vianočný pozdrav pre svojich blízkych, obhliadku niektorých priestorov hradu a na záver aj úžasnú výstavu s názvom ,,Králi oblohy“.

            A tak sme v rámci 90 minút mohli zažiť naozaj podnetný čas, v ktorom si každý zo žiakov našiel to svoje. Všetci sme sa zhodli na tom, že sa sem ešte radi vrátíme. Napríklad aj na jar, aby sme v parku Budatínskeho hradu hľadali poklad.

            Ale týmto sa náš čas mimo školy nekončil. Čakala nás totiž vianočná atmosféra Žiliny, kde sme ju zakúsili nielen v obchodnom dome Mirage, ale predovšetkým na vianočných trhoch na Mariánskom námestí.

            Bolo to veľmi pekne strávených pár hodín, počas ktorých sme mohli spoznať nové miesta, získať nové informácie, upevniť naše vzťahy v triede a zakúsiť čaro z nadchádzajúcich Vianoc.

            Ivana Gabrišová

          • Lucie v našej škole

            12. 12. 2023

            V kalendári je 13. december sviatkom sv. Lucie. Tento magický dátum v minulosti sprevádzali rôzne zvyky, tradície a obyčaje. Je opradený viacerými legendami, ktoré dnes už možno ani nepoznáme.

            Svätá Lucia 

            bola jedna z katolíckych a pravoslávnych svätých. Uctievajú ju (ako jediného svätého) aj luteránski Švédi a Nóri. Je patrónkou slepých. Jej deň sa medzi katolíkmi oslavuje 13. decembra. Uctieva sa dokázateľne od 5. storočia.

            Z legiend vyplýva, že svätá Lucia bola kresťankou, ale nútili ju, aby si vzala za manžela pohana, ktorému sa páčili jej krásne oči. Lucia si ich vylúpila  a poslala mu ich. V ľudových tradíciách bola Lucia najväčšou zo všetkých bosoriek. Aj preto sa s týmto dňom spájalo množstvo praktík, ktoré mali pomôcť v boji so zlými silami.

            Tradičný sviatok a ľudové zvyky na Luciu

            Tradícia, ktorá prišla zo Švédska a slávila sa 13. decembra. Symbolicky znamenala držanie nešťastia ďaleko od domu. Lucie boli oblečené v bielom a na tvári mali biely závoj. V jednej ruke mali kôš so sladkosťami a v druhej metličku z peria. Symbolicky bol vymetaný prach z domu.

            Tieto zvyky a obyčaje môžeme oživiť aj v dnešnej dobe. Určite by sme si mali pripraviť dostatok cesnaku a zjesť v predvečer Lucie, aby ochraňoval všetkých členov rodiny pred zlými silami. V tento deň sa nesmelo vpustiť cudziu ženu do domu, tiež sa nesmelo nič dávať ani požičiavať. Najznámejším zvykom na sviatok svätej Lucie je chodenie “Luciek“ zahalených v bielych plachtách po chalupách, ktorých úlohou bolo vyhnať z gazdovských domov a dvorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia.

            Ani mládenci nesedia doma na peci

            Aj mládenci mali svoje povinnosti v tento deň. Návšteva Lucií v chalupách bola pre nich výzvou, aby zistili, ktorá z dievčat v dedine je bosorka. Potrebovali k tomu vlastnoručne zhotovený drevený stolček. S jeho výrobou museli začať práve večer na sviatok svätej Lucie a potom každý deň niečo pridať tak, aby bol stolček hotový na Štedrý deň.

            Keď sa mládenec na polnočnej omši postavil na stolček, uvidel všetky miestne bosorky a strigy ako sedia obrátené chrbtom k oltáru. Zvyk sa nepáčil dievčatám sediacim s rodičmi v kostolných laviciach. Ťažko sa im zisťovalo, či je ich milý na polnočnej omši. Keď sa obzreli, museli mládenca po omši dolapiť, aby ich neprezradil. Ten ale za seba sypal hrach alebo mak, ktorý museli dievčatá zbierať a to ich tak zdržalo, že im milý utiekol aj s tajomstvom.

            A samozrejme v tento deň nesmeli chýbať ľúbostné čary

            Jedna z tradícií sa zachovala dodnes. Dievčatá zrelé na vydaj v tento deň napísali  na 12 papierikov mená možných ženíchov, ceduľky poskladali a zalepili. Potom každý deň až do štedrej večere jeden papierik vytiahli spod taniera, hodili do ohňa alebo roztrhali na márne kúsky.

            Na Štedrý deň po večeri rozlepili posledný papierik, a tak sa dozvedeli meno toho pravého. Či bolo na ceduľkách naozaj dvanásť mien mládencov, alebo na všetkých iba jedno toho najvytúženejšieho, to vraj vedela iba svätá Lucia a tá, ktorá ich tam napísala.

            V tento deň k nám zavítali Lucky a symbolicky vymetali kúty v našej škole.

             

             



             

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje