• DOD

            6. 11. 2023

            23.10.2023 sa naši deviataci zúčastnili Dňa otvorených dverí Spojenej školy v Martine. Žiakov pani učiteľka Spojenej školy previedla viacerými učebňami školy. Žiakom, ktorí majú záujem o štúdium na tejto škole, boli predvedené aj ďalšie odborné učebne manuálnej práce.

            Text a foto: Elizabeth Šprláková, 9. B

        • Dušičky s prvákmi
          • Dušičky s prvákmi

            2. 11. 2023

            Naše lienky si v škole vyskúšali, ako slávime Sviatok všetkých svätých nielen u nás, ale aj v iných krajinách. Jeden deň sme boli zapáliť sviečky na miestnom cintoríne a uctili si tak pamiatku vojakov. Presne tak, ako trávia tento sviatok rodiny na Slovensku. Na druhý deň  si vyzdobili triedu duchmi, strašidlami, pavúkmi, vyrezali tekvicu a oslávili Halloween v Amerike.  Na ďalší deň nás čakalo tvorenie zdobeného oltáru - ofrendas, kde lienky maľovali cukrové lebky, vyrábali kvety, spravili hostinu. Vďaka tomu sme sa preniesli na chvíľu aj do Mexika. V závere sme sa zhodli, že aj keď tento sviatok slávia v rôznych krajinách inak, výsledok je rovnaký a to spomienka na našich blízkych, ktorí tu už s nami byť nemôžu. 

                                                                                   Triedna učiteľka Lucia Vrábelová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Lienky.

        • Slávnostné otvorenie školskej knižnice
          • Slávnostné otvorenie školskej knižnice

            26. 10. 2023

            Mnohí ste si iste všimli, že priestory našej školy prechádzajú modernizáciou. Úpravou prešla aj naša školská knižnica, ktorá sa presťahovala z prízemia na prvé poschodie, do svojich pôvodných priestorov. Celé leto naše pani učiteľky spolu so svojimi rodinami robili všetko pre to, aby mohla knižnica v septembri otvoriť svoje brány pre všetkých zvedavých čitateľov. Pani učiteľka Szabová, naša školská knihovníčka, všetko premyslela do posledných detailov, a tak sa zo starého priestoru stala krásna, útulná miestnosť, "nebo", ako ju nazývajú naši žiaci. Počas rôznych hodín v nej trávia svoj čas a tiež sa stáva miestom, kde sa žiaci radi stíšia v poobedných hodinách, aby si oddýchli pri dobrej knihe. A keďže je už knižnica dokončená, zorganizovali sme jej slávnostné otvorenie. 

            Dňa 23.10.2023  k nám zavítal spisovateľ a hudobník Branislav Jobus. Prijal pozvanie stať sa krstným otcom našej novej knižnice. O jedenástej hodine sa žiaci 4., 5., 6., ročníka za prítomnosti TV Turiec stali svedkami prestrihnutia pásky. Predstavil svoje knihy, zahral na elektrickom rýli, aj pustil trošku pary. Nechýbalo ani trošku vtipov, ani veľa smiechu. Domov sme si mohli odniesť okrem veselých zážitkov aj knihu, podpis či fotku. Ďalšie zaujímavosti porozprával v interview mladým novinárom, čoskoro si ho budete môcť prečítať vo Fazuľkove a pozrieť v TV Fazuľky.

             

            Reportáž TV Turiec: https://www.youtube.com/watch?v=2_Q_gR_xZoQ

             

        • Zber starých mobilov
          • Zber starých mobilov

            25. 10. 2023

            Zapoj sa aj ty do zberu starých mobilov na školách, pomôž planéte a zahraj si o skvelé ceny:

            • 50× tablet Samsung
            • 5× 1 000 € na enviro projekt pre školu

            Za každý starý mobil, ktorý prinesieš do 15.11.2023, získa tvoja škola 10 bodov do súťaže. Okrem toho však prispeješ aj k zelenšej budúcnosti pre nás všetkých.

            Viac info: https://www.orange.sk/orange-slovensko/spolocenska-zodpovednost/sme-zeleni/stare-mobily#recyklohry

        • Farebný týždeň
          • Farebný týždeň

            25. 10. 2023

            Uplynulý týždeň sa niesol v znamení aktivity "Hovorme o jedle", do ktorej sa naša škola každoročne zapája. Aj tento rok naši šikovní žiaci vytvorili krásne výtvarné a fotografické diela, ktoré sme poslali do súťaže a teraz netpezlivo čakáme na jej vyhodnotenie. Okrem súťažných prác sme sa zapojili aj tematickým zladením nášho oblečenia do farieb jedál, ktoré si pre nás pripravili naše pani kuchárky. A ako to celé vyzeralo, si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            26. 10. 2023

            Október je mesiacom, kedy štartujú školské kolá predmetových olympiád. Naši ôsmaci a deviataci si vyskúšali svoje vedomosti v Olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry. A naozaj mali čo robiť. Táto olympiáda sa totiž skladá z troch častí. Na začiatku museli zodpovedať otázky vedomostného testu, v druhej časti vytvárli vlastný text na vopred danú tému (ich témou bola osobnosť Ďurka Langsfelda a boj za slobodu v 19. storočí) a v tretej časti museli svoj text umelecky predniesť. Všetci sa veľmi snažili, a tak boli takmer všetci úspešnými riešiteľmi. Víťaz školského kola postupuje do okresného, ostatným žiakom ďakujeme za ich aktívnu účasť a prajeme všetkým žiakom veľa úspechov v ďalších olympiádach.

          • Úspech v programe Smartbooks

            25. 10. 2023

            Už druhý školský rok majú naši žiaci možnosť pracovať v programe Smartbooks. Okrem prác počas vyučovania niektorí využívajú program aj na overovanie vedomostí doma, či dokonca na súťaženie proti ostatným žiakom na Slovensku. A práve v súťažení v informatike máme svojho víťaza! Stal sa nim Valerio Tomka (8. A), ktorý v uplynulom školskom roku nazbieral najviac bodov spomedzi všetkých žiakov na Slovensku. Dúfame, že jeho úspech inšpiruje aj ostatných, pretože aj vďaka takýmto programom si nielen zlepšujete svoje vedomosti, zasúťažíte si, ale sa aj zabavíte :)

        • Včelím chodníkom
          • Včelím chodníkom

            25. 10. 2023

            Už slávny Einstein povedal, že päť rokov po smrti poslednej včely zahynie aj naša planéta.

            S našimi vyučujúcimi sme sa rozhodli pozrieť si tieto zázraky prírody, ktoré sa už od praveku nemenili, keďže už vtedy boli dokonalým spoločenstvom.

            Ráno sme sa vlakom odviezli do Vrútok, odtiaľ sme sa v pohodlí rýchlika pobrali smerom do Banskej Bystrice, kde už na nás čakala študentka SOU Pod Bánošom, ktorá nás priviedla k nim do školy. Tam sme sa rozdelili do skupín a postupne sme sa oboznamovali s tamojšou školou a jej spôsobom výučby. Videli sme chov cudzokrajných plazov, okrídlené spevavce a dravce, prezreli sme si tvorivé dielne a zoznámili sa so psíkom, ktorého trénujú na kanisterapiu. Tá využíva pozitívne pôsobenie psa domáceho na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Uplatňuje sa hlavne ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, keď iné metódy nemožno použiť, alebo nie sú účinné. Dozvedeli sme sa, že po jednom takomto dni, ktorý psík absolvuje s ľuďmi, musí pár dní oddychovať, nakoľko ho to veľmi vyčerpá.

            Ďalej sme mali možnosť nazrieť do miestností, kde sa študenti učia piecť chlieb a pekárske výrobky, spracovávať mäso a vyrábať zákusky. Dokonca sa učia vyrábať aj pivo. Svoje výrobky ponúkajú obyvateľom mesta vo svojich predajniach, kde sa hneď všetko rozpredá. Takéto predajne majú aj v priestoroch školy.

            A nakoniec sme navštívili včely. Tie, podobne ako ľudia, majú svoje „bývanie" usporiadané. Vo včelíne sú úle, v každom úli žije jedno včelstvo. Každé včelstvo má svoju kráľovnú a svoju typickú vôňu, takže ak včely zablúdia, navzájom sa spoznajú podľa charakteristickej vône. Zaujímavé je nielen to, že cítia vôňu, ale vnímajú aj farbu. „Keď včela zablúdi, vníma farbu úľa a podľa toho sa dobýja „domov". Ak včela do úľa nepatrí, ostatným včelám to napovie jej vôňa a dnu ju nepustia, zhodia ju dole. Včely sú si navzájom cudzie, pri odlišovaní im pomáhajú feromóny. V úli existuje strážna služba, vykonávajú ju včely, ktoré zostávajú po vyliahnutí 40 dní v úli. Ich úlohou je stráženie, čistenie včelieho diela a kŕmenie kráľovnej. Keď je však včela nasatá sladkou šťavou, tú pustia do každého úľa. Vedia, že keď je plná, nejde ostatným nič vziať, lebo sa už do nej nič nevojde. Naopak, včely útočia na hladnú „nepriateľku" ktorá im môže z úľa niečo odniesť. Mali sme možnosť pozrieť si miesta, kde sa takéto včely chovajú a ochutnali sme aj ich sladký med, pozreli sme si apidomček, ktorý sa využíva na liečenie.

            Nastal čas ísť domov. Niektorí z nás si vo vlaku postáli, keďže ten náš sa pokazil a vlakovú súpravu nám poslali o čosi menšiu, ale hlavné je, že sme sa v zdraví a šťastí vrátili domov.

                                                                                                                Vaši siedmaci

             

          • Naša nová trieda

            25. 10. 2023

            Rozdelili nás. Úplne pomiešali. Chodili sme do rôznych tried v jednej škole a v septembri sme sedeli v nových. Keďže sme kvôli covidu neabsolvovali niektoré aktivity, ktoré ostatní žiaci počas iných školských rokov mali: plavecký, výlety, exkurzie, išli sme sa spoznávať na opekačku k triednej. Myslíme si, že náš mix sa vydaril. Bolo nám veselo, bolo nám fajn, a tak to bude, dúfajme, aj po ďalšie dni v tejto škole, v tomto kolektíve. Neboli sme všetci, lebo niektorí z nás mali svoje aktivity a krúžky, súťaže, ktoré sa nedali odložiť. Nevadí, možno nabudúce.

            7. C

          • Sparťan - 1. stupeň

            23. 10. 2023

            Tak sme si opäť zašportovali. Nezľakli sme sa zimy, ani pripravených úloh. Ďakujeme pani učiteľke Vrabcovej, ochotným rodičom, vyučujúcim a našim starším spolužiakom z ôsmeho a deviateho ročníka, že nám zorganizovali skvelú akciu SPARŤAN. Deň to bol síce studený, ale skvelý. Hreje nás ešte stále spomienka na to, že sme dokázali zabojovať s vlastným pohodlím a prekonať pripravené prekážky.

            A vyhodnotenie výsledkov? Bolo tiež plné emócií. Cítili sme spolupatričnosť, dopriali sme si úspech navzájom a ukázali sme, že sa vieme oceniť. Možno nás niektorých zamrzelo, že nestojíme na mieste víťazov, no uvedomujeme si, že každý z nás je jedinečný. Niekto vie rýchlo bežať, niekomu sa darí správne písať diktáty, niekto krásne kreslí. A niekto nás vie pozorne vypočuť, pochopiť, poradiť...

            Tak komu sa podarilo v tomto ročníku súťaže Sparťan zvíťaziť?

            Druháčky – dievčatá: 

            1. miesto: Lea Remeňová

            2. miesto: Nina Obžutová

             3. miesto: Aneta Buckulčíková

             

            Druháci – chlapci:                

            1. miesto: Patrik Kováč

            2. miesto: Adam Magna

            3. miesto: Šimon Pilka

             

            Tretiačky – dievčatá:           

            1. miesto: Zoja Buociková

            2. miesto: Natália Cicková

            3. miesto: Paulína Giertová

             

            Tretiaci – chlapci:                 

            1. miesto: Martin Tichý

            2. miesto: Daniel Kováč

            3. miesto: Jakub Babík

             

            Štvrtáčky – dievčatá:          

            1. miesto: Viktória Kráľová

            2. miesto: Nela Šonkolová

            3. miesto: Alexis Rosoňová

             

            Štvrtáci – chlapci:                 

            1. miesto: Patrik Vaňko

            2. miesto: Matej Mihálik

            3. miesto: Timotej Kopecký

             

            Už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné akcie.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Sparťan - 1. stupeň.

          • Školský Mozgožrút

            23. 10. 2023

            Srdečne pozývame všetkých rodičov, žiakov a priateľov našej školy na ďalší Školský Mozgožrút, ktorý sa uskutoční v piatok 3. 11. 2023 o 17:30 v priestoroch našej školy. Už tradične si oddýchneme od povinností, strávime príjemné chvíle pri malom občerstvení a popritom si spoločne zasúťažíme. Radi privítame aj nové tímy, s ktorými strávime pohodový čas. Svoje registrácie môžete posielať cez edupage alebo na mail palubjakova@zssucany.sk

            Tešíme sa na Vás! :)

             

        • Spoznaj Turiec - Blatnický hrad, jaskyňa Mažarná
          • Spoznaj Turiec - Blatnický hrad, jaskyňa Mažarná

            23. 10. 2023

            Po týždni, v stredu 18.10., sme sa po vyučovaní opäť s niektorými našimi tretiakmi a štvrtákmi vybrali spoznávať ďalšie krásy Turca.

            A čo bolo naším cieľom tentokrát?

            Keďže nás naši žiaci pri prvom turisticko-poznávacom výlete na Sklabinský hrad prekvapili svojou kondíciou a vytrvalosťou pri kráčaní, pripravili sme si pre nich až dva ciele - jaskyňu Mažarnú a Blatnický hrad.

            Jaskyňa Mažarná nad Gaderskou dolinou sa nachádza približne v prvej tretine výstupu na vrch Tlstá, ale tam naše kroky neviedli, hoci nepochybujeme, že naši žiaci by vyšli až tam.

            K jaskyni je to strmší výstup, no nikto z nás sa ním nedal odradiť. A tak niektorí rezkejšie, iní pomalšie a opatrnejšie, ale každý z 27 žiakov a 5 učiteliek prišiel až k jaskyni alebo dokonca až do jaskyne. Na svoje si prišli hlavne chlapci, ktorí ju chceli hneď podrobnejšie preskúmať. My ostatní sme boli očarení krásou a mohutnosťou jaskyne a skál či iných menších jaskyniek v jej okolí.

            Po krátkom čase skúmania, fotenia a jedenia sme sa opatrne vybrali tou istou trasou dole. Čakal nás tak strmší zostup, ale zas jednoduchší výstup na zrúcaninu Blatnického hradu. Blatnický hrad je rozlohou menší ako Sklabinský, ale aj tu sme mali čo objavovať. Preskúmali sme ruiny hradu, pokochali sme sa naozaj krásnymi výhľadmi na okolité veľkofatranské kopce, Malú Fatru a na celú našu Turčiansku záhradku.

            Povzbudení a obohatení novými poznatkami a zážitkami sme sa rozbehli (a to naozaj doslovne rozbehli) dole kopcom k nášmu autobusu.

            Sme radi, že sme mohli využiť jeden z posledných dlhších dní na ďalšiu turistickú spoznávačku Turca. Pevne ale veríme, že si pre našich žiakov 3. a 4. ročníka pripravíme aj tretí poobedný výlet, hoci dni už budú kratšie.

            Lebo poznáte to - ,,Kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody."

            A my, pani učiteľky, sa tešíme, že naši žiaci chcú spoznávať svoju domovinu a aktívne využívať svoj voľný čas.

            Ivana Gabrišová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Spoznaj Turiec - Blatnický hrad, jaskyňa Mažarná.

          • Dôležitý oznam

            19. 10. 2023

            Milí rodičía, venujte, prosíme, pozornosť nasledujúcim ikonografikám, ktoré nám poslali pracovníčky z CPP Martin. Možno Vám pomôžu zorientovať sa v problematike, ktorá sa stáva čoraz závažnejšou a spoločne odhalíme, ak sa s Vašimi deťmi niečo deje.

        • Už tento piatok - Riaditeľské voľno
          • Už tento piatok - Riaditeľské voľno

            18. 10. 2023

            Riaditeľstvo Základnej školy Slovenského národného povstania Vám oznamuje, že v zmysle zákona § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov udeľuje

            dňa  20. 10. 2023

            žiakom Základnej školy Slovenského národného povstania riaditeľské voľno.

            Školský klub detí, školská kuchyňa a školská jedáleň budú mimo prevádzky.

            Odôvodnenie:

            Riaditeľské voľno je udelené žiakom z organizačných a prevádzkových dôvodov.

             

            Mgr. Petra Zacharová, MBA

            riaditeľka školy

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje