• Literárna exkurzia Žilina
          • Literárna exkurzia Žilina

            27. 6. 2022

            Na literárnu exkurziu sme sa vybrali aj my, šiestaci. Navštívili sme naše krajské mesto, Žilinu. Zavítali sme do bábkového divadla, kde nám zahrali predstavenie Dejiny Európy. Po divadelnom predstavení sme vyšliapali na vrchol Burianovej veže. Potom nastal ten vytúžený rozchod, na ktorý všetci netrpezlivo čakali. Pokúpili sme veci a šupho za ďalšou zábavou. Navštívili sme Expozíciu bábok v Rosenfeldovom paláci, kde sme sa aj my zahrali na bábkohercov, scenáristov, hudobníkov a výtvarníkov. Z našich divadelných predstavení sme všetci boli nadšení. Kým jedna trieda čakala na druhú, niektorí sa stihli vykúpať vo fontáne. Unavení sme sa vybrali na stanicu, kde nás čakalo nemilé prekvapenie. Vlak meškal 10 minút, 20 minút, 30 minút, 40 minút, 50 minút a zrazu tam preskočila 60. Mysleli sme, že ani nedôjdeme domov, no onedlho nato nám šiel ďalší vlak, na ktorý sme nečakali dlho. Veľmi unavení sme konečne prišli domov. Bol to naozaj krásny zážitok. :)

            Kristína Anna Buzinkayová, 6. B

             

        • Terchovské srdce
          • Terchovské srdce

            27. 6. 2022

            O Terchovej sa zvykne hovoriť ako o ,,vstupnej bráne do Malej Fatry“ a tak sa aj väčšina žiakov ŠT2 vybrala v piatok 24.6. spolu so svojou triednou učiteľkou a pani asistentkou Aďkou objavovať krásy tejto čarovnej obce.

            Po príchode sme hneď navštívili predsieň Kostola sv. Cyrila a Metoda, kde sme boli uchvátení krásou pohyblivého dreveného betlehema. Je to naozaj jedinečné dielo domácich majstrov – rezbárov. A už nás čakal samotný výstup na vrch Oblaz, na ktorom sa nachádza 30-metrová rozhladňa Terchovské srdce. Každý z nás, žiakov i učiteliek, sme naozaj žasli nad prírodou, ktorú sme videli. Za malú námahu, ktorú naše nohy cestou hore vynaložili, dostali naše oči odmenu v neskutočných obrazoch krásy naokolo. Stálo to za to!

            Aby sme Terchovú videli aj z inej strany, vystúpili sme ešte k soche Jánošíka na Vŕškoch, ktorá sa vypína nad touto dedinkou. Sedem a pol metrová socha nám robila príjemný tieň v letnom horúcom dni, aby sme si mohli ešte vychutnať posledné chvíle s pohľadom na tento malebný kraj.

            Prežili sme v Terchovej naozaj príjemný čas a všetci veríme, že aj táto naša exkurzia bola pre našich žiakov len akousi vstupnou bránou do objavovania krás Malej Fatry. Veď zo Sučian máme krásne výhľady na toto pohorie, preto by sme ho mali spoznávať viac a viac 😊.

            Ivana Gabrišová

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Terchovské srdce.

        • Literárna exkurzia - Orava
          • Literárna exkurzia - Orava

            22. 6. 2022

            Dňa 31. 5. sa žiaci 7. ročníka vybrali na literárnu exkurziu na Oravu. Našou prvou zástavkou bol rodný dom Martina Kukučína, kde nám milá pani porozprávala o spisovateľovi a jeho rodnom dome. Druhou zástavkou bol kostolík v Leštinách, kde nám pán sprievodca povedal zaujímavosti o drevenom kostole. Neskôr nás pán autobusár odviezol na námestie v Dolnom Kubíne, kde sme mali rozchod. Po rozchode sme šli do múzea P. O. Hviezdoslava. Naše kroky potom smerovali na Slanický ostrov na Oravskej priehrade, na ktorý sme sa plavili loďou. Cesta nazad autobusom bola super. Za tento krásny výlet ďakujeme pani učiteľke Gregovej a pani učiteľke Hanákovej.

            Lea Maňková, 7. A

        • Noc v škole - 4. A, 4. B
          • Noc v škole - 4. A, 4. B

            21. 6. 2022

            Nebýva zvykom, aby žiaci prichádzali do školy v čase, keď sa pomaly treba chystať do postele. A predsa sme to zažili. Žiaci štvrtého ročníka sa zo 17. 6. na 18. 6. zúčastnili NOCI V ŠKOLE. Naši nocľažníci s netradičnou školskou výbavou (so spacákmi, karimatkami) sa rozbehli do svojich tried, kde sa vybalili a pripravili sa na noc plnú zážitkov. Ešte predtým, ako sme si naplnili brušká výbornou pizzou, sme mysleli na svojich otcov, ktorí v nedeľu slávili svoj sviatok a vyrobili sme im originálne „DEDOLES“ ponožky. Po chutnej večeri sme sa zahrali na návrhárov a navrhli sme si na papier obrázok, ktorý sme si potom prekreslili na tričká a z druhej strany sme si ich dali podpísať svojimi spolužiakmi. Potom náš čakalo nočné kino pod holým nebom, kde nechýbali ani pukance. Do postele sme sa dostali o polnoci, kde sme si odrátali nový deň a zaľahli spať. Ráno sme sa naraňajkovali a prišli si po nás oddýchnutí rodičia. Takto netradične sme zakončili naše spoločné chvíle na prvom stupni, na ktoré budeme s láskou spominať.


            Zuzana Brunčáková, Gabriela Pecková

        • Spoznaj Slovensko - cyklovýlet
          • Spoznaj Slovensko - cyklovýlet

            20. 6. 2022

            O tom, že na výlet sa dá ísť aj na bicykli, sa presvedčili naši turisti z krúžku Spoznaj Slovensko. V slnečnú júnovú sobotu sme sa vybrali na posledný výlet v tomto školskom roku. Dobicyklovali sme do Areálu SIM v Priekope, kde sme strávili príjemný deň. Poopekali sme si, pozreli retro železničné predmety či minimodel železničnej trate, vyskúšali opičiu dráhu, lezeckú stenu a schladili sme sa v penovom kúpeli. Spokojní sme skonštatovali, že hoci na začiatku roka to s našimi výletmi nevyzeralo nádejne, našťastie sa podarilo usporiadať všetky, na ktoré sme si robili zálusk. Povedali sme si tipy na výlety v budúcom školskom roku, kedy budeme v rámci nášho krúžku spoznávať a objavovať ďalšie zaujímavé miesta na Slovensku. Už teraz sa na to tešíme!

            Petra Palubjaková

        • Noc v škole - 2. A
          • Noc v škole - 2. A

            17. 6. 2022

            Počítanie, skladanie názvov kníh, kvíz, nácvik tančeka, maľovanie na tričká, hra na Popolušku, detektívov, tímová spolupráca - tak takéto dobrodružstvo zažila 2. A trieda v škole v noci z 27.5. na 28. 5. 2022. Po dobrej zábave a večeri sa uložili v knižnici do spacích vakov.  Niektorí zaspali hneď, iní zas ešte o polnoci nie a nie zaspať. Ráno po výdatných raňajkách si pobalili svoje veci, poupratovali knižnicu a plní dojmov (kedy zas bude takáto „prespávačka“) a nadšenia čakali na svojich rodičov.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole - 2. A.

        • Divadelné predstavenie
          • Divadelné predstavenie

            9. 6. 2022

            Čo všetko je človek schopný spraviť pre lásku? Ako sa dokážu vyostriť vzťahy medzi ľuďmi? Prečo majú niektorí v živote toľko utrpenia? Ako zastaviť domáce násilie?

            Odpovede na tieto otázky hľadali naši deviataci a siedmaci 7. júna v Mestskom divadle v Žiline. Divadlo oravských hercov tam totiž odohralo divadelné spracovanie známej novely Margity Figuli, Tri gaštanové kone. Moderné spracovanie literárnej klasiky nás zaujalo, poučilo a dokázalo, že konflikty z minulosti sú stále medzi nami. Po predstavení bola zaujímavá diskusia s hercami a tvorcami divadelnej hry, počas ktorej svedomito odpovedali na všetky divácke otázky. Ich cieľ – šíriť kultúru – sa vydaril a sme radi, že sme mohli byť pri tom.

            Petra Palubjaková

        • Exkurzia v Bratislave
          • Exkurzia v Bratislave

            9. 6. 2022

            Bol Deň detí  a my sme si dali „stretávku“ na stanici vo Vrútkach. Rozdali sme si miestenky, rozložili sa na svojich miestach vo vlaku a nechali sa unášať smerom na  Bratislavu.

            Našou prvou zastávkou bola NBS. V dvoch interaktívnych miestnostiach sme sa zoznámili s históriou  peňazí,  s ich vznikom, používaním a aj s tým, čo sa robí s bankovkami, keď sa zničia používaním v obehu. Vyrazili sme si vlastné mince, vyskúšali interaktívne modely a už sme sa tešili na vyhliadku z najvyššej budovy v Bratislave, kam nás vyviezli výťahy. Bol čas obeda a my sme túto možnosť vyskúšali priamo v banke. Spolu s jej zamestnancami sme sa naobedovali v priestoroch jej jedálne. Na výber sme mali 5 druhov jedál. U viacerých zvíťazil vyprážaný syr. S plnými bruchami a novými vedomosťami sme pokračovali prehliadkou Slovenského rozhlasu, ktorý sa nachádzal oproti cez cestu. Budova v tvare pyramídy nás zaujala nielen architektúrou a výstavou obrazov na chodbách, ale aj tichom, ktoré tu vládlo. Mali sme možnosť uvidieť, kde sa tvoria rozhlasové relácie, v akých priestoroch pracujú jej zamestnanci a z diaľky pozorovať priamy prenos vysielania. 

            Potom nás už čakala prechádzka cez mesto, kde sme videli budovy, ktoré niektorí poznali len z televízie.

            Počasie nám prialo, stihli sme sa aj občerstviť, aj niečo málo nakúpiť a rýchlym krokom sme sa vracali na stanicu. Unavení sme doma zaspávali a tešili sa z príjemne prežitého dňa. FOTO

                                                                                                                                                                       Janíková

        • Zdravé chrbátiky
          • Zdravé chrbátiky

            7. 6. 2022

            Žiaci druhého, tetieho a štvrtého ročníka absolvovali v mesiacoch február až jún preventívny program "Zdravé chrbátiky" pod vedením lektorky a fyzioterapeutky Mgr. Radky Komárovej z OZ za zdravší život. Žiaci si prostredníctvom zdravotných cvikov posilnili chrbtové svaly, osvojili si správny postoj, no najmä si uvedomili nevyhnutnosť potreby chrániť si svoju chrbticu a starať sa o ňu. Ďakujeme OZ za zdravší život a najmä lektorke Mgr. Radke Komárovej, že pre žiakov pripravila nielen užitočné, ale aj zaujímavé hodiny plné zábavy a radosti z cvičenia.

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravé chrbátiky.

        • Deň detí
          • Deň detí

            2. 6. 2022

            Medzinárodný deň detí je sviatok, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Na Slovensku sa slávi od roku 1952, zvyčajne každoročne 1. júna. Tento rok, po dlhej pauze, obec Sučany v spolupráci so základnou školou pripravili pre deti oslavu ich dňa. Pestrý program sa konal 3. 6. 2022 v areáli ZŠ. Bol  zostavený z rôznych aktivít zabezpečených obcou a žiakmi 9. ročníka – nafukovací  hrad, jazda na koníkoch, futbal, streľba jedenástok, maľovanie na tvár, ukážky hasičskej techniky a hasenie strechy na telocvični, záchranárske psíky. Deti boli nadšené a očká sa rozžiarili každému z nich. Priebežne boli odmeňované vecnými cenami a drobnými sladkosťami. K dobrej nálade prispela aj hudba pána Mihálika.

            Všetci prežili pekný deň. Deťom prajeme, aby takýchto chvíľ zažívali čo najviac.

      • Kontakty

        • Základná škola Slovenského národného povstania
        • 0905 502 969
        • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
        • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
        • 37812157
        • 2021672829
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje