• Výlet za dejepisom - 9. ročník
          • Výlet za dejepisom - 9. ročník

            8. 5. 2023

            Na konci apríla sme sa vydali na výlet do neďalekej Žiliny. Skoro ráno sme nasadli na vlak a našou prvou zastávkou bola Pamätná izba Vrba - Wetzler. Spomína sa v nej na dvoch mužov, ktorí ako prví Slováci ušli z koncentračného tábora v Osvienčime počas druhej svetovej vojny. Vypočuli sme si ich príbeh a pozreli si  priestory, v ktorých napísali správu, ktorá sa stala významnou pre objasnenie hrôz, ktoré sa udiali. Po prehliadke sme prešli do Mestského divadla v Žiline. Predstavenie "A je tu zas" bolo veľmi zaujímavé. Herci nás zábavne vtiahli do príbehu, i keď hlavná postava - Adolf Hitler, ktorý sa prebudil v súčasnosti - na smiech nebola. 

            Celý výlet bol veľmi poučný a zaujímavý. Aj takýmto spôsobom sme si utvrdili poznatky z hodín dejepisu.

            Lujza Pálffyová, 9. A

          • Noc s Andersenom

            4. 5. 2023

            Na prelome marca a apríla sa naša škola zapojila do medzinárodného podujatia na podporu čítania s názvom  "Noc s  Andersenom". Žiaci štvrtých ročníkov sa pod vedením pani učiteliek Roštárovej a Vrábelovej odhodlali stráviť v priestoroch školy nielen poobedie, ale aj celú noc. Nikto z nich to však neoľutoval. Žiaci sa pomocou rôznych aktivít naučili niečo nové o známom dánskom spisovateľovi, precvičili si čitateľské zručnosti, rozvíjali svoju tvorivosť, trénovali si  trpezlivosť či nemenej dôležitú spoluprácu. Vďaka mamičkám, ktoré im pripravili rôzne dobroty, im v bruškách neškvŕkalo a mohli sa  plne venovať všetkým aktivitám. Za dobre vykonanú prácu ich čakalo malé prekvapenie, v podobe ohňovej šou, ktoré nám zabezpečila skupina Black Evils. No a aká by to bola noc, keby sa neniesla nádychom tajomna a strachu. Na záver bola pre žiakov pripravená úloha, kde si pretrénovali nielen hlavičky, ale aj telo a vyskúšali svoju odvahu tak, že v úplnej tme a po celej škole museli hľadať indície potrebné na jej vyriešenie. Verte či nie, naši štvrtáci to hravo zvládli a na druhý deň ráno spokojní a plní nových zážitkov odchádzali so svojimi rodičmi, síce trochu nevyspatí, no s úsmevom na tvári.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s Andersenom.

        • Moricove Sučany
          • Moricove Sučany

            3. 5. 2023

            Takmer po 5 rokoch do našej školy opäť zavítali recitátori súťaže Moricove Sučany. Krásu slova prednieslo 29 recitátorov zo 6 škôl z nášho okresu. Naposledy sme organizovali  v roku 2018 už 14. ročník súťaže, ktorá je venovaná nášmu rodákovi Rudovi Moricovi. Keďže ho fascinovala príroda, všetky ukážky súviseli s jej krásou, čarom, ba dokonca sme sa niečo dozvedeli aj o jej liečivých účinkoch.

            O víťazoch rozhodovala 3-členná porota – čestnou členkou poroty je pani doktorka M. Drimalová, dcéra pána E. Lazišťana, v ktorého pamätnej izbe aj súťaž prebiehala, Mgr. J. Janíková (vyučujúca SJL) a Ing. A. Hazerová (asistentka učiteľa). Ako to dopadlo?


            1. kategória: Poézia

            1. Barbora Pančáková       – ZŠ SNP Sučany
            2. Alžbeta Volnová             – ZŠ Krpeľany
              Ján Jakub Kážmér         – ZŠ SNP Sučany
            3. Annika Káčerová           – ZŠ SNP Sučany
              Lukáš Vantara                – ZŠ Hany Zelinovej

            1. kategória: Próza

            1. Timea Salvová               – ZŠ Hany Zelinovej
            2. Zuzana Schestáková     – Gymnázium Lettricha


            2. kategória : Poézia

             

            1. Lia Račáková                 – Gymnázium Lettricha
            2. Zina Kleinová                 – ZŠ Turany
              Viktória Mutňanská        –ZŠ SNP Sučany
            3. Matej Kamenský            – ZŠ SNP Sučany

            2. kategória: Próza

            1. Tamara Božiková            – ZŠ Turany

            3. kategória: Poézia

            1. Milan Lazár                    – Gymnázium Lettricha
            2. Nela Roštárová              – ZŠ SNP Sučany
            3. Kristína Kopasová         – ZŠ Hany Zelinovej

            3. kategória : Próza

            1. Nina Olešová                 –ZŠ SNP Sučany
            2. Miriam Šichtová             – Gymnázium Lettricha

            Všetkých čakalo, ako vždy, výborné občerstvenie a na víťazov krásne diplomy s portrétom spisovateľa a zaujímavé knihy.

            Víťazom srdečne blahoželáme . Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie o rok.

                                                                                                           Mgr. Jarmila Hanáková

        • Prvý SWAP KNÍH je za nami, tešíme sa na ďalší
          • Prvý SWAP KNÍH je za nami, tešíme sa na ďalší

            2. 5. 2023

            Aj takýmto ekologickým spôsobom naši žiaci získali nové knihy. Najprv doniesli nejakú knihu, ktorú už nečítajú a chceli by ju vymeniť. Za knižku dostali žetónik. A v stredu 26. 04. 2023 sa výmena mohla začať. Do výmeny žiaci doniesli 64 kníh – od encyklopédií, cez obrázkové knižky až po detektívky. Žiaci boli z nových kníh veľmi nadšení a tešia sa na ďalšiu výmenu.       

                                                                                                                           Text: Kristína Anna Buzinkayová

                                                                                    

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Prvý SWAP KNÍH je za nami, tešíme sa na ďalší.

        • Zábavno-vedomostný kvíz č. 1
          • Zábavno-vedomostný kvíz č. 1

            25. 4. 2023

            V piatok 21. 4. 2023 sa v našej škole stretli záujemcovia o preverenie si svojich vedomostí. Pani učiteľky zorganizovali zábavno-vedomostný kvíz, kde si súťažiace tímy zmerali svoje znalosti a postreh v rôznych tematických okruhoch. Vedeli by ste, aké pôvodu bol Nikola Tesla, aký hlas má Boris Filan či akú jedinečnú jaskyňu máme na Slovensku? Na takéto a mnohé ďalšie otázky súťažiaci odpovedali a ukázali, že sú veľmi šikovní. Výsledným tímom sa stal napokon tím zamestnancov školy, avšak výsledky boli naozaj veľmi vyrovnané. Body sa tímom spočítavajú do ďalších kôl, na ktoré sa už teraz veľmi tešíme.

            Text: Petra Palubjaková

            Foto: Ctibor Pročka

        • Environmentálna výchova v Blatnici - 5. A
          • Environmentálna výchova v Blatnici - 5. A

            25. 4. 2023

            Dňa 19. 4. 2023 sa my, žiaci 5.A, zúčastnili environmentálnej výchovy v Blatnici. Predpoveď počasia nám síce nepriala, ale realita bola iná a usmialo sa na nás aj slniečko. Cestovali sme tam autobusom, čo bola pre nás veľká zábava. Privítal nás pán učiteľ a jeho dvaja zvierací pomocníci:
             Amazoňan modrozelený – Fiona - živí sa zmesami pre papagáje, pochúťka: ovocie a piškóty
             Pagekon hrbolkohlavý – Klára - živí sa hlavne presnidávkami.
            Prvá časť nášho programu sa odohrávala v sále kultúrneho domu v Blatnici, kde sme sa dozvedeli zaujímavé informácie, ako:
             voda exploduje pri teplote 200°C, keď do nej hodíte nejaký predmet,
             Fiji voda, keď ju dáte do mrazničky nezamrzne, ale keď s ňou potom potrasiete, tak sa zrazu premení na ľad.
            Potom nasledovala vychádzka do obce. Rozdelili sme sa do troch skupín. Súťažili sme proti sebe v aktivitách, ktoré boli spojené s prírodou:
             Štafetový kvíz
             Akú mal hmotnosť najväčší sumec na svete?
             Lovenie rybičiek s otázkami
             A rôzne ďalšie kvízy.

            Došli sme domov.
            Boli sme síce unavení, ale plní zážitkov.

        • Literárna exkurzia - 5. ročník
          • Literárna exkurzia - 5. ročník

            25. 4. 2023

            V pondelok 17.4.2023 sme my, žiaci 5. ročníka, absolvovali literárnu exkurziu v Martine. Pozostávala z dvoch častí, prvou bola návšteva Domu Jozefa Cígera Hronského. Pani sprievodkyňa nás previedla expozíciou, kde nám ukázala jeho rodinné fotografie, materiálne predmety, jeho dom. Porozprávala nám veľa zaujímavostí, ktoré sme nevedeli o jeho aktívnom živote a tvorbe. Asi po hodine sme sa presunuli do Hviezdoslavovho parku, kde sme mali desiatovú prestávku. Bolo tam aj ihrisko, kde sme sa vybláznili až po uši. Potom sme sa presunuli do CVČ Kamarát, kde nás čakala druhá časť našej exkurzie, Andersenovská escape room. Riešili sme tam rôzne úlohy, hľadali indície, riešili hádanky, otvárali škatuľky a získavali kľúčiky. Medzitým sa druhá skupina triedy v inej miestnosti dozvedela informácie o Hansovi Christianovi Andersenovi a riešila zaujímavé úlohy spojené s jeho rozprávkami. Poslednú polhodinu času do odchodu autobusu sme strávili v OC Galéria v Martine. Plní zážitkov z tohto dňa sme sa vrátili domov.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

            21. 4. 2023

            Deň narcisov už tradične svojou dobrovoľníckou činnosťou podporili aj naši deviataci, ktorí v doprovode pani učiteliek zbierali peniaze pre Ligu proti rakovine v uliciach obcí Sučany, Turčianska Štiavnička a Podhradie. Počasie v tento deň bolo priam ukážkové, a tak im nič nebránilo v tom, aby viackrát obišli obce a každému, kto mal záujem, pripli kvietok solidarity. S Vašou pomocou sa nám podarilo vyzbierať krásnych 1868,44€. Ďakujeme Vám za príspevky, všetky boli odovzdané nadácii. Svojou troškou sme všetci prispeli k boju proti tejto zákernej chorobe.

        • SWAP KNÍH
          • SWAP KNÍH

            20. 4. 2023

            Milí spolužiaci, pri príležitosti Svetového dňa kníh a autorských práv sa naša škola rozhodla zorganizovať v školskej knižnici knižnú výmenu, takzvaný SWAP KNÍH.

            Máte doma zachovalé alebo dokonca aj nové knihy, ktoré ste prečítali a sadá na ne prach? Radi by ste si niečo nové prečítali, ale neviete čo? Ak ste na tieto dve otázky odpovedali áno, naša školská akcia SWAP KNÍH je presne to, čo potrebujete. Stačí splniť niekoľko podmienok a v stredu 26. apríla 2023 si zo školy odnesiete domov ,,nové“ zaujímavé knihy:

            1. Vyberte doma 3 knihy, ktoré by ste chceli do SWAPU darovať. Knihy musia byť vhodné pre deti a mládež, novšie, čisté a vo výbornom stave.
            2. Knihy prineste do školskej knižnice v piatok 21. 4. a v pondelok 24. 4. cez veľkú prestávku alebo po vyučovaní v čase od 12:10 do 13:10 hod.
            3. Za knihy dostanete žetón, nazvali sme ho Móricovo jablko, na výber kníh počas výmennej burzy -  SWAPU KNÍH, ktorý bude prebiehať v stredu 26. apríla 2023.
            4. Koľko kníh darujete do SWAPU, toľko si budete môcť v stredu zo SWAPU aj zobrať výmenou za poukaz.
            5. V prípade, že si žiadnu knihu nevyberiete, žetóny si starostlivo uchovajte do ďalšej akcie.
            6. V prípade, že nejaké knižky ostanú, bude možnosť ich darovať školskej knižnici po konzultácii s pani učiteľkou Szabovou alebo budú súčasťou relaxačných zón.
        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

            17. 4. 2023

            Vážení rodičia, vo štvrtok 20. apríla je Deň narcisov, vďaka ktorému sa dostáva do povedomia verejnosti zákernosť závažnej choroby, akou je rakovina. Ani v našej škole neostane tento deň nepovšimnutý a aj my chceme aspoň troškou prispieť na pomoc rodinám, v ktorých túto chorobu osobne spoznali. Ak máte záujem prispieť aj Vy a podporiť dobrú vec, môžete tak urobiť prostredníctvom malého finančného príspevku, ktorý budú v tento deň vyberať žiaci nielen v budove školy, ale aj v celej obci. Za zapojenie sa do zbierky vopred ďakujeme.

        • ZBER použitých ZUBNÝCH KEFIEK
          • ZBER použitých ZUBNÝCH KEFIEK

            17. 4. 2023

            „Kefky nepatria do koša. Zbierame ich a RECYKLUJEME.“

            Spoločnosť Curaprox zbiera použité zubné kefky akýchkoľvek značiek a následne z nich vyrába koše na triedený zber odpadu, ktoré daruje slovenským školám. Nám sa tento projekt zapáčil a rozhodli sme sa zapojiť.

            Zapojte sa aj vy a doneste svoje použité kefky k nám na recepciu v škole alebo odovzdajte použité kefky svojim triednym pani učiteľkám.

            ZBER zubných kefiek začína už od pondelka 17. apríla do 17. mája 2023.

        • Zábavno-vedomostné kvízy
          • Zábavno-vedomostné kvízy

            27. 3. 2023

            Vážení rodičia, milí žiaci!

            Od apríla sa v našej škole môžete tešiť na zábavno-vedomostné kvízy, kde si môžete preveriť svoju pamäť, oddýchnuť si, ale najmä sa zabaviť! Stačí, aby ste vytvorili tím 2 – 6 hráčov (môže pozostávať z rodičov, priateľov školy i žiakov) a prišli už 21. 4. 2023 o 17:30 k nám do školy. Svoj tím zostavia aj naši učitelia a spoločne môžeme stráviť príjemný čas. Štartovné na 1 osobu je 1€. Otázky sú pripravené, stačí sa len prihlásiť. 😊

            Svoj tím aj s jeho názvom a počtom členov zaregistrujte v edupage, príp. na palubjakova@zssucany.sk  do 16. 4. 2023.
            Uvítame aj sponzorské príspevky/ceny.

            Bližšie informácie pošleme registrovaným tímom.

            Už teraz sa na Vás tešíme!

        • ZBER PAPIERA
          • ZBER PAPIERA

            14. 4. 2023

            Spoločnosť Brantner Fatra, s. r. o., vyhlásila v tomto roku  súťaž v zbere starého papiera, do ktorej sa zapojí aj naša škola.

             

             Jarný zber papiera bude na našej škole prebiehať od 17. 4. -  28. 4. 2023

              Ráno: od 7.00 – 7.40

              Poobede: od 13.15 – 15.30

             

            Pre najúspešnejšiu školu, triedu a žiakov a  jednotlivcov sú pripravené zaujímavé odmeny.

            Súťažiť sa bude v nasledovných kategóriách :

            Škola s najväčším množstvom nazbieraného papiera

            Škola s najväčším množstvom nazbieraného papiera v kg na jedného žiaka

            Trieda s najväčším množstvom nazbieraného starého papiera

            Žiak s najväčším množstvom nazbieraného starého papiera z každej školy

            Žiak s najväčším množstvom nazbieraného starého papiera zo všetkých súťažiacich

             

            Ceny pre úspešných súťažiacich a zberateľov :

            Športové alebo školské potreby v hodnote 100€ pre najlepšiu školu v obidvoch kategóriách

            Veľká sladká odmena pre najlepšiu triedu zo všetkých základných škôl

            Zaujímavá odmena pre žiaka s najviac nazbieraným starým papierom z každej školy

            Originálny darček pre žiaka s najviac nazbieraným starým papierom zo všetkých súťažiacich

             

             

            Upozornenie:

            Do zberu papiera patrí kancelársky papier, noviny, časopisy, kartón a knihy bez tvrdej väzby. Papier môže byť zviazaný v balíkoch, uložený papier v kartónových krabiciach nepreberieme. Medzi papierom nesmie byť primiešaný kartón a iné prímesi! Kartón je potrebné osobitne zviazať. K novinám a časopisom môžete pridať aj staré nepotrebné knihy. Spôsob uloženia a kvalita vytriedenej suroviny je podmienkou pre jej odber.

            Súťaž bude vyhodnotená na konci mája, po doručení výsledkov zberu jednotlivcov a tried z každej školy. Výsledky súťaže budú zverejnené na stránke www.brantnerfatra.sk, ako aj zaslané e-mailom každej škole, ktorá sa do zberu zapojí.

             

             

        • Spoznaj Slovensko - Bratislava
          • Spoznaj Slovensko - Bratislava

            10. 4. 2023

            Keďže naše hlavné mesto ponúka veľa atraktívnych príležitostí na trávenie voľného času, každoročne sa doň z krúžku Spoznaj Slovensko radi vraciame. Inak tomu nebolo ani tohto roku. Tentokrát sme sa rozhodli pozrieť sa do 3D landu - galérie optických klamov. Vyfotili sme sa pri každom obraze, poskúšali sme si optické triky a ilúzie, aby sme si ich následne mohli overiť v Galérii zrkadiel - Multium. Tu sme videli, ako správne vytvorené lomy zrkadiel odkrývajú úplne iné pohľady na veci okolo nás. Asi najviac sa nám páčilo v miestnosti, ktorá bola úplne tmavá a po nasvietení sa vytvorili rôzne obrazce, vytvorené obrovským množstvom zrkadiel. Keďže obe galérie sa nachádzajú kúsok od Starého Mesta, vydali sme sa aj na prehliadku centra mesta. Z hradu sme si pozreli blízke i vzdialené okolie, zastavili sme sa pri všetkých známych sochách, aby sme sa dozvedeli, koho symbolizujú a spoznali sme najznámejšie pamiatky v meste. Utvrdili sme sa v tom, že na niektoré miesta sa môžeme často vracať, no zakaždým sa nám naskytne nová možnosť, ako ich vnímať. 

            Petra Palubjaková

        • Kytica 75 ruží
          • Kytica 75 ruží

            2. 4. 2023

            Naša škola hrdo nosí názov významnej a prelomovej udalosti druhej svetovej vojny - Slovenského národného povstania. Preto sa zapájame do rôznych aktivít, ktoré sa snažia Povstanie pripomenúť, zamyslieť sa nad ním alebo o ňom vytvoriť povedomie tým, ktorí nemajú dostatok informácií. 

            Preto dostali naši ôsmaci a deviataci, ktorí súťažili v školskom kole olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, za úlohu napísať text (ľubovoľný žáner - poviedku, báseň, úvahu...) k téme druhá svetová vojna, resp. Slovenské národné povstanie. Najlepšie práce sme poslali Slovenskému zväzu prtofašistických bojovníkov. Tí každoročne vydávajú brožúru pod názvom Kytica 75 ruží, kde uverejňujú najlepšie práce. Tento rok vybrali práce až 11 našich žiakov a ich texty nedávno uverejnili. Zborník vyšiel v tlačenej, ale aj digitálnej podobe, a tak si ho môžete pozrieť aj vy, stačí kliknúť na odkaz:

            https://szpb.sk/wp-content/uploads/2023/01/75ruzi_III-DIEL-INTERNET.pdf

        • No Backpack Day
          • No Backpack Day

            5. 4. 2023

            V piatkové ráno, 31.3.2023, sa nejeden okoloidúci čudoval, keď si naši žiaci cestou do školy svoje učebné pomôcky niesli uložené v rôznych zvláštnych predmetoch, ako sú všelijaké krabice, kufre, klietky pre zvieratká, chlebníky, odpadkové vrecia, obaly na hudobné nástroje, detské kočiare, vedrá, hrnce, dokonca sa objavil i sušiak na bielizeň!

            Cieľom tohto obľúbeného happeningu bolo na jednej strane upozorniť na milióny detí v krajinách tretieho sveta, pre ktoré vzdelanie nie je ľahko prístupné a denne nosia školské pomôcky v ruke do škôl vzdialených aj niekoľko kilometrov, a na strane druhej urobiť deň pred 1. aprílom zaujímavejším a vtipnejším.

            Tak si pozrime, akí kreatívni boli naši žiaci a ich rodičia, ktorí určite boli v mnohých prípadoch dobrými pomocníkmi pri vymýšľaní originálnych školských tašiek. Všetkým ďakujeme.

            Váš školský parlament

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje