• Škola v prírode
          • Škola v prírode

            8. 6. 2023

            Žiaci štvrtého ročníka sa v mesiaci máj  vybrali so svojimi triednymi učiteľkami a asistentkou Rebekou do Školy v prírode. Vďaka úžasným lesným pedagógom a horským sprievodcom si žiaci rozširovali svoje vedomosti v oblasti ekológie zážitkovou formou. Počas nenáročných turistických vychádzok sa deti oboznámili s históriou Ždiaru a Belianskych Tatier. Prešli si Monkovou dolinou, v ktorej našli ukrytý poklad. Po prechádzke Javorovou dolinou ich čakala odmena v podobe opekačky. Návštevou múzea Ždiarsky dom sa zoznámili so životom obyvateľov hôr - goralov a ich zaujímavou kultúrou. Od miestneho gorala si vypočuli goralské rozprávky a vyskúšali tradičný goralský tanec. A samozrejme nemohli sme si nechať ujsť pozrieť sa zblízka na bohatstvo podzemia Belianskej jaskyne. Náš výlet sme ukončili rozlúčkovou párty. V piatok sa žiaci unavení, no spokojní a plní nových zážitkov vracali domov za rodičmi s úsmevom na tvári. 

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Škola v prírode.

        • Literárna Orava
          • Literárna Orava

            7. 6. 2023

            31. mája sa žiaci 7. A triedy zúčastnili obľúbenej literárnej exkurzie na Oravu. Tentokrát nám spoločnosť robili žiaci 6. a 7. ročníka zo ZŠ Krpeľany.

            Navštívili sme rodný dom Martina Kukučína, MUDr. Mateja Bencúra v Jasenovej, obdivovali sme nádherný artikulárny kostolík v Leštinách, kde bol okrem iného krstený aj P. O. Hviezdoslav. O jeho živote a tvorbe sme sa veľa zaujímavého dozvedeli v múzeu v Dolnom Kubíne. Keďže počasie bolo ako na objednávku – nádherné a slnečné, veľmi sme sa tešili na plavbu loďou po Oravskej priehrade na Slanický ostrov.

            Teší nás, že prostredníctvom exkurzie sme nadviazali nové priateľstvá so žiakmi z Krpelian. Už teraz sa tešíme na náš ďalší spoločný výlet.

             Domov sme sa vrátili unavení, ale plní nezabudnuteľných zážitkov.

        • Literárno-dejepisná exkurzia - 7. B
          • Literárno-dejepisná exkurzia - 7. B

            1. 6. 2023

            Hlavné mesto Slovenskej republiky - Bratislava - označovaná aj ako krásavica na Dunaji, sa môže pýšiť nielen bohatou históriou (niekoľko storočí bola hlavným mestom Uhorska), ale aj zaujímavou súčasnosťou. Aj my sme toto historické mesto navštívili. Dozvedeli sme sa mnoho zaujímavých informácií: legendu o bosorke Agáte, spoznali sme históriu mesta či mnohé iné zaujímavé veci. Previezli sa autobusom na hrad Devín, kde sme si po prehliadke vychutnali kofolu alebo zmrzlinu. Ubytovali sme sa, pokúpili sme si raňajky a večeru. Na konci dňa sme sa vyšantili na detskom ihrisku. Večer sme si dali horúcu čokoládku, aby sa nám lepšie spalo (aj tak poniektorí šli spať dosť neskoro😁). Na druhý deň sme navštívili priestory Divadla L+S, kde sme si pozreli predstavenie Divadla Ludus - Stano a Zlá noha. Bolo to veľmi zábavné, ale aj poučné. Následne sme sa prešli na Slavín. Prezreli sme si ho, a hurá domov. Vo vlaku sme unavení, ale spokojní s týmto výletom premýšľali nad prežitými okamihmi. Bol to úžasný zážitok a dúfame, že naša triedna pani učiteľka vymyslí ďalší takýto výlet.

            Kristína Anna Buzinkayová

        • Prvýkrát lanovkou (výlet ŠT2)
          • Prvýkrát lanovkou (výlet ŠT2)

            1. 6. 2023

            1. jún sa neniesol len v znamení Medzinárodného dňa detí, ale napríklad aj tým, že od tohto dňa začína lanovka Vrátna – Chleb premávať denne.

            A to hneď využili tí odvážnejší žiaci zo ŠT2, ktorí na čele s triednou učiteľkou vyrazili smer Vrátna, aby sa prvýkrát, a následne aj druhýkrát, odviezli lanovkou.

            Ale, samozrejme, nelenili sme a rezkým krokom sme vystúpili aj na Chleb, z ktorého sme mali nádherný výhľad na okolité hory, doliny, dedinky i mestá. Strávili sme tu našu ,,desiatovú prestávku“, aby sme posilnení jedlom i krásou okolitej prírody zostúpili na Chatu pod Chlebom, ktorá nám dnes suplovala našu školskú jedáleň. Väčšina z nás si tu pochutnala na naozaj chutnom obede či sa osviežila čapovanou kofolou. Veď v takom krásnom prostredí prírody, sviežom vzduchu, príjemnom slniečku a v tichu hôr chutí predsa o niečo viac 😊.

            Oddýchnutí, naplnení radosťou a spokojnosťou sme sa vybrali po chodníčku smerom k lanovke. Vychutnávali sme si tak posledné krásne výhľady a vydali sa na cestu domov.

            Ale veríme, že dnešné zážitky budú v nás pretrvávať ešte dlho a ktovie, možno nadchneme aj iných, aby trávili viac času v prírode.

            Veď - ,,Príroda je jediná kniha, ktorá na všetkých stránkach ponúka zaujímavý obsah.“ (J. W. Goethe). A tak som rada, že okrem kníh, ktoré využívame denne v triede či v školskej knižnici  môže naša škola ukazovať žiakom aj túto jedinečnú knihu, knihu prírody.

             Ivana Gabrišová

        • Futbal
          • Futbal

            12. 6. 2023

            Futbal dlho považovali za výlučne mužský šport, hoci prvý ženský klub bol v Anglicku založený už v roku 1894. Počas prvej svetovej vojny sa futbal žien na britských ostrovoch stal veľmi populárny a po vojne niekedy lákal väčšie publikum ako zápasy mužov.
            A tak aj naše dievčatá opäť reprezentovali našu školu, tentokrát vo futbale. Dali sme si roztvičku a zápasy sa mohli začať. Darilo sa nám, no posledné zápasy sme prehrali, pretože sme boli vyčerpané. Hrali sme všetky zápasy po sebe a klobúk dole pred babami, že to zvládli. Nakoniec sme skončili 4., ale aj tak to je úžasný výkon. Teraz nám nezostáva nič iné, ako sa pripravovať na Turčianske hry.

            Kristína Anna Buzinkayová, 7. B

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje