• ÚPRAVA NOSENIA RÚŠOK V ŠKOLE od 4. 10. 2021
          • ÚPRAVA NOSENIA RÚŠOK V ŠKOLE od 4. 10. 2021

            4. 10. 2021

            Podľa vyhlášky 250. VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest (1.10.2021) platí od pondelka 4. októbra 2021 nasledovné:

            Rúška nie sú povinné pre žiakov ZŠ v rámci výchovno-vzdelávacieho procesuteda rúško žiak nemusí nosiť v kolektíve svojej triedy počas vyučovania.

            Nosenie rúšok je aj naďalej povinné v interiéri školy, mimo uzavretého kolektívu triedy. 

            Nosenie rúšok ostáva pre deti povinné aj vtedy, ak dochádza k miešaniu triednych kolektívov:

            *  vo vstupnej chodbe školy (príchod do budovy, odchod zo školy, prezúvanie...)

            *  pri zmiešaných triedach ( napr. hodín ETV, NAB, ANJ a pod.)

            *  počas prestávok na chodbe

            *  počas vstupu do priestorov školskej jedálne

            *  v prípade účasti na hromadných podujatiach 

             

          • Výsledky volieb zástupcov rodičov do rady školy

            24. 9. 2021

            Dňa 22. 09. 2021 sa uskutočnili voľby rodičov žiakov do Rady školy pri ZŠ SNP v Sučanoch. Rodičia našich žiakov si tajným hlasovaním zvolili štyroch zástupcov zo svojich radov:

                                  Mgr. Matulová Alena (žiak v 2. A)

                                  Ing. Albertová Pavla (žiak v 4. B)

                                  Kurhajcová Martina (žiaci v 2. B a 6. B)

                                  Mgr. Paulovič Michal (žiak v 1. B)

        • Schránka dôvery
          • Schránka dôvery

            19. 9. 2021

            Každý z nás má niekedy chvíľky, kedy mu je ťažko, nemá dobrú náladu a len máločo mu vyčarí úsmev na perách. Všade navôkol môžeme vidieť či počuť negatívne správy. Skúste sa preto zamyslieť nad tým, čo Vám robí radosť, z čoho máte potešenie. Všetky tieto maličkosti, ktoré nám spríjemnia deň, sú dôležité, nemali by sme na ne zabúdať, ale naopak, byť za ne vďační. Preto ak Vám je smutno, spomeňte si na čas strávený s kamarátmi, rodičmi či starými rodičmi, na chvíle, ktoré by ste radi vrátili. Ak Vám ani to nepomôže, oslovte svojich kamarátov alebo pani učiteľku. Využiť tiež môžete Schránku dôvery, ktorá je tu pre Vás. Pre starších žiakov, na druhom stupni, sa nachádza pri vstupe do chodby, kde je počítačová učebňa č. 1 a 2, pre mladších v oddychovej zóne pod schodmi na prízemí. Využiť môžete ktorúkoľvek z nich. Stačí len napísať, čo Vás trápi, čo by ste chceli zmeniť a my sa tým budeme zaoberať. Môžete tiež osloviť predsedu či podpredsedu svojej triedy, ktorí sa potom budú snažiť riešiť problémy v žiackej školskej rade. Nezabúdajte, vždy sa dá nájsť riešenie a my všetci sme tu pre Vás, aby sme Vám pomohli.

            V tomto školskom roku sa budeme snažiť o spríjemnenie Vašich chvíľ aj opätovným vydávaním školského časopisu Fazuľkovo. Porozmýšľajte, či a ako by ste mohli do časopisu prispievať. Radi kreslíte? Vymýšľate krížovky či hlavolamy? Je foťák Váš kamarát? Alebo len tak zapisujete svoje myšlienky na papier? Potom je táto ponuka presne pre Vás. Spojíme svoje sily a pokúsime sa vytvoriť zaujímavé číslo plné noviniek zo školy, ale aj informácií zo sveta. Viac informácií sa dozviete v relácii vysielanej v školskom rozhlase.

            Veríme, že keď sa pozriete okolo seba, nájdete mnoho vecí, a najmä ľudí, za ktorých ste vďační, vážite si ich a sú pre Vás dôležití. Skúste im to, a nielen dnes, povedať. Určite tým vyčaríte úsmev na ich tvári a spríjemníte tak deň nielen im, ale aj sebe.

        • Školská knižnica
          • Školská knižnica

            17. 9. 2021

            Milí žiaci,

            od 20.9.2021 môžete využívať našu školskú knižnicu v časoch:

            PONDELOK:       12:30 - 13:30

            STREDA:             12:10 - 13:30

            ŠTVRTOK:           12:30 - 13:30

            NOVINKA:

            Všetky tituly kníh, ktoré sa aktuálne nachádzajú v našej školskej knižnici, si môžete vyhľadať v pohodlí svojho domova aj na novej webstránke: 

            zssucany.biblib.sk

             

            Prajem Vám veľa pekných zážitkov pri čítaní kníh.

                            Vaša školská knihovníčka Miriam Szabová

        • Slávnostné otvorenie školského roku 2021/2022
          • Slávnostné otvorenie školského roku 2021/2022

            30. 8. 2021

            sa uskutoční 2. 9. 2021 o 8:00. Vzhľadom na pandemickú situáciu otvorenie prebehne v triedach prostredníctvom školského rozhlasu, nie pred budovou školy. Žiaci budú vchádzať do budovy všetkými 4 vchodmi takto: vchod A (pri knižnici) - ST1, ŠT2, 6. A, 6. B vchod B (pri telocvični) - 3. B, 4. B,  7. A, 7. B, vchod C (pre 1 stupeň) - 3. A, 1. B, 2. A, 8. A, 8. B, 9. B vchod D (hlavný vchod) - 2. B, 1. A, 4. A, 9. A, 5. A, 5. B. Po vstupe do budovy si žiaci vydezinfikujú ruky a odídu do tried. V celej budove je povinnosť nosiť ochranné rúško. Je potrebné, aby žiak mal dve rúška pre prípad zašpinenia, alebo inej nečakanej udalosti.  Nie je potrebné zatiaľ predkladať žiadne vyhlásenie. Rodičia nevchádzajú do budovy školy. Výnimku majú rodičia žiakov 1. ročníka - s prvákom môže vojsť 1 rodič (vyplní vyhlásenie o bezpríznakovosti). Po slávnostnom príhovore a zahájení školského roka si žiaci prevezmú od triednych učiteľov kľúče od skriniek a čipy. Stravovanie v školskej jedálni prebehne podľa určeného harmonogramu.

            Žiaci, ktorých rodičia prejavili záujem o kloktací test, vykonajú test v triede podľa pokynov zamestnancov, určených vykonať testovanie

            Veríme, že nastávajúci školský rok prebehne vďaka dobrej spolupráci všetkých zúčastnených strán bez problémov.

            Tešíme sa na našich žiakov.

             

        • Oznam vedúcej ŠJ
          • Oznam vedúcej ŠJ

            23. 8. 2021

            Vedúca Školskej jedálne oznamuje záujemcom o stravovanie v jedálni, že podklady na zaplatenie obedov v školskom roku 2021/2022 bude vydávať od 25.8. do 31.8.2021 od 7:30 do 15:00 hodiny.

        • Exkurzia Liptov
          • Exkurzia Liptov

            1. 7. 2021

            Žiaci 5. ročníka absolvovali koncoročnú exkurziu z literatúry. Spoločne navštívili dom významného slovenského básnika Milana Rúfusa. Žiakov milo pohladili na duši láskavé básne tohto skromného velikána, ktoré pokojne hľadeli na návštevníkov zo všetkých stien rodného domčeka. Potom sa piataci príjemne zabavili na peknom námestí Liptovského Mikuláša. Posilnili sa miestnymi dobrotami a čosi si aj kúpili na pamiatku. Osviežujúce ochladenie v závere exkurzie všetkým poskytol krásny drevený evanjelický artikulárny kostolík v Svätom Kríži. Žiaci si v jeho útrobách oddýchli, nadýchali sa atmosféry dávnych čias a spokojní a plní zážitkov sa vracali domov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Liptov.

        • Netradičná hodina hudobnej výchovy
          • Netradičná hodina hudobnej výchovy

            1. 7. 2021

            Jedna obyčajná hodina hudobnej výchovy sa nám zmenila na nezabudnuteľný zážitok. Mali sme možnosť navštíviť evanjelický kostolík a vypočuť si zaujímavý výklad brata farára D. Beňucha. Dozvedeli sme sa, že organ je starý okolo 100 rokov, skladá sa z 1200 píšťal, na niektorých sme si aj zapískali a vieme, ako sa ladia pomocou jazýčka. Píšťaly, ktoré sú menšie, mali piskľavý tón, väčšie hrubší. V minulosti sa mech organa rozozvučal pomocou klasických pedálov. Dnes je to už elektrické.

            Žiačky Lea Maňková a Timea Bielená nám na organe aj zahrali. Na záver sme si všetci zaspievali pesničku Učiň ma, Bože, svetielkom. Sme vďační pánovi farárovi, že si našiel na nás čas.

            M. Fojtík a T. Bielená, 6. A

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Netradičná hodina hudobnej výchovy.

        • Stará mama, prečítaj mi rozprávku
          • Stará mama, prečítaj mi rozprávku

            14. 6. 2021

            Dňa 9.6.2021 prebehla v treťom ročníku hodina čítania veľmi netradične. Pripravili sme si pre žiakov aktivitu “Stará mama, prečítaj mi rozprávku”, na ktorú sme si pozvali výpomoc. A tak sme medzi nami mohli privítať starú mamu nášho tretiačika a bývalú pani učiteľku Alenku Bellovú. Ochotne tretiakom prečítala poviedku od Ruda Morica zo zbierky Z poľovníckej kapsy. Najprv im porozprávala o spisovateľovi Rudovi Moricovi, potom sa žiaci započúvali do príbehu a v závere hodiny sa mohli zapojiť do aktivít súvisiacich s prečítanou poviedkou.

            Milá stará mama, za tento krásny zážitok Vám patrí naše veľké ĎAKUJEM.

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Stará mama, prečítaj mi rozprávku.

        • Moja obľúbená knižka
          • Moja obľúbená knižka

            14. 6. 2021

            Na hodine čítania naši šikovní druháci už  stihli prečítať celú Čítanku, a preto sa vrhli na čítanie kníh zo školskej knižnice. Spolu s pani učiteľkou prelúskali knihy ako Danka a Janka či Rozprávky o psíčkovi a mačičke. A nielen to. Niektorí sa môžu pochváliť aj svojou obľúbenou knižkou, ktorú si sami už viackrát prečítali. Medzi takých žiakov patrí aj naša spolužiačka, ktorá sa nemôže zúčastňovať priamej výučby kvôli zťaženému zdravotnému stavu a učí sa individuálne. Využili sme naše nové poznatky z online vyučovania a spojili sme sa s ňou cez internet. Na hodine čítania nám predstavila svoju obľúbenú knižku a dokonca z nej prečítala svojim spolužiakom jeden z príbehov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja obľúbená knižka.

        • O včielkach zaujímavo
          • O včielkach zaujímavo

            14. 6. 2021

            Na hodine prvouky u druhákov sme sa znova presvedčili, že v našej škole vyrastajú veľmi uvedomelí žiaci. Medzi takýchto žiakov patrí aj naša Ninka zo siedmeho ročníka, ktorá sa nielen zaujíma o prírodu a jej zveľaďovanie či ochranu, ale sa aj o svoje poznatky  rada podelí  so svojimi mladšími kamarátmi.

            Ninka sa odmalička zaujíma o včielky, ich spolunažívanie a chov. Vďaka svojmu otcovi, ktorý tieto užitočné stvorenia chová, sa mnoho o nich naučila.  Svoje vedomosti odovzdala  pomocou praktických ukážok druhákom. Tí počas jej rozprávania skoro ani nedýchali a na záver ju zahltili otázkami. Na všetky otázky im trpezlivo odpovedala, za čo sa jej dostalo zaslúženého búrlivého a dlhého potlesku.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album O včielkach zaujímavo.

        • Environmentálna výchova
          • Environmentálna výchova

            4. 6. 2021

            Žiaci 4. ročníka každý rok pravidelne navštevovali Centrum environmentálnej výchovy Turiec (CEV Turiec) v Turčianskej Štiavničke. Na túto návštevu a hlavne na zaujímavý program sa vždy veľmi tešili. Bohužiaľ, epidemiologická situácia to zariadila inak.

            Po ročnej prestávke sme sa však predsa len dočkali!

            Podľa príslovia „Keď nemôže ísť Mohamed k hore, musí ísť hora k Mohamedovi“, sme dostali vzácnu návštevu. Žiakov 4. ročníka navštívili Maťo a Peťo z CEV Turiec so svojim edukačným programom (rozhovor, hry, súťaže), ktorý  sa niesol v duchu „Žiť viac EKO“. Veľkým prekvapením bola koža z hada, morská hviezdica, ale u žiakov najviac zabodovali živé zvieratká.

            Štvrtáci prežili zaujímavý a podnetný deň, za ktorý ďakujeme!

        • Koľko lásky je vo vašom srdci?
          • Koľko lásky je vo vašom srdci?

            31. 5. 2021

            Žiaci našej školy sa počas mesiaca lásky zapojili do projektu “Koľko lásky je vo vašom srdci?”. Rozhodli sa potešiť srdcia seniorov v zariadení, ktoré je nám najbližšie - Stredisko Evanjelickej DIAKONIE v Sučanoch.

            Starkým poslali 24 žiackych výtvorov

            • papierové krabičky s čokoládovým Brumíkom od žiakov nultého ročníka
            • papierové srdiečka na zavesenie od žiakov nultého ročníka
            • pletené korálkové náramky od žiakov špeciálnej triedy ŠT 3
            • papierovú ružu od žiaka 5. A triedy
            • papierové pozdravy od žiakov 5. A triedy

            Dúfame, že ručne vyrobené pozdravy  a drobné darčeky  potešia srdcia našich seniorov.

        • Nové knihy v našej školskej knižnici
          • Nové knihy v našej školskej knižnici

            31. 5. 2021

            Milí rodičia a žiaci,

            radi by sme Vás informovali, že sa naša škola úspešne zapojila do rozvojového projektu Podpory čitateľskej gramotnosti: ,,Čítame radi 2", ktorý vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky. Do našej školskej knižnice sme zakúpili vyše 100 nových titulov pre 1. i pre 2. stupeň našej základnej školy v hodnote 802 eur.

            Veď škola bez kníh je ako miestnosť bez okien. A čím viac čítame, tým viac sa naučíme. 

            Preto vás, milí žiaci, mladší i starší, chceme povzbudiť, aby ste i tieto posledné júnové týždne využili k čítaniu kníh, ktoré si môžete požičať v našej školskej knižnici.

            Mladšie i staršie dievčatá sa môžu začítať do príbehov Pipi Dlhej Pančuchy, Anny zo Zeleného domu či sa dočítať niečo viac o ťažkom živote trinásťročnej Anny Frankovej, ktorá žila počas druhej svetovej vojny. Na odľahčenie sú tu knihy od autorky J. Wilsonovej - Pyžamová párty, www.trápenie či Prvé trampoty.

            Chlapcov zas môžu zaujať detektívne príbehy v podaní spisovateľky Zuzany Pospíšilovej či príbehy Adama, rebela z piatej triedy. 

            Máš rád/rada psov? Tak potom pre teba sú tu knihy ako Mami, kúp mi psa, Zaša - príbeh výnimočného psa či Bella a Sebastián.

            Či si mladší, či si starší, určite si medzi novými, ale i staršími knihami v našej školskej knižnici nájdeš tú, ktorá sa ti bude páčiť.                                                                                      

                                                                               Ivana Gabrišová, školská knihovníčka

             

        • Súťaž pri príležitosti 100. výročia narodenia Ruda Morica
          • Súťaž pri príležitosti 100. výročia narodenia Ruda Morica

            21. 5. 2021

            Obec Sučany pri príležitosti 100. výročia narodenia Ruda Morica vyhlásila pre deti a žiakov do 15r. súťaž: „Takto poznám Ruda Morica.“

            Aj žiaci našej školy sa zapojili do súťaže formou kresby, ale tí starší sa zahrali aj na spisovateľov.

            Ako sa umiestnili?

            I. stupeň ZŠ -  kresba

            1. miesto: Tomáš Bella 9 rokov – 3. A

            2. miesto: Nelka Vítešníková 9 rokov – 3. B

            3. miesto: Miška Húšťavová 8 rokov – 3. B

             

            II. stupeň ZŠ – kresba

            1. miesto: Alexander Šonkol 11 rokov – 5. A

            2. miesto Filip Adamovský 11 rokov – 5. A

            3. miesto: Marcel Baláž 15 rokov – 9. B

             

            Poézia

            1. miesto: Katarína Kozáková 15 rokov – 9. B

            2. miesto: Karin Vladárová 15 rokov – 9. A

            3. miesto: Matúš Piroh 15 rokov – 9. A

            Všetkým, ktorí sa do súťaže zapojili ĎAKUJEME a víťazom gratulujeme.

            Obec Sučany pri príležitosti 100. výročia narodenia Ruda Morica vyhlásila pre deti a žiakov do 15r. súťaž: „Takto poznám Ruda Morica.“

             

             

             

             

          • Už si čítam z Čítanky LIPKA

            20. 5. 2021

            Dnes bol pre žiakov 1. A triedy veľký deň. V knižnici si prevzali nové Čítanky LIPKA. Nebolo to však jednoduché. Najskôr sa museli popasovať s kvízom, v ktorom boli úlohy zamerané na čítanie s porozumením. Úlohy zvládli výborne, keďže v triede je veľa superčitateľov a Šlabikár LIPKA nie je jedinou knihou, ktorú viacerí žiaci prečítali. Teší nás, že v škole nám vyrastajú noví usilovní čitatelia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Už si čítam z Čítanky LIPKA.

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje