• Deň narcisov
          • Deň narcisov

            19. 4. 2024

            Aj vďaka vašej pomoci sa nám podarilo vyzbierať 2055,34€. Peniaze sme už odovzdali Lige proti rakovine, ktorá ich rozdá tam, kde sú najviac potrebné. Ďakujeme za každý príspevok.

        • Exkurzia v Košiciach (ŠT2)
          • Exkurzia v Košiciach (ŠT2)

            18. 4. 2024

            ,,Učiteľ môže otvoriť dvere, ale vstúpiť do nich musíš ty sám.“ (neznámy autor).

            A tak otvárame dvere – nielen počas vyučovania v škole, ale aj zúčastňovaním sa rôznych exkurzií.

            Preto sa v utorok 16. apríla žiaci ŠT2 vybrali do metropoly východného Slovenska – do Košíc. Nedali sme sa odradiť ani daždivým počasím ani dlhým cestovaním vlakmi. A zhodli sme sa na tom, že i to cestovanie má svoje čaro. Z vlaku sme videli krásu nášho Slovenska a stihli sme i súťaž v tom, kto uhádne najviac hádaniek. Tu je aj malá ochutnávka z nich.

            Kto má uši a nepočuje? Odpoveď žiaka: ,,Ja.“ Správna odpoveď: Hrniec.

            Čo najskôr pokazíš, aby si to mohol použiť? Odpoveď žiaka: ,,Domácu úlohu.“ Správna odpoveď: Vajce.

            A tak sme sa potom rýchlo a s radosťou vydali spoznávať Košice. Naše prvé kroky viedli do Východoslovenského múzea, kde nás čakal vzdelávací program ,,Výprava za pokladom“. Počas neho sa žiaci dozvedeli viac informácií o Košickom zlatom poklade, a mohli ho aj na vlastné oči obdivovať. Nebolo to však také jednoduché objaviť ho. Žiaci s baterkami museli prekonať tmu a nájsť ho v podzemnom trezore. Okrem nových vedomostí si z neho na pamiatku odniesli aj vlastnoručne čerstvo vyrazenú mincu.

            Odtiaľto smerovali naše kroky do Slovenského technického múzea, kde nás čakala návšteva planetária. A to Vám teda bol zážitok! Dozvedeli sme sa nové vedomosti, videli krásnu oblohu a pútavé rozprávanie nás prenieslo do iného obrovského a tajomného sveta. Návštevu planetária Vám určite odporúčame. Prežiť v ňom vesmírne dobrodružstvo stojí za to.

            Našou poslednou zastávkou bol Dóm sv. Alžbety a výstup na Žigmundovu vežu, ktorá je vysoká 60 metrov a má okolo 165 schodov. Z nej nás čakal krásny výhľad na Košice. Hoci výstup bol namáhavý, oplatilo sa ísť a vidieť Košice z výšky veže.

            Po bohatom programe počas štyroch hodín v tejto metropole východného Slovenska sme sa plní zážitkov vybrali na cestu späť. A cesta nám ubehla naozaj veľmi rýchlo.

            ,,To sme v nebi?“ – zaznela otázka v planetáriu od jednej žiačky.

            Áno, kúsok neba sme zažili aj dnes.

             

            Ivana Gabrišová

        • Deň narcisov 2024
          • Deň narcisov 2024

            16. 4. 2024

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            18. apríl (štvrtok) sa bude niesť v žltej farbe narcisov na podporu všetkých, ktorí čelia zákernej rakovine. Deň narcisov je vlastne dňom boja proti rakovine. Zakúpením tohto jarného kvietka dobrovoľnou čiastkou každý vyjadrí spolupatričnosť a podporu onkologickým pacientom.

            Aj naša škola sa do tejto akcie zapojí. Deviataci budú vo štvrtok počas prvej a druhej vyučovacej hodiny chodiť po triedach, kde aj vy, žiaci, môžete získať narcis a prispieť tak dobrovoľným príspevkom na dobrú vec. Vyzbierané peniaze pomôžu na financovanie rôznych projektov a podporu onkologických pacientov.

             

        • Pomôcky do školy na budúci školský rok
          • Pomôcky do školy na budúci školský rok

            16. 4. 2024

            Vážení rodičia!

            Už teraz si môžete objednať pomôcky na jednotlivé predmety na budúci školský rok. Spoločnosť Daffer pripravila sady pre jednotlivé ročníky, kde sú spísané všetky základné zošity a pomôcky na vyučovanie jednotlivých predmetov. Stačí, keď kliknete na nasledovný odkaz: https://www.daffer.sk/sady

            Do vyhľadávača zadáte obec Sučany, našu školu a ročník a zobrazí sa Vám ponuka, ktorú si môžete zmeniť podľa Vašich potrieb. Nemusíte tak riešiť pomôcky na poslednú chvíľu v lete. 

        • Riaditeľské voľno - pondelok
          • Riaditeľské voľno - pondelok

            7. 3. 2024

            Riaditeľské voľno žiakov Základnej školy Slovenského národného povstania

             

            V zmysle § 150 ods. 5 Zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov  v znení neskorších  predpisov Vám oznamujem, že udeľujem  

            dňa 15. apríla 2024 (pondelok)

            riaditeľské voľno žiakom ZŠ

            z dôvodu prerušenia distribúcie elektriny.

             

            Vyučovanie bude pokračovať podľa platného rozvrhu hodín od dňa 16. 4. 2024.

             

            Sučany 12. 4. 2024

                                                     Mgr. Petra Zacharová, MBA

                                                                                               riaditeľka školy

        • Jarný zber papiera
          • Jarný zber papiera

            4. 4. 2024

            Ako každú jar, aj teraz nastáva obdobie, kedy v škole začína zber papiera. Zberná miestnosť bude pre vás pripravená každý vyučovací deň od pondelka 8. 4. do piatku 19. 4. v čase 7:00 - 7:45 a po vyučovaní v čase 13:15 - 15:30. 

            Do zberu papiera patrí kancelársky papier, noviny, časopisy, kartón (musí byť oddelený od papiera) a knihy bez tvrdej väzby. Papier môže byť zviazaný, ale nesmie byť uložený v kartónových krabiciach. 

            Okrem dobrého skutku sa týmto spôsobom môžete zapojiť do súťaže - jednotlivci, triedy, ale aj školy v rámci celého okresu, ktorí vyzbierajú najviac papiera, budú odmenení hodnotnými cenami.

        • Exkurzia v Žiline
          • Exkurzia v Žiline

            4. 4. 2024

            V marci 2024 sme so 7. B a s 9. A boli na exkurzii v Žiline. Navštívili sme Novú synagógu. Budova patrí k najkrajším a z hľadiska architektúry najdôležitejším stavbám na Slovensku. Modernú budovu s kupolou projektoval nemecký architekt Peter Behrens. V 20. storočí synagóga slúžila ako aula Vysokej školy dopravnej. Dnes sa tu konajú výstavy, koncerty a trhy. Je to priestor na umenie a pre ľudí. So žiakmi sme absolvovali výstavu s názvom Pravek.

            A o malú chvíľu sme sa kochali výhľadmi z Burianovej veže. Slúžila ako zvonica a bola zároveň aj pozorovateľňou, ako ochrana pred požiarmi. Dnes sa vo veži nachádza 6 zvonov. Na záver sme akciu ukončili dobrým obedom, aby nám na cestou vlakom dobre trávilo.

            Pre všetkých zúčastnených to bol pekný zážitok.

            Mgr. Lenka Kubisová

          • Úspešná riešiteľka súťaže Fazuľkova

            27. 3. 2024

            Dňa 21. 3. 2024 bol termín na odovzdanie vyriešenej tajničky z nového čísla časopisu Fazuľkovo. Do školskej jedálne za nami dobehla ako prvá Klaudia Čechová z 3. A. Všetky odpovede mala vyriešené správne. Neváhali sme a odovzdali sme jej výhru, odfotili sme sa s ňou a pogratulovali sme jej. V nasledujúcom čísle Fazuľkova môžeš vyhrať práve ty! Termín odovzdania bude zverejnený v úvodníku časopisu.

            Karolína Kunochová, redakčná rada Fazuľkova

        • Spoznaj Turiec - Sučiansky hrad
          • Spoznaj Turiec - Sučiansky hrad

            22. 3. 2024

            Po zime-nezime sme v poobedňajších hodinách v piatok 15. 3. 2024 pokračovali so žiakmi 3. a 4. ročníka v spoznávaní hradov nášho Turca. Tentokrát sme sa vybrali na Sučiansky hrad. Alebo teda na to, čo po ňom ostalo. Pretože hrad v súčasnosti predstavujú chabé zvyšky muriva, vysoké sotva 20 cm, priekopa a záseky v skale. Ale neumenšovalo to našu radosť z pekného, nie veľmi náročného výstupu naň. A počasie nám naozaj prialo.

            Naším východzím bodom bola obec Podhradie, nad ktorou sa zvyšky Sučianskeho hradu nachádzajú. Hrad leží na vrchole kopca Smrekové v nadmorskej výške 890 m n. m. A tak našich žiakov čakalo zdolať výškové prevýšenie 430 metrov, čo však hravo zvládli.

            Počas výstupu sa mohli občerstviť čerstvou vodou z dvoch studničiek. Pri jednej z nich dokonca spozorovali aj salamandru škvrnitú. A na najvyššom bode nás čakal príjemný čas ochutnávky toho, čo si kto doniesol a hore aj vyniesol.

            Zostup do Podhradia bol určite rýchlejší ako výstup a ani nevieme, ako a boli sme späť v obci. Niektorí viac, iní menej unavení, ale všetci šťastní a spokojní, že sme tento slnečný deň mohli prežiť spoznávaním nášho okolia. A už teraz sa tešíme na jeho ďalšie pokračovanie.

            Samozrejme, pozývame aj ďalších tretiakov a štvrtákov, aby sa tiež presvedčili o tom, čo sme my v tento deň nielen na jednej tabuľke čítali, ale aj sami zakúsili:

            ,,Odtrhol som kvetinu a ona mi zvädla.

            Chytil som motýla, zomrel mi v dlani.

            Až potom som pochopil, že krásy sa treba dotýkať srdcom.“

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Sučiansky hrad.

        • Úspešní recitátori
          • Úspešní recitátori

            22. 3. 2024

            Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a s finančnou podporou Národného osvetového centra a mesta Turčianske Teplice pripravilo 70. ročník regionálneho kola celoštátnej postupovej súťaže a prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy, Vajanského Martin – Hviezdoslavov Kubín 2024.

            Našu školu reprezentovali víťazi jednotlivých kategórii školského kola. Medzi mladšími žiakmi sme mali významné umestnenia:

            V I. kategórii (žiaci 2. - 4. ročníka) získal Daniel Moncel zo 4. A v prednese poézie 1. miesto a bude nás reprezentovať v krajskom kole súťaže. V rovnakej kategórii, v próze, náš žiak Šimon Fojtík (4. B) získal čestné uznanie poroty. 
            Ďakujeme všetkým žiakom za reprezentáciu a Danielovi držíme palce v krajskom kole súťaže. 

        • Prvá pomoc
          • Prvá pomoc

            22. 3. 2024

            14. 3.2024 k nám prišli študenti medicíny, aby nás oboznámili s prvou pomocou. Rozdelili si nás na tri skupiny. V prvej skupine sme si vyskúšali, ako zachrániť život dusiacemu sa človeku.
            V druhej skupine sme si vyskúšali, ako sa správne robí KPR a aj sme si pri tom zaspievali:)
            V tretej skupine sme sa naučili rozpoznať zlomeninu a znehybniť končatinu v prípade zlomeniny.
            Všetkým sa to veľmi páčilo a radi by sme si to všetci znova zopakovali.

            Žiaci 7. ročníka

        • Školský Mozgožrút
          • Školský Mozgožrút

            22. 3. 2024

            V marci sme sa opäť stretli, aby si jednotlivé tímy zmerali svoje vedomosti v školskom kvíze. Teší nás, že v každom kole vidíme nové tváre. Víťazmi sa tentokrát stal tám BaKieho, druhé miesto obsadili nováčikovia Výletníci a na 3. mieste skončili naše stálice - Štúrovci. Do konca školského roka ešte stihneme pár kôl, na ktoré sa už teraz tešíme :)

    • Kontakty

      • Základná škola Slovenského národného povstania
      • 0905 502 969
      • recepcia: 043/4271278 sekretariát: 043/4271270 zástupkyne: 043/4271272 zborovňa: 043 /4271273 jedáleň: 043/4271275
      • Partizánska 13 03852 Sučany Slovakia
      • 37812157
      • 2021672829
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje